40 kroner timen netto på «LO-hotell»
15 innleide øst-europeere har jobbet for rundt 40 kroner timen netto på «LO-hotellet» Pers Resort på Gol. Etter press fra LO Stat har hotellet nylig avsluttet kontrakten med innleieselskapet.
frode.ronning@lomedia.no
nina.hanssen@lomedia.no
15 bulgarere og estlendere har jobbet på kontrakter langt under tarifflønn ved Pers resort på Gol.Hotellet bekrefter at de har betalt mellom 90 og 110 kroner timen for arbeidstakerne til selskapet Unic Management, som tilbyr billig øst-europeisk arbeidskraft til norske reiselivsbedrifter.
– Vi kan vel regne med at rundt halvparten av dette har tilfalt arbeidstakerne, sier hotelldirektør Arve Rustberggard på Pers hotell til Aktuell.no. Hotellet som ligger på Gol reklamerer med å være et «LO-hotell», og er mye brukt av LO Stat og en rekke LO-forbund.
Aldri mer
LO Stat er en stor kunde og reagerte sterkt da de fikk kjennskap til de lave lønningene på hotellet. Om en måned skal LO Stat arrangere den tradisjonsrike kartellkonferanse, der statsministeren og LO-lederen er faste innledere.
LO Stat har lagt press på hotellet om å rydde opp. Nå har LO Stat fått skriftlig bekreftelse på at avtalen med Unic er sagt opp, og at hotellet aldri mer skal bruke Unic eller andre lignende firmaer.
Hotelldirektør Rustberggard legger seg flat.
– Jeg forstår godt at LO-forbundene er skuffet og legger meg helt flat. Vi har nå sagt opp kontrakten med firmaet. Neste sommer skal vi kun bruke norske anerkjente utleiefirma, sier han til Aktuell.no.
Rustberggard beklager at han lot seg lokke av et fristende tilbud fra et selskap drevet av en bekjent, som på sin hjemmeside frister med «dyktige medarbeidere til leie - rimelig og fleksibelt».
– Vi var i en presset situasjon og trengte folk, men visste ikke at dette firmaet var «svartelistet» av fagbevegelsen, forteller Rustberggard, som mener han har hatt et godt forhold til fagbevegelsen. Han beklager særlig ovenfor LO Stat og El & IT Forbundet som bruker hotellet flittig.
Aksepterer ikke kritikken
Øst-europeerne som jobbet på Pers hotell er ansatt i et estisk aksjeselskap - UNIC Management OÜ. Unic er etter regelverket en tjenesteyter som tilbyr tjenster, og øst-europeerne er derfor ikke direkte ansatt på det norske hotellet.
På Unics hjemmeside får reiselivsbransjen følgende tilbud: "Hotellet betaler fra kr 99,- pr. time og dere får arbeidssomme og dyktige medarbeidere som snakker engelsk."
Deleier og representant for UNIC Management OÜ i Norge, Terje Andersen uttaler at de har alt i orden og misliker kritikken.
– Vi har et veldig ryddig og ordentlig system, og følger alle regler som er fastsatt av både Norge og EU. VI opererer med et lønnssystem hvor vederlaget strekker seg fra 80 til 130 kroner timen brutto, opplyser Andersen.
Han misliker påstander om at de tjener dårlig:
– Disse skatter jo også til Norge, er medlem av folketrygden og har norsk yrkesskadeforsikring. Vårt system er slik at vederlaget består både av lønn, fri kost og losji og reise frem og tilbake. Det de lønnsmessig sitter igjen med etterpå er riktignok fra 40 kroner netto etter skatt og oppover, hvis du regner ut fra vår laveste sats, tilkjennegir Andersen.
Føler seg sviktet
Rustberggard er selv meget skuffet over at selskapet Unic har betalt østeuropeerne langt under tarifflønn.
– Det var ikke tilfeldig at vi valgte UNIC. Vi har kjent Andersen i mange år og han hadde stor tillit hos oss. Han har vært assosiert styremedlem i styret til Pers Hotel og deltatt på mange møter. Mange på hotellet kjenner ham. Etter jul i fjor hadde vi en prøveperiode med firmaet og var ganske fornøyde. Det var snakk om erfarne voksne arbeidstakere som i løpet av relativt kort opplæring kunne utføre alle mulige arbeidsoppgaver, forteller hotelldirektøren.
– Her kunne vi få både gartner, folk i oppvasken, renhold og også hjelpekokk på relativt kort tid. Dette virket veldig bra, sier Rustberggard.
Fristende tilbud
Han forteller at avtalen med Unic gjorde at hotellet kunne imøtekomme de ansattes ferieønsker.
– Vi sto foran en hektisk sommer med en tredobling av belegget vårt. Samtidig som mange av våre faste ansatte skulle ha ferie, sier hotelldirektøren.
Hotelldirektøren erkjenner at de visste lønna var under tarifflønn.
– Da vi underskrev kontrakten i mars ble vi forsikret om at dette var lovlig arbeidskontrakter, og vi gikk nøye igjennom dette etterpå. Vi visste jo at det ikke var tarifflønn, men trodde jo på dette konseptet. De innleide skulle gå inn i en vaktliste, få gratis kost og losji samt søndagstillegg når de jobbet i helgene. De ble også garantert sykelønn, som en av dem benyttet seg av da han skadet foten, forteller han.
Direktøren forteller at hotellet betalte mellom 90 og 110 kroner timen til firmaet for disse arbeiderne. Nå viser det seg at arbeidstakerne kanskje har fått utbetalt halvparten av dette.
– Det var ikke bare presset fra LO som fikk oss til å stille spørsmål om disse tjenestene. Vi hadde diskutert denne kontrakten med firmaet flere ganger internt. Flere av våre avdelingsledere var skeptiske. Vi vurderte plusser og minuser med å bruke utenlandske arbeidere. Ikke alt var rosenrødt. Blant annet var vi bekymret for at dårlig engelsk skulle gå utover Internkontrollen ved hotellet, hvis det skulle skje noen avvik. Men da vi fikk vite at firmaet ikke var akseptert av LO, var konklusjonen helt klar. Vi bestemte oss for å si opp kontrakten med UNIC. Den siste arbeidstakeren forlater hotellet 16.oktober, forteller Rustberggard.
Siste advarsel
Nestleder i LO Stat, Eivind Gran, ble svært overrasket da de i vinter fikk vite at hotellet har dratt nytte av billig utenlandsk arbeidskraft i flere måneder.
– Vi er fornøyd med at hotelledelsen nå har gitt en skriftlig bekreftelse på at de aldri skal bruke UNIC eller lignende utleiefirmaer igjen. Vi fikk også kopi av oppsigelsen. Jeg tror ledelsen forstår at dette ikke må skje igjen, sier Gran.
Han bekrefter at kartellkonferansen vil gå som planlagt på Pers hotell i år.
– Vi vet jo at denne bransjen er svært spesiell og uoversiktelig ettersom det er mye outsourcing, sier Gran.
LO Stat trodde hele tiden at Pers Hotel kjente til at Fellesforbundet har en oversikt over firmaer de advarer imot.
– Da vi fikk vite at Pers brukte Unic ble vi svært overrasket. Nå har vi hatt en dialog med dem og fått ryddet opp. Nå har vi i alle fall fått en skriftlig bekreftelse på at dette vil de ikke gjøre igjen, og vi skal nok minne dem på hva de har skrevet under på, sier Gran.
Fellesforbundet fornøyd
Terje Bergehagen, leder for Øvre Buskerud fagforening i Fellesforbundet, er glad for Unic er ute av Per’s hotell.
– Vi er ikke helt begeistra for Unic, for vi kjenner dem fra før. De har langt lavere pris på sine ansatte enn det som er vanlig i Norge.
– Er dette ulovlig?
– Nei, for så vidt ikke. Det som er mest galt, er at hoteller med tariffavtale benytter seg av dette, sier Bergehagen.
Han mener hoteller som benytter Unic «bare vil forsøke å dra ut mer profitt».
Bergehagen mener hotellets ledelsen har håndtert dette på en ryddig måte etter at klubblederen tok opp dette.
Flerkulturelt miljø
Hotelldirektør Rustberggard trekker fram at alle faste ansatte har tarifflønn og gode arbeidsforhold.
– Rundt halvparten er norske arbeidstakere og 50 prosent kommer fra det flerkulturelle Norge. Det er naturlig i et flerkulturelt land. I fremtiden vil han kun leie norske eller nordiske arbeidstakere.
Hotelldirektøren tror ikke øst-europeerne er misfornøyde med Norges-oppholdet.
– Jeg skal ikke forsvare oss, men hvis man sammenligner med lønna i hjemlandet er det relativt godt betalt. Samtidig som de har fått reise, opphold og mat underveis, minner han om. Han vet at minst en av de utenlandske arbeiderne har fått ny jobb i Amsterdam, og at mange reiser tilbake for å studere, sier Rustberggard.
Kartellkonferansen på Gol har blitt beskrevet som et av de viktigste politiske verkstedene i den norske samfunnsdebatten.
Helt siden 1960-tallet har denne konferansen blitt avholdt på tradisjonsrike Pers hotell.
Det er tradisjon for at både statsministeren, LO-lederen og Aps partisekretær holder innledninger.
