JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krafttak for billigere strøm

LO-forbundet Industri Energi etablerte i dag stiftelsen Vår Strøm. Hensikten er å gi alle norske strømkunder en stemme i samfunnsdebatten og billigere strøm.

nina.sandaas@lomedia.no

Lanseringen av den nyetablerte stiftelsen fant sted på Hotel Continental i Oslo i ettermiddag. Den skal arbeide for billigere strøm og lik strømpris i hele landet.

Møtt en mur av uinteresse

– Vi vil skape en allianse mellom alle, bedrifter og forbrukere, som er i samme situasjon og ønsker å gjøre noe med strømprisene. Så langt er det ingen landsdekkende organisasjon som ivaretar norske strømkunders interesser, framholder Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi, som har tatt initiativet til stiftelsen.

Derimot har man møtt en mur av uinteresse fra offentlige organer som NVE, Statkraft, Statnett, Finansdepartementet, Olje- og energidepartementet og de kommunale kraftselskapene. Alle tjener de penger på at strømprisene går opp, ifølge Sande. Miljøbevegelsen står heller ikke bak tankegangen i den nyetablerte stiftelsen.

Etterlyser regulering

Utgangspunktet for Vår Strøm er at dagens energipolitikk påfører 2 millioner husholdninger og næringsliv stadig økende strømpriser. Kraftbransjen arbeider for en økt strømeksport til utlandet, noe som igjen vil høyne både strømpriser og nettleie for landets strømforbrukere. Sommer og høst selges norsk vannkraft unna til utlandet. Sande etterlyser derfor en bedre regulering av markedet, i tillegg til mer utbygging av kraft i Norge.

De seneste vintrene er vannmagasinene så blitt nedtappet, strømprisene har skutt i været og Norge har importert store menger dyr og forurensende kraft fra utlandet. Stifterne av Vår Strøm mener derfor at all videre utbygging av kabler til kontinentet må stoppe. Kabelbyggingen koster mange milliarder kroner og det må forbrukeren betale i form av økte priser.

– Dette kan vi ikke lenger finne oss i. Alle strømkunder, store som små, må alliere seg mot denne utviklingen. Strøm er noe vi alle er avhengig av og som vi trenger for å fungere som et samfunn. Da kan vi ikke sitte stille og se på at et slikt nødvendighetsgode utvikler seg til en luksusvare for de få, sier forbundsleder Leif Sande.

– Seriøs motvekt

Nå fylles magasinene opp igjen og prisene blir lavere. Men det må til et langsiktig arbeid for å få konkurransedyktige strømpriser for bedriftene og for at husholdningene skal slippe å bli truet med avstenging fordi folk ikke har råd å betale strømregningen. Leif Sande understreker at stiftelsen ønsker å bli oppfattet som et seriøst alternativ til de sterke kreftene som styrer kraftmarkedet, ikke som en populistisk stemme.

– Men forbruket vil vel øke igjen, dersom prisene blir lavere, og da har man kommet like langt eller kort?

– Det er ikke automatisk gitt at det er tilfelle. Det kan også være et godt tegn at forbruket går noe opp. At flere bedrifter bruker mer strøm er bare fint, det betyr flere arbeidsplasser i Norge. Nå flytter flere industribedrifter til Island der strømprisene er billigere, sier Sande til LO-Aktuelt.

– Hvilke deler av strømprisen er det viktigst å redusere; kraftselskapenes rørlige/faste pris, avgiftene eller nettleien?

Leif Sande mener alle deler av den totale strømprisen må reduseres. Og det må gjøres mer forståelig for forbrukerne å skjønne hva de ulike bestanddelene i strømregningen egentlig er. Nå er det hele ugjennomtrengelig.

Uavhengig

Vår Strøm blir en tverrpolitisk og uavhengig stiftelse. En av de første oppgavene blir å skaffe sponsorinntekter fra bedrifter og privatpersoner. Stiftelsen skal føres videre av et eget styre sammensatt av personer med ulik erfaring, bakgrunn, kompetanse og med forskjellige ståsteder. Stiftelsen vil i tillegg få et eget faglig råd og delta på flere arenaer i samfunnsdebatten. Vår Strøm skal gjennomføre utredninger, skrive høringssvar og delta i den politiske debatten. Den ventes å gå varm i tiden framover da regjeringen har nedsatt et energiutvalg som skal se på den langsiktige utviklingen i kraft- og energibalansen.

– Opplysningsvirksomhet om uheldige sosiale og næringsfiendtlige virkninger som følger høye strømpriser og økt nettleie, blir en viktig arbeidsoppgave for Vår Strøm, sier Are Tomasgard, som er engasjert som daglig leder av stiftelsen Vår Strøm.

Annonse
Annonse