JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

4 av 10 oljejobber forsvinner

Bratt fall i investeringene etter 2020 vil ramme de som har jobber knyttet til oljevirksomheten hardt, spår analysefirma.

Det er analysefirmaet Econ Pöyry som står bak den dystre frramtidsstudien. Hovedkonklusjonene er at investeringene i petroleumsindustrien vil ligge på over 100 millioner kroner i året fram til 2020. Deretter vil investeringene falle kraftig, og det vil få dramatiske konsekvenser for alle deler av arbeidslivet som er knyttet til petroleumsvirksomheten. Econ Pöyry spår at antall årsverk vil bli redusert fra 90 000 til 50 000 innen 2030.

Lofoten ikke nok

Econ Pöyry-sjef Eirik Wærness sier til Teknisk Ukeblad at investeringsfallet vil komme, uansett om regjeringen åpner for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Myndighetene kan bremse investeringsfallet noe ved å åpne flere områder for petroleumsproduksjon. Men investeringene skal uansett ned. Basert på blant annet Oljedirektoratets ressursanslag har vi beregnet at en åpning av Lofoten og Vesterålen kan legge grunnlaget for mellom 3.000 og 8.000 årsverk over en periode på 30 år, sier Wærness.

Bransjen er enig

Leder i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Gro Brækken, er enig i at det vil komme et fall i oljeinvesteringene etter 2020, men hun understreker at den ikke trenger å bli permanent.

– Hovedårsaken til den bratte nedgangen er at petroleumspolitikken har vært i et politisk vakuum i mange år, sier Brækken til Teknisk Ukeblad.

– Bransjen har ikke fått tilgang til nye områder siden midten av 90-tallet. Og ettersom det tar rundt 15 år fra et eventuelt funn til produksjonsstart, vil det bli en nedgang mellom 2020 og 2030 uansett hva som gjøres nå. Men vi mener at det er mulig å få fart på investeringene etter dette dersom politikerne gir tilgang til nye områder utenfor Lofoten og Vesterålen og det tidligere omstridte området i Barentshavet øst, sier Brækken til Teknisk Ukeblad.

Annonse
Annonse