Norsk lønn dras for retten i Luxembourg
Kan Norge kreve tariff-vilkår for utenlandske verftsarbeidere? 12. oktober starter Efta-domstolen en avgjørende sak for norsk arbeidsliv.
frode.ronning@lomedia.no
Ni norske verft er på krigsstien mot staten. Etter at den statlig oppnevnte Tariffnemnda i desember 2008 la på plass et lønnsgulv for alle ansatte ved norske verft, gikk verftene, med støtte fra NHO, