JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

40 kroner timen netto på «LO-hotell»

15 innleide øst-europeere har jobbet for rundt 40 kroner timen netto på «LO-hotellet» Pers Resort på Gol. Etter press fra LO Stat har hotellet nylig avsluttet kontrakten med innleieselskapet.08.10.2010
14:07
16.12.2013 14:18

frode.ronning@lomedia.no

nina.hanssen@lomedia.no

15 bulgarere og estlendere har jobbet på kontrakter langt under tarifflønn ved Pers resort på Gol.Hotellet bekrefter at de har betalt mellom 90 og 110 kroner timen for arbeidstakerne til selskapet Unic Management, som tilbyr billig øst-europeisk arbeidskraft til norske reiselivsbedrifter.

– Vi kan vel regne med at rundt halvparten av dette har tilfalt arbeidstakerne, sier hotelldirektør Arve Rustberggard på Pers hotell til Aktuell.no. Hotellet som ligger på Gol reklamerer med å være et «LO-hotell», og er mye brukt av LO Stat og en rekke LO-forbund.

Aldri mer

LO Stat er en stor kunde og reagerte sterkt da de fikk kjennskap til de lave lønningene på hotellet. Om en måned skal LO Stat arrangere den tradisjonsrike kartellkonferanse, der statsministeren og LO-lederen er faste innledere.

LO Stat har lagt press på hotellet om å rydde opp. Nå har LO Stat fått skriftlig bekreftelse på at avtalen med Unic er sagt opp, og at hotellet aldri mer skal bruke Unic eller andre lignende firmaer.

Hotelldirektør Rustberggard legger seg flat.

– Jeg forstår godt at LO-forbundene er skuffet og legger meg helt flat. Vi har nå sagt opp kontrakten med firmaet. Neste sommer skal vi kun bruke norske anerkjente utleiefirma, sier han til Aktuell.no.

Rustberggard beklager at han lot seg lokke av et fristende tilbud fra et selskap drevet av en bekjent, som på sin hjemmeside frister med «dyktige medarbeidere til leie - rimelig og fleksibelt».

– Vi var i en presset situasjon og trengte folk, men visste ikke at dette firmaet var «svartelistet» av fagbevegelsen, forteller Rustberggard, som mener han har hatt et godt forhold til fagbevegelsen. Han beklager særlig ovenfor LO Stat og El & IT Forbundet som bruker hotellet flittig.

Aksepterer ikke kritikken

Øst-europeerne som jobbet på Pers hotell er ansatt i et estisk aksjeselskap - UNIC Management OÜ. Unic er etter regelverket en tjenesteyter som tilbyr tjenster, og øst-europeerne er derfor ikke direkte ansatt på det norske hotellet.

På Unics hjemmeside får reiselivsbransjen følgende tilbud: "Hotellet betaler fra kr 99,- pr. time og dere får arbeidssomme og dyktige medarbeidere som snakker engelsk."

Deleier og representant for UNIC Management OÜ i Norge, Terje Andersen uttaler at de har alt i orden og misliker kritikken.

– Vi har et veldig ryddig og ordentlig system, og følger alle regler som er fastsatt av både Norge og EU. VI opererer med et lønnssystem hvor vederlaget strekker seg fra 80 til 130 kroner timen brutto, opplyser Andersen.

Han misliker påstander om at de tjener dårlig:

– Disse skatter jo også til Norge, er medlem av folketrygden og har norsk yrkesskadeforsikring. Vårt system er slik at vederlaget består både av lønn, fri kost og losji og reise frem og tilbake. Det de lønnsmessig sitter igjen med etterpå er riktignok fra 40 kroner netto etter skatt og oppover, hvis du regner ut fra vår laveste sats, tilkjennegir Andersen.

Føler seg sviktet

Rustberggard er selv meget skuffet over at selskapet Unic har betalt østeuropeerne langt under tarifflønn.

– Det var ikke tilfeldig at vi valgte UNIC. Vi har kjent Andersen i mange år og han hadde stor tillit hos oss. Han har vært assosiert styremedlem i styret til Pers Hotel og deltatt på mange møter. Mange på hotellet kjenner ham. Etter jul i fjor hadde vi en prøveperiode med firmaet og var ganske fornøyde. Det var snakk om erfarne voksne arbeidstakere som i løpet av relativt kort opplæring kunne utføre alle mulige arbeidsoppgaver, forteller hotelldirektøren.

– Her kunne vi få både gartner, folk i oppvasken, renhold og også hjelpekokk på relativt kort tid. Dette virket veldig bra, sier Rustberggard.

Fristende tilbud

Han forteller at avtalen med Unic gjorde at hotellet kunne imøtekomme de ansattes ferieønsker.

– Vi sto foran en hektisk sommer med en tredobling av belegget vårt. Samtidig som mange av våre faste ansatte skulle ha ferie, sier hotelldirektøren.

Hotelldirektøren erkjenner at de visste lønna var under tarifflønn.

– Da vi underskrev kontrakten i mars ble vi forsikret om at dette var lovlig arbeidskontrakter, og vi gikk nøye igjennom dette etterpå. Vi visste jo at det ikke var tarifflønn, men trodde jo på dette konseptet. De innleide skulle gå inn i en vaktliste, få gratis kost og losji samt søndagstillegg når de jobbet i helgene. De ble også garantert sykelønn, som en av dem benyttet seg av da han skadet foten, forteller han.

Direktøren forteller at hotellet betalte mellom 90 og 110 kroner timen til firmaet for disse arbeiderne. Nå viser det seg at arbeidstakerne kanskje har fått utbetalt halvparten av dette.

– Det var ikke bare presset fra LO som fikk oss til å stille spørsmål om disse tjenestene. Vi hadde diskutert denne kontrakten med firmaet flere ganger internt. Flere av våre avdelingsledere var skeptiske. Vi vurderte plusser og minuser med å bruke utenlandske arbeidere. Ikke alt var rosenrødt. Blant annet var vi bekymret for at dårlig engelsk skulle gå utover Internkontrollen ved hotellet, hvis det skulle skje noen avvik. Men da vi fikk vite at firmaet ikke var akseptert av LO, var konklusjonen helt klar. Vi bestemte oss for å si opp kontrakten med UNIC. Den siste arbeidstakeren forlater hotellet 16.oktober, forteller Rustberggard.

Siste advarsel

Nestleder i LO Stat, Eivind Gran, ble svært overrasket da de i vinter fikk vite at hotellet har dratt nytte av billig utenlandsk arbeidskraft i flere måneder.

– Vi er fornøyd med at hotelledelsen nå har gitt en skriftlig bekreftelse på at de aldri skal bruke UNIC eller lignende utleiefirmaer igjen. Vi fikk også kopi av oppsigelsen. Jeg tror ledelsen forstår at dette ikke må skje igjen, sier Gran.

Han bekrefter at kartellkonferansen vil gå som planlagt på Pers hotell i år.

– Vi vet jo at denne bransjen er svært spesiell og uoversiktelig ettersom det er mye outsourcing, sier Gran.

LO Stat trodde hele tiden at Pers Hotel kjente til at Fellesforbundet har en oversikt over firmaer de advarer imot.

– Da vi fikk vite at Pers brukte Unic ble vi svært overrasket. Nå har vi hatt en dialog med dem og fått ryddet opp. Nå har vi i alle fall fått en skriftlig bekreftelse på at dette vil de ikke gjøre igjen, og vi skal nok minne dem på hva de har skrevet under på, sier Gran.

Fellesforbundet fornøyd

Terje Bergehagen, leder for Øvre Buskerud fagforening i Fellesforbundet, er glad for Unic er ute av Per’s hotell.

– Vi er ikke helt begeistra for Unic, for vi kjenner dem fra før. De har langt lavere pris på sine ansatte enn det som er vanlig i Norge.

Er dette ulovlig?

– Nei, for så vidt ikke. Det som er mest galt, er at hoteller med tariffavtale benytter seg av dette, sier Bergehagen.

Han mener hoteller som benytter Unic «bare vil forsøke å dra ut mer profitt».

Bergehagen mener hotellets ledelsen har håndtert dette på en ryddig måte etter at klubblederen tok opp dette.

Flerkulturelt miljø

Hotelldirektør Rustberggard trekker fram at alle faste ansatte har tarifflønn og gode arbeidsforhold.

– Rundt halvparten er norske arbeidstakere og 50 prosent kommer fra det flerkulturelle Norge. Det er naturlig i et flerkulturelt land. I fremtiden vil han kun leie norske eller nordiske arbeidstakere.

Hotelldirektøren tror ikke øst-europeerne er misfornøyde med Norges-oppholdet.

– Jeg skal ikke forsvare oss, men hvis man sammenligner med lønna i hjemlandet er det relativt godt betalt. Samtidig som de har fått reise, opphold og mat underveis, minner han om. Han vet at minst en av de utenlandske arbeiderne har fått ny jobb i Amsterdam, og at mange reiser tilbake for å studere, sier Rustberggard.

Kartellkonferansen på Gol har blitt beskrevet som et av de viktigste politiske verkstedene i den norske samfunnsdebatten.

Helt siden 1960-tallet har denne konferansen blitt avholdt på tradisjonsrike Pers hotell.

Det er tradisjon for at både statsministeren, LO-lederen og Aps partisekretær holder innledninger.

Årets kartellkonferanse på Pers hotell på Gol arrangeres i dagene 23.-25. november 2010.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.10.2010
14:07
16.12.2013 14:18Mest lest

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Thomas Brun / NTB

Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter


Flere saker