Årets kartellkonferanse på Pers hotell på Gol arrangeres i dagene 23.-25. november 2010.
Mest lest
For hvert delte skift får sjåførene i Unibuss et tillegg på rundt 300 kroner.
Martin Guttormsen Slørdal
Kamran går på jobb to ganger samme dag: – Jeg liker ikke å jobbe slik
Sosialstøtten og bostøtten styrkes i revidert nasjonalbudsjett. Folk med dårligst råd får dermed litt mer å rutte med.
Brian Cliff Olguin
Sliter du med økonomien? Da vil du snart få litt mer å rutte med
OPP I LØNN: De ansatte i Vinmonopolet får et lønnshopp som i alle fall forhandlernes deres er fornøyd med. Nå skal de ansatte stemme over resultatet.
Martin Guttormsen Slørdal
Polansatte har fått ny lønn
Jan-Erik Østlie
Toppledere tjener over 15 millioner. Næringsministeren truer med å kaste flere styrer
OPPRØRTE: Irene Lystad (t.v.) og Tone Aasen føler seg lite verdsatt av arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år om de mister jobben sin i forbindelse med Norturas omstilling.
Alf Ragnar Olsen
Irene og Tone frykter de mister arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år: – Føler oss lite verdsatt
Debatt
Hvor mange som kommer til å gå inn i pensjonisttilværelsen med ødelagt helse er det vanskelig å si, men det er grunn til å tro at det vil bli flere enn før, skriver Jorunn Folkvord.
Brian Cliff Olguin
«Det er arbeidslivet som må endres – ikke pensjonsalderen»
Støre varsler tøffere og mer turbulent tid for nordmenns økonomi
Jan-Erik Østlie
Mange nordmenn vil få det tøffere økonomisk framover, varsler Støre
Kommentar
Dersom Norges Bank «tar en dobbel» i neste uke, vil arbeidstakere med lånegjeld få en dobbel smell, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Lønnstilleggene som skulle gi oss mer å rutte med, er borte»
KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
Meklingsresultatet i OneCo Networks endte på 4,6 prosent lønnsøkning for telemontørene.
Illustrasjonsfoto: bigwa11/Shutterstock/NTB
Slik blir den nye lønna til telemontørene
– De som ikke kan stå lenge i jobb, vil dermed få altfor lave pensjoner om ikke noe endres, heter det i en uttalelse fra sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad.
Jan-Erik Østlie
Ingenting til sliterne i nye pensjonsforslag. LO er svært bekymret
FAST JOBB: Linas Alekna jobbet for et bemanningsbyrå i fem år. Den 1. mai i år fikk han fast jobb hos HENT, entreprenøren han var utleid til.
Tormod Ytrehus
Etter åtte år som innleid, fikk Linas Alekna en overraskende telefon
Regjeringen har lyttet til fagbevegelsen. Spesielt bygningsarbeidere i Oslofjordområdet har vært oppgitt over hvor mange innleide arbeidstakere som arbeidsgiverne har brukt. Nå kommer forbudet mot innleid arbeidskraft i denne delen av bransjen.
Håvard Sæbø
Regjeringen foreslår kraftige innstramminger av innleiereglene
KRITISK: Natalia Zubillaga (NTL UiO) og Sturla Søpstad (NTL NTNU) forstår ikke hvordan staten og stortingsflertallet har kommet fram til den løsningen for de uorganiserte i staten som de har landet på.
Anders Hauge-Eltvik
Løsningen for lønna til de uorganiserte provoserer: – Dypt uansvarlig av staten
TOGRØVERI: Ina Brustuen og de togansatte i Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund kaller det togrøveri, når Regjeringen Støre deler opp togtrafikken på Østlandet i to pakker.
Morten Hansen
Stoppet togene i to timer: – Nå har vi fått nok, sier konduktør Ina
Kronikk
Hvis du er en lojal og stabil medarbeider som gjør en grei jobb, taper du på lønnsforhandlingene, skriver Vidar Jensen.
Colourbox
«Hvis du er en lojal og stabil medarbeider som gjør en grei jobb, taper du på lønnsforhandlingene»
Streiken rammer tog fra Vy, Flytoget, Go-Ahead og SJ Nord.
Eivind Olai Kristiansen
Full stans: Derfor streiker de togansatte
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommer det en strømstøtte til bedriftene? Slik svarer regjeringen
STREIK: Ikea Furuset i Oslo er en av butikkene som kan bli rammet av streik fra og med lørdag morgen.
André Kjernsli
1200 Ikea-ansatte vil streike for lønna til lageransatte
De ansatt i Spordrift går på jobb i dag som vanlig. Uenigheten om arbeidstid blir løst i en rettstvist.senere i år . Arkivfoto: Morten Hansen.
Morten Hansen