JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spammere finner deg på facebook

Vi mottok mindre spam i e-postkontoren vår i fjor enn tidligere. Nå blir vi i stedet angrepet via sosiale medier.

ahr@lomedia.no

Økt oppmerksomhet rundt spam eller søppelpost har gjort at vi for første gang siden internett ble allemannseie, har nedgang i spamtrafikken. Det viser en rapport fra IT-selskapet Cisco. Men aktørene som plager oss med søppel gir ikke opp av den grunn. Den nye kilden til spam er nå sosiale medier som facebook.

Misbruker tillit

Rapporten viser at misbruk av tillit er en effektiv taktikk blant nettkriminelle. Ved for eksempel å utgi seg for være venn eller bekjent av brukeren, forsøker de å få deg til å reagere. Sannsynligheten for at du åpner en spampost eller link fra en du kjenner, er stor. Slik forsøker de blant annet å stjele andres identitet.

Utnytter svakheter

Cisco har forsøkt å kartlegge svakheter de kriminelle forsøker å utnytte. Disse bør du være oppmerksom på dersom du ikke vil havne i spam-fella.

– Sex-appeal: Ved å gi seg ut for å være en sexy kvinne eller mann som vil ha kontakt med deg, kan de lure deg til å gå inn på en side som lenker til spam.

– Grådighet: Det er sjelden noe som er gratis, heller ikke på facebook. Får du tilbud om gratis iPad ved å gå inn på en side, er sannsynligheten stor for at du roter deg bort i spam. Det samme gjelder dersom du får beskjed om at du har vunnet en eller annen fantastisk premie.

– Tillit: Spammere utgir seg for å være en person eller en bedrift du stoler på. Vær skeptisk til hvem du deler informasjon med.

– Dovenskap: Sjekker du at en e-post fra banken faktisk er fra banken din, eller trykker du på lenken uten å tenke deg om?

– Medfølelse: Spiller på ditt ønske om å hjelpe andre. Det skjedde for eksempel da en Facebookgruppe lot som de samlet inn penger til Haiti.

– Det haster: Dersom du får beskjed om å skynde deg å sende innloggingsdetaljer noe sted, bør det blinke en rød lampe et sted.

Annonse
Annonse