JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan du historien om den internasjonale kvinnedagen? Her er den - kort oppsummert

Idéen om en internasjonal kvinnedag ble lansert i begynnelsen av forrige århundre i sammenheng med kvinners kamp for stemmerett og kvinnelige fagforeningers kamp for rettigheter.
USA 1908: Det startet med kampen for kvinners rett til å stemme.

USA 1908: Det startet med kampen for kvinners rett til å stemme.

Wikimedia Commons

frifagbevegelse@lomedia.no

1908: Det amerikanske Sosialistpartiet ber Democratic Women's Society om å markere en nasjonal kvinnedag. De følger opp med et massemøte om kvinners stemmerett i New York City 8. mars 1908.

De amerikanske sosialistene vedtar deretter at siste søndag i februar skal være en årlig nasjonal kvinnedag. Den første markeringen blir avholdt 28. februar 1909.

Abortstrid kan gi rekordstore tog 8. mars

1910-1915: I 1910 ble den første internasjonale kvinnekonferansen avholdt i København, og den tyske socialdemokraten Clara Zetkin fikk gjennomslag for å innføre en internasjonal kvinnedag den 8.mars. Den internasjonale kvinnedagen skulle være en kampdag for den sosialistiske kvinnebevegelsen, i første omgang som et redskap i kampen for kvinnelig stemmerett. I Norge ble kvinnedagen markert første gang i 1915. Da avholdt Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet folkemøte for fred, og Alexandra Kollontai fra Russland holdt tale i Oslo.

1917: Datoen 8. mars ble fastsatt etter 1917, da den mest dramatiske markeringen i dagens historie foregikk. I 1917 ble denne demonstrasjonen for ”brød og fred” opptakten til februarrevolusjonen, der den russiske tsaren ble styrtet og et demokratisk styre innsatt. Med den russiske kalenderen kom Petrogradkvinnenes demonstrasjonsdag i 1917 til å tilsvare 8. mars i Vesten.

1920-årene: Datoen ble i 1922 utnevnt av Lenin til kommunistisk festdag for å minnes kvinnenes innsats i revolusjonen. I Norge var dagen knyttet til den sosialdemokratiske og kommunistiske bevegelsen, og bar preg av å være en partimarkering på venstresiden. Arbeiderpartiet tok opp markeringen av 8.mars fra 1921, men fra 1929 forsvant markeringen.

Krigsårene: Under andre verdenskrig fant kvinner hverandre i motstandsbevegelsen og i konsentrasjonsleirer og markerte dagen i all hemmelighet.

1945: Kvinnenes Demokratiske Verdensforbund stiftes av kvinner over hele verden. De tok opp igjen feiringen av 8. mars, som de brukte til fredsdemonstrasjoner i 50 og 60-årene. Etter krigen holdt Norsk Kvinneforbund dagen i hevd gjennom mindre markeringer. Deres første offisielle markering etter krigen var i 1948 Den gang raste den kalde krigen og kvinnene som markerte dagen møtte mye motstand.

1972: Den nye kvinnebevegelsen tok opp igjen tradisjonen med å markere 8. mars 1972. Da tok en gruppe kvinnefrontere ved Universitetet i Oslo initiativ til en felles markering med de andre kvinneorganisasjonene. Siden ble dagen en viktig markeringsdag - landet over gikk små og store demonstrasjonstog, noen med en håndfull deltakere, andre med flere tusen.

1978: I 1978 var den største 8. marsmarkeringen da over 20 000 kvinner og menn gikk i tog i Norge. I Oslo var det to konkurrerende tog.

I disse yrkene er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn størst

Saken fortsetter under bildet

2014: Etter 1970-tallet sank oppslutningen om markeringene på kvinnedagen. I Oslo var det i mange år knappe 1000 personer som møtte opp på Youngstorget. I 2014 økte det voldsomt etter at regjeringen la fram planer om å innføre reservasjonsrett for leger i abortspørsmålet. På selve Youngstorget var det samlet 10 000 mennesker og i nærliggende gater rundt 5 000. I Bergen samlet 4 000 mennesker seg på Torgallmenningen, og i Trondheim 3 500.

Kilder: Kilden – informasjonssenter for kjønnsforskning og Wikipedia om den internasjonale kvinnedagen

Annonse
Annonse