Kineserne inn i ILO-styret
Norge og Sverige skilte lag da den kinesiske fagbevegelsen for første gang ble valgt inn i styret for Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO.
einar.fjellvik@lomedia.no
– Kinesisk fagbevegelse er ikke fri og uavhengig. Men vi mener det er bedre å påvirke gjennom dialog, sa LO-sekretær Trine Lise Sundnes til NTB etter avstemningen. Norge stemte med flertallet og sikret G. Jiang fra All China Federation of Trade Unions (ACFTU) fast plass med stemmerett i arbeidstakergruppa i ILO-styret.
Kina har lenge vært representert blant de regjeringsoppnevnte styremedlemmene i ILO, men dette er første gang den kinesiske fagbevegelsen får plass i det samme styret.
Sverige var blant landene som avsto fra å stemme da spørsmålet om å gi ACFTU plass i ILO-styret ble avgjort. I ILO-sammenheng er det ikke anledning til å stemme mot et forslag.
Norden degradert
Valgene på ILO-konferansen endte for øvrig med at Norden, for første gang siden 1919, mistet sin plass som stemmeberettiget medlem i arbeidstakergruppa i ILO-styret. Trine Lise Sundnes har hatt denne plassen i den siste valgperioden, men heretter må hun, og Norden, ta til takke med en styreplass uten stemmerett.
Nordens faglige samorganisasjon har reagert kraftig på denne degraderingen av Norden. Ifølge Trine Lise Sundnes har man nå fått forsikringer om at «feilen» vil bli rettet opp ved første og beste suppleringsvalg til styret, antakeig i forbindelse med ILO-styrets møte i november.
Danmark ble valgt inn på fast plass med stemmerett blant regjeringsrepresentantene i ILO-styret.
Kan påvirke
Den kinesiske fagbevegelsen, ACFTU, har i årevis blitt holdt utenfor det gode internasjonale selskap fordi den ikke er fri og uavhengig, men styres av kommunistpartiet. Norsk LO er blant et fåtall vestlige fagbevegelser som de siste årene har valgt å forsøke å påvirke gjennom dialog i stedet for konfrontasjon.
Også en av Kinas mest kjente forkjempere for arbeidstakerrettigheter, Han Dongfang, tror plassen i ILO-styret kan påvirke ACFTU i riktig retning.
Han mener tidspunktet akkurat nå er avgjørende:
– De siste årene er det skjedd endringer i arbeidslivet. Arbeiderne tar nå selv initiativ til arbeidskamper, streiker og aksjoner for å kreve bedre lønn og arbeidsforhold. Myndighetenes politikk er også endret. Før svarte de med undertrykking og arrestasjoner. Nå inntar de til en slags mellomposisjon, mellom arbeiderne og sjefene, sier han i en samtale med NTB.
Han mener den nye situasjonen også tvinger ACTFU til å forsøke å endre seg, særlig på lokalplanet.
–Men det er vanskelig for dem, for de vet ikke hvordan de skal løse dette. Det er et avgjørende øyeblikk for internasjonal fagbevegelse til å påvirke ACFTU i demokratisk retning. Vi støtter at de kommer inn i ILOs ledelse. Det gjorde vi ikke for få år siden, sier Han Dongfang.
Fengslet og utvist
Den tidligere jernbanearbeideren fra Beijing har selv gjort sine bitre erfaringer med fagorganisering i Kina. Han Dongfang ble første gang internasjonalt kjent da han stiftet Kinas første uavhengige fagbevegelse under demokratioppstanden på Den himmelske freds plass i 1989. Da oppstanden ble knust endte han i fengsel. I 1993 ble han utvist til Hongkong der han grunnla organisasjonen China Labour Bulletin som jevnlig rapporterer fra kinesisk arbeidsliv.
Selv om Han Dongfang tror plassen i ILO-styret kan påvirke ACFTU i demokratisk retning, tror han ikke kommunistpartiets grep om fagbevegelsen vil bli svekket.
– Jeg tror ikke det. Jeg vil ikke gå så langt. Men vi tror fagbevegelsen kan bli mer uavhengig av arbeidsgiverne, av sjefene, sier han til NTB.
ILO er FNS arbeidslivsorganisasjon.
Stiftet i 1919 som en del av fredsslutningen etter 1. verdenskrig.
ILO har i dag 183 medlemsland.
ILO har kovedkvarter i Geneve i Sveits. Sekretariatet ledes av chileneren Juan Samovia.
Alle ILOs organer består av representanter for regjeringer, arbeidsgivere og arbeidstakere.
Styret består av 18 regjeringsrepresentanter, men arbeidsgiverne og arbeidstakere har 14 representanter hver.
ILOs viktigste oppgave er å vedta internasjonale konvensjoner som setter minstestandarder for arbeidstakerrettigheter, samt å overvåke forholdene i medlemslandene.
ILO ble tildelt Nobels fredspris i 1969.
Mest lest
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim