JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

40 kroner timen netto på «LO-hotell»

15 innleide øst-europeere har jobbet for rundt 40 kroner timen netto på «LO-hotellet» Pers Resort på Gol. Etter press fra LO Stat har hotellet nylig avsluttet kontrakten med innleieselskapet.08.10.2010
14:07
16.12.2013 14:18

frode.ronning@lomedia.no

nina.hanssen@lomedia.no

15 bulgarere og estlendere har jobbet på kontrakter langt under tarifflønn ved Pers resort på Gol.Hotellet bekrefter at de har betalt mellom 90 og 110 kroner timen for arbeidstakerne til selskapet Unic Management, som tilbyr billig øst-europeisk arbeidskraft til norske reiselivsbedrifter.

– Vi kan vel regne med at rundt halvparten av dette har tilfalt arbeidstakerne, sier hotelldirektør Arve Rustberggard på Pers hotell til Aktuell.no. Hotellet som ligger på Gol reklamerer med å være et «LO-hotell», og er mye brukt av LO Stat og en rekke LO-forbund.

Aldri mer

LO Stat er en stor kunde og reagerte sterkt da de fikk kjennskap til de lave lønningene på hotellet. Om en måned skal LO Stat arrangere den tradisjonsrike kartellkonferanse, der statsministeren og LO-lederen er faste innledere.

LO Stat har lagt press på hotellet om å rydde opp. Nå har LO Stat fått skriftlig bekreftelse på at avtalen med Unic er sagt opp, og at hotellet aldri mer skal bruke Unic eller andre lignende firmaer.

Hotelldirektør Rustberggard legger seg flat.

– Jeg forstår godt at LO-forbundene er skuffet og legger meg helt flat. Vi har nå sagt opp kontrakten med firmaet. Neste sommer skal vi kun bruke norske anerkjente utleiefirma, sier han til Aktuell.no.

Rustberggard beklager at han lot seg lokke av et fristende tilbud fra et selskap drevet av en bekjent, som på sin hjemmeside frister med «dyktige medarbeidere til leie - rimelig og fleksibelt».

– Vi var i en presset situasjon og trengte folk, men visste ikke at dette firmaet var «svartelistet» av fagbevegelsen, forteller Rustberggard, som mener han har hatt et godt forhold til fagbevegelsen. Han beklager særlig ovenfor LO Stat og El & IT Forbundet som bruker hotellet flittig.

Aksepterer ikke kritikken

Øst-europeerne som jobbet på Pers hotell er ansatt i et estisk aksjeselskap - UNIC Management OÜ. Unic er etter regelverket en tjenesteyter som tilbyr tjenster, og øst-europeerne er derfor ikke direkte ansatt på det norske hotellet.

På Unics hjemmeside får reiselivsbransjen følgende tilbud: "Hotellet betaler fra kr 99,- pr. time og dere får arbeidssomme og dyktige medarbeidere som snakker engelsk."

Deleier og representant for UNIC Management OÜ i Norge, Terje Andersen uttaler at de har alt i orden og misliker kritikken.

– Vi har et veldig ryddig og ordentlig system, og følger alle regler som er fastsatt av både Norge og EU. VI opererer med et lønnssystem hvor vederlaget strekker seg fra 80 til 130 kroner timen brutto, opplyser Andersen.

Han misliker påstander om at de tjener dårlig:

– Disse skatter jo også til Norge, er medlem av folketrygden og har norsk yrkesskadeforsikring. Vårt system er slik at vederlaget består både av lønn, fri kost og losji og reise frem og tilbake. Det de lønnsmessig sitter igjen med etterpå er riktignok fra 40 kroner netto etter skatt og oppover, hvis du regner ut fra vår laveste sats, tilkjennegir Andersen.

Føler seg sviktet

Rustberggard er selv meget skuffet over at selskapet Unic har betalt østeuropeerne langt under tarifflønn.

– Det var ikke tilfeldig at vi valgte UNIC. Vi har kjent Andersen i mange år og han hadde stor tillit hos oss. Han har vært assosiert styremedlem i styret til Pers Hotel og deltatt på mange møter. Mange på hotellet kjenner ham. Etter jul i fjor hadde vi en prøveperiode med firmaet og var ganske fornøyde. Det var snakk om erfarne voksne arbeidstakere som i løpet av relativt kort opplæring kunne utføre alle mulige arbeidsoppgaver, forteller hotelldirektøren.

– Her kunne vi få både gartner, folk i oppvasken, renhold og også hjelpekokk på relativt kort tid. Dette virket veldig bra, sier Rustberggard.

Fristende tilbud

Han forteller at avtalen med Unic gjorde at hotellet kunne imøtekomme de ansattes ferieønsker.

– Vi sto foran en hektisk sommer med en tredobling av belegget vårt. Samtidig som mange av våre faste ansatte skulle ha ferie, sier hotelldirektøren.

Hotelldirektøren erkjenner at de visste lønna var under tarifflønn.

– Da vi underskrev kontrakten i mars ble vi forsikret om at dette var lovlig arbeidskontrakter, og vi gikk nøye igjennom dette etterpå. Vi visste jo at det ikke var tarifflønn, men trodde jo på dette konseptet. De innleide skulle gå inn i en vaktliste, få gratis kost og losji samt søndagstillegg når de jobbet i helgene. De ble også garantert sykelønn, som en av dem benyttet seg av da han skadet foten, forteller han.

Direktøren forteller at hotellet betalte mellom 90 og 110 kroner timen til firmaet for disse arbeiderne. Nå viser det seg at arbeidstakerne kanskje har fått utbetalt halvparten av dette.

– Det var ikke bare presset fra LO som fikk oss til å stille spørsmål om disse tjenestene. Vi hadde diskutert denne kontrakten med firmaet flere ganger internt. Flere av våre avdelingsledere var skeptiske. Vi vurderte plusser og minuser med å bruke utenlandske arbeidere. Ikke alt var rosenrødt. Blant annet var vi bekymret for at dårlig engelsk skulle gå utover Internkontrollen ved hotellet, hvis det skulle skje noen avvik. Men da vi fikk vite at firmaet ikke var akseptert av LO, var konklusjonen helt klar. Vi bestemte oss for å si opp kontrakten med UNIC. Den siste arbeidstakeren forlater hotellet 16.oktober, forteller Rustberggard.

Siste advarsel

Nestleder i LO Stat, Eivind Gran, ble svært overrasket da de i vinter fikk vite at hotellet har dratt nytte av billig utenlandsk arbeidskraft i flere måneder.

– Vi er fornøyd med at hotelledelsen nå har gitt en skriftlig bekreftelse på at de aldri skal bruke UNIC eller lignende utleiefirmaer igjen. Vi fikk også kopi av oppsigelsen. Jeg tror ledelsen forstår at dette ikke må skje igjen, sier Gran.

Han bekrefter at kartellkonferansen vil gå som planlagt på Pers hotell i år.

– Vi vet jo at denne bransjen er svært spesiell og uoversiktelig ettersom det er mye outsourcing, sier Gran.

LO Stat trodde hele tiden at Pers Hotel kjente til at Fellesforbundet har en oversikt over firmaer de advarer imot.

– Da vi fikk vite at Pers brukte Unic ble vi svært overrasket. Nå har vi hatt en dialog med dem og fått ryddet opp. Nå har vi i alle fall fått en skriftlig bekreftelse på at dette vil de ikke gjøre igjen, og vi skal nok minne dem på hva de har skrevet under på, sier Gran.

Fellesforbundet fornøyd

Terje Bergehagen, leder for Øvre Buskerud fagforening i Fellesforbundet, er glad for Unic er ute av Per’s hotell.

– Vi er ikke helt begeistra for Unic, for vi kjenner dem fra før. De har langt lavere pris på sine ansatte enn det som er vanlig i Norge.

Er dette ulovlig?

– Nei, for så vidt ikke. Det som er mest galt, er at hoteller med tariffavtale benytter seg av dette, sier Bergehagen.

Han mener hoteller som benytter Unic «bare vil forsøke å dra ut mer profitt».

Bergehagen mener hotellets ledelsen har håndtert dette på en ryddig måte etter at klubblederen tok opp dette.

Flerkulturelt miljø

Hotelldirektør Rustberggard trekker fram at alle faste ansatte har tarifflønn og gode arbeidsforhold.

– Rundt halvparten er norske arbeidstakere og 50 prosent kommer fra det flerkulturelle Norge. Det er naturlig i et flerkulturelt land. I fremtiden vil han kun leie norske eller nordiske arbeidstakere.

Hotelldirektøren tror ikke øst-europeerne er misfornøyde med Norges-oppholdet.

– Jeg skal ikke forsvare oss, men hvis man sammenligner med lønna i hjemlandet er det relativt godt betalt. Samtidig som de har fått reise, opphold og mat underveis, minner han om. Han vet at minst en av de utenlandske arbeiderne har fått ny jobb i Amsterdam, og at mange reiser tilbake for å studere, sier Rustberggard.

Kartellkonferansen på Gol har blitt beskrevet som et av de viktigste politiske verkstedene i den norske samfunnsdebatten.

Helt siden 1960-tallet har denne konferansen blitt avholdt på tradisjonsrike Pers hotell.

Det er tradisjon for at både statsministeren, LO-lederen og Aps partisekretær holder innledninger.

Årets kartellkonferanse på Pers hotell på Gol arrangeres i dagene 23.-25. november 2010.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.10.2010
14:07
16.12.2013 14:18Mest lest

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

Martin Guttormsen Slørdal

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Blir sosialklient eller minstepensjonist

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

Paul S. Amundsen

Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

Eirik Dahl Viggen

Lønna til statsansatte: Nå er meklinga i gang

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

Lars Åke Andersen

Maria (41) blir arbeidsledig: – Jeg vet ikke helt hvordan vi skal klare oss

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Nadia Frantsen

Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Håvard Sæbø

Dette kan stoppe busstreiken: Slik vurderer de tvungen lønnsnemnd

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Elektrikere får ny lønn – og innleiereglene strammes inn

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Tri Nguyen Dinh

– 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL.  Den andre er  anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Den andre er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Bjørn A. Grimstad

Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Nav må betale saksomkostninger til LO-medlemmer, slår Høyesterett fast

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

Kommentar

Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står, skriver Mímir Kristjánsson.

Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står»

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

Eirik Dahl Viggen

Fengselet er erklært røykfritt, men fengelsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme

STREIKEN I 1998:  Flere hundre arge streikende transportarbeidere demonstrerte utenfor Sjølystsenteret i Oslo hvor Transportbedriftenes Landsforening holdt sin generalforsamling. Per Østvold (bildet) i Norsk Transportarbeiderforbund holdt en flammende appell til de streikende. Her knytter han neven, og er klar til kamp for saken.

STREIKEN I 1998: Flere hundre arge streikende transportarbeidere demonstrerte utenfor Sjølystsenteret i Oslo hvor Transportbedriftenes Landsforening holdt sin generalforsamling. Per Østvold (bildet) i Norsk Transportarbeiderforbund holdt en flammende appell til de streikende. Her knytter han neven, og er klar til kamp for saken.

NTB/Bjørn Halfdansen

Da bussjåførene gikk til streik for 22 år siden, overrasket de arbeidsgiverne og vant

Håvard Sæbø

Tømrar Morten (27) bygger taubane 650 meter over Romsdalsfjorden

Debatt

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Birgitte Haneide/Ruter

NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran

STØTTER STREIKEN: Silje Odden er lærling for Securitas på andre året, og er i tjeneste over hele Vestfold. Her er hun fotografert i hjembyen Sandefjord.

STØTTER STREIKEN: Silje Odden er lærling for Securitas på andre året, og er i tjeneste over hele Vestfold. Her er hun fotografert i hjembyen Sandefjord.

Atle Møller

Silje er lærling i Securitas. Hun forstår godt hvorfor vekterne streiker for henne


Flere saker