JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fjernvarmet flere

I år 2000 begynte arbeidet med å bygge fjernvarmenett i Bergen. I 2010 gikk BKK Varme for første gang med overskudd.

csd@lomedia.no

Tallene gleder BKKs hovedtillitsvalgt Svein Davidsen. Han forteller at BKKs fjernvarmesatsing ble aktuell for litt over ti år siden, og målet var å føre næringsliv og beboere i Bergen over fra oljekjeler, og kombinerte olje og elektrokjeler, til mer miljøvennlige fyringsmetoder som fjernvarme er. Siden oppstarten har det blitt investert nærmere 800 millioner kroner på utbyggingen av fjernvarme i Bergen kommune. Første fase av fjernvarmeanlegget åpnet i 2003. Nye fjernvarmerør legges ned hvert år, og utbyggingen fortsetter nå i Bergen sentrum, langs Damsgårdssundet og mot Flesland. I fjor fikk BKK virkelig lønn for innsatsen. Overskuddet var på om lag 16 millioner kroner etter skatt.

– Det kalde året har gitt høye priser og stort forbruk av fjernvarme. I tillegg har lave rentekostnader bidratt til det gode resultatet, som er 11 millioner bedre enn budsjettert, opplyser en fornøyd Svein Davidsen. Bergen sliter med forurensning på kalde dager. Uten fjernvarme ville problemet vært enda større.

– Mange oljekjeler er skiftet ut med fjernvarme i Bergen, og flere kan det bli i årene fremover. Det betyr mindre forurensning, sier Davidsen.

Store investeringer

BKK Varme leverte i fjor 224 GWh, som er hele 47 GWh mer enn året før. Leveransen i fjor tilsvarte oppvarmingsbehovet i om lag 22.400 eneboliger. Vel 550 privatkunder og 250 næringskunder får fjernvarme fra BKK i dag. Dette er likevel bare en liten del av den satsingen kraftselskapet ønsker å få til innen fjernvarmemarkedet i kommunen.

– Vi har fortsatt store investeringer foran oss, men er kommet så langt at det er tid for å høste av de som allerede er gjort, sier Davidsen. Målet BKK Varme har satt seg er å levere 275 GWh fjernvarme innen 2015. 250 GWh vil komme gjennom det store fjernvarmeanlegget i Bergen. Dette anlegget får energi fra forbrenning av avfall i Rådalen i Fana, hvor ovn nummer to satt i drift i fjor.

– Kapasiteten for avfallsenergi er nå doblet, og det er avgjørende for at vi kan fortsette utbyggingen av fjernvarme i Bergen, opplyser Davidsen. BKK har også planer om nye fjernvarmeanlegg i Loddefjord og Åsane med biobrensel som energikilde. Begge disse anleggene har fått konsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Mer fornybart

Andelen fornybar energi i fjernvarmeanlegget i Bergen var i fjor 75 prosent. Innen 2015 er målet å øke andelen til 85 prosent.

– Strategien er en så høy fornybarandel som mulig. Slik det er i dag må vi bruke en del naturgass og noe olje for å ta toppene av forbruket på de kaldeste dagene, opplyser Davidsen. BKK ønsker å erstatte dette med biobasert brensel som pellets og bioolje.

– Skal vi få dette til trenger vi bedre rammevilkår for å investere i denne type teknologi, sier Davidsen. Investeringene for å bygge fjernvarme er store og så langt har BKKs eiere vært positive til fjernvarmesatsingen og tenkt langsiktig. signalene BKK Varme har mottatt fra eierne er at de ønsker å investere 860 millioner kroner på fjernvarmeutbyggingen de neste ti årene. Målet til BKK er komme opp i et varmesalg på 300 GWh innen 2020.

Annonse
Annonse