– Nå er begeret fullt
Tillitsvalgte i energisektoren er lei av å vente på ny kompetanseforskrift. – De rød-grønne sikret seg våre stemmer ved stortingsvalget fordi de samtidig lovet en forskrift. Men ennå har vi ikke sett noe til den, sier de.
ahr@lomedia.no
Kampen for en ny kompetanseforskrift har pågått i flere år. Frontene har blitt kraftigere etter at nettselskapene i stadig større grad outsourcer store deler av den kompetansen de trenger for å drifte- og vedlikeholde strømnettet. Denne utviklingen svekker forsyningssikkerheten, mener EL & IT Forbundet, og fikk i 2008 støtte fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE). De kom med et rundskriv som strammet inn praksisen. Samtidig ble det varslet en forskrift som i stor grad skulle følge hovedlinjene i rundskrivet. Et slik forslag har vært på høring, og det har også versjert flere andre forslag. Men noen ny kompetanseforskrift har det ikke blitt.
LES MER: Olje-og energidepartementets forslag til forskrift som ble sendt på høring
LES MER: Farligere å bli strømløs, mener forskere.
LES MER: Olje-og energiminister Terje Riis-Johansen lovet en ny forskrift i november i fjor.
Utålmodig!
– Nå begynner tålmodigheten å bli tynnslitt, sier nestleder Morten Bildøy i EL & IT-klubben i BKK.
Sammen med flere andre profilerte tillitsvalgte i energisektoren er han nå lei av å vente på regjeringens vingling i saken.
– Vi kan jo ikke bare vente og vente. Vi opplever at arbeidsgiversiden presser på i den andre enden, og dette påvirker oss i vår arbeidssituasjon. Nå må vi få forskriften som sikrer både arbeidsplasser og forsyningssikkerheten, sier Jan I. Kaspersen i NTE.
LES MER: Forskriften skal på plass, krever EL & IT Forbundet.
Sterke motkrefter
Energi Norge og arbeidsgiverne jobber nemlig sterkt mot en innstramming av dagens praksis. Senest i februar skrev Energi Norge til Olje- og energidepartementet for å be dem se bort fra NVEs forslag til forskrift.
– NVEs forslag er basert på rigide krav som svekker grunnlaget for at energibransjen kan løse investeringsutfordringene vi står overfor. Sterk beredskap krever lokalt tilpassede løsninger. NVEs forskriftsforslag er et hinder for dette, skriver Energi Norge i brevet som er adressert til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.
Samtidig har flere entreprenørselskaper satt seg sammen for å se om de kan lage en felles nasjonal beredskapsstyrke. Tanken er at en slik styrke skal sikre, bestående av rundt 1.000 montører, skal sikre kontinuerlig arbeid ved store driftsforstyrrelser.
– Det omfatter vi som et direkte angrep på kompetanseforskriften. Ved å vise til en slik beredskapsstyrke, skal arbeidsgiverne våre vise at det ikke er noen fare for forsyningssikkerheten. Men vi har aldri vært imot å stille opp for hverandre vi, dersom det har vært store kriser. Men det må også være forsvarlig sikkerhet ved mindre kriser, og da er lokal kunnskap alfa omega, sier Arnfinn Bjørnli fra Gauldal Energi.
LES MER: Krever god søvn for alle
– Ødeleggende
De tillitsvalgte mener usikkerheten rundt kompetanseforskriften er ødeleggende for bransjen. I en bransje som er i ferd med å forgubbes, er det viktig å rekruttere unge montører.
– Men vi vet ikke lenger hvor sikre arbeidsplassene våre er, eller om vilkårene vil bli drastisk endret i tiden som kommer. Det kan være ødeleggende for rekrutteringen, mener Bildøy.
Samtidig sier han medlemmene begynner å lure på hva som skjer i den rød-grønne regjeringen.
– Før stortingsvalget flagget Arbeiderpartiet at de støtter EL & ITs krav om at nettselskapene ikke skal drive med outsourcing. Dermed sikret de seg våre stemmer. Nå vil vi se at disse lovnadene ikke bare var tomme ord, sier han.
LES MER: Arbeiderpartiet støtter EL & IT Forbundet
At det også har vært problemer med å få gjennomslag i andre saker, blant annet utleieforskriften som ble vedtatt før sommeren, gjør at tilliten til regjeringen, og departmentet er svekket.
– Det er urovekkende at det tar så lang tid. Utleieforskriften ble jo ikke slik vi ble lovet, og nå frykter vi for kompetanseforskriften, sier de tillitsvalgte i energisektoren.
Mest lest
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.
Jan-Erik Østlie
Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare
POLITISK STREIK: Lokomotivmannsforbundets Rolf Ringdal lover politisk streik og togstans, som svar på regjeringens oppsplitting av togtrafikken på Østlandet. Med seg i den politiske markeringen vil han få Jernbaneforbundet, her ved forbundsleder Jane B. Sæthre.
Morten Hansen
Lokomotivførerne føler seg lurt av Støre-regjeringen. Nå lover de togstans
Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.
Per Flakstad
Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte
MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.
Arash Nejad