Sa nei til lovfestet minstelønn
Tariffnemndas leder Håvard Holm tror ikke vi vil se sosial dumping framover på norske petroleumsanlegg. Derfor sa han nei til allmenngjort minstelønn.
frode.ronning@lomedia.no
Rett før jul opphevet Tariffnemnda den lovbestemte minstelønna for flertallet av ansatte på norske petroleumsanlegg. Nemnda trosset dermed anbefalingene fra Petroleumstilsynet og LO. Her forklarer Tariffnemndas leder hvorfor.
– Det er ikke sannsynliggjort at lønns- og arbeidsvilkårene vil bli vesentlig svekket på landanleggene, uttaler Tariffnemndas leder Håvard Holm til magasinett.org.
Allerede i 2004 fikk Fellesforbundet og EL & IT Forbundet dokumentert omfattende sosial dumping på sju landbaserte petroleumsanlegg, deriblant Mongstad og Kollsnes. Det førte til at Tariffnemnda brukte lov om allmenngjøring for å sikre at ingen arbeidere på anleggene skulle tjene under minstesatsen i tariffavtalene. Før jul opphevet Tariffnemnda forskriften om minstelønn for elektrikere og ansatte på verkstedoverenskomsten, mot LOs ene stemme.
Nå er bare overenskomsten for byggfagene allmenngjort på landanleggene, fordi denne er allmengjort i hele landet. Det betyr ei minstelønn på 144,50 kroner for ansatte innen byggfagoverenskomsten, mens alle andre på landanleggene ikke har noe lovbestemt lønnsgulv.
Ingen dokumentasjon
Håvard Holm peker på at Petroleumstilsynet ikke har dokumentert sosial dumping på petroleumsanleggene i 2010.
Men Holm og Petroleumstilsynet er uenige om behovet for minstelønn via allmenngjøring. Petroleumstilsynet har ansvar for å overvåke om minstelønna overholdes på de sju landanleggene, og tilsynet hadde i fjor høst en klar anbefaling om å fortsette allmenngjøring av både verkstedoverenskomsten og overenskomsten for elektrofag. Tariffnemnda og Holm så bort fra denne anbefalingen fra fagetaten som drev tilsyn ute i felten.
Så seint som i januar 2010 var det medieoppslag i Dagens Næringsliv og E24 om at ansatte hos en underleverandør på Statoils «Smil-prosjekt» på Mongstad ikke fikk lønna utbetalt.
– Var det vanskelig for Tariffnemda å lande på en annen konklusjon enn Petroleumstilsynet?
– Det vil jeg ikke gå inn på. Men jeg mener tilsynets anbefaling bygde på en for generell vurdering av situasjonen, sier Holm.
Tariffnemndas leder ønsker ikke å gå inn i nemndas vurdering i den enkelte sak, og han viser til at vedtakene som er fattet, er begrunnet.
Fellesforbundet og EL & IT Forbundet støttet LOs krav om fortsatt allmenngjøring av henholdsvis verkstedoverenskomsten og Elektrofagene.
Fare for dumping
Tariffnemnda skal ikke bare vurdere om det har vært sosial dumping i et aktuelt område. Den skal også fare for at det kan bli sosial dumping innen et område.
– Begge deler blir vurdert av nemnda. Det ene spørsmålet er om det er påvist dårligere lønns- og arbeidsvilkår. Men selv om det er påvist, må vi vurdere hvor sannsynlig det er at det vil skje i framtida. Hvis man har en situasjon der det er brudd på lønns- og arbeidsvilkår over tid, vil det lettere danne grunnlag for å konkludere med at det også vil skje i framtida, sier Holm, og fortsetter:
– Vi kan også ha den motsatte situasjonen - der man ikke har avdekket brudd, men man må vurdere om det vil kunne bli vesentlige svekkelser i lønns- og arbeidsvilkår i framtida. Når vi vurderer forlengelse av en allmenngjøring vil vi legge mest vekt på analysen av framtida, enn av dokumentasjon på hva som har skjedd, forklarer Holm.
Økt arbeidsløshet
LO har argumentert hardt for at den økte arbeidsløsheten i Europa kan gi økt kamp om jobbene, og dermed fare for at arbeiderne må ta til takke med lønn som ligger under norsk tarifflønn.
– På generell basis vil jeg si at dette er en del av bakteppet når vi gjør våre vurderinger, sier Holm.
Hvorfor avskaffe nå?
Formålet med allmenngjøring av tariffavtaler er å legge et gulv for lønns- og arbeidsvilkår i en bransje. Forholdene på landanleggene har blitt ryddigere etter allmenngjøring, og derfor opphever Tariffnemnda allmenngjøringa.
– Flere tillitsvalgte synes det er merkelig at Tariffnemnda argumenterer med at forholdene har blitt ryddige, og av den grunn avslutter Petroleumstilsynets mulighet til å kontrollere lønnsforholdene for ansatte? Blir det brukt mot allmenngjøring at den faktisk fungerer?
– Jeg har forståelse for at dette er en problemstiling. Generelt er det veldig sjelden slik at det bare er spørsmål om det er avdekket brudd eller ikke, som inngår i denne vurdering. Andre strukturelle forhold trekkes også inn, som hvordan næringa ser ut og hvordan man tror det vil utvikle seg i framtida. Men utfallet av Petroleumstilsynets kontrollvirksomhet er selvfølgelig viktig, svarer Holm.
Nytt vedtak?
LO og Fellesforbundet måtte bruke mye krefter på å dokumentere sosial dumping, før Tariffnemnda gikk med på å allmenngjøre tariffavtaler.
– Hva må til for å eventuelt få en ny allmenngjøring av verkstedoverenskomsten og elektrofagene på landanleggene? Trengs det like mye dokumentasjon på dette området, som hvis man skal allmenngjøre et helt nytt område?
– I praksis tror jeg nok ikke det trengs like mye, men dokumentasjonen må uansett underbygge at vilkårene for allmenngjøring må være til stede, sier Holm, og forklarer videre:
– For forskrifter om allmenngjøring som ble vedtatt flere år tilbake i tid, vil jeg på generelt grunnlag anta at det trengs mer dokumentasjon enn de som er ferskere, uttaler Holm, som presiserer at den siste uttalelsen står for hans egen regning.
I bransjer med sosial dumping kan lov om allmenngjøring brukes for å sikre ei minstelønn for alle.
Ved allmenngjøring blir minstesatsene i overenskomstene et gulv for alle, også uorganiserte.
Lov om allmenngjøring ble vedtatt i 1993, i et forsøk på å stoppe sosial dumping etter at Norge ble med i EØS.
I bransjer med allmenngjøring er det forbudt å lønne ansatte under minstesatsene i tariffen.
Mest lest
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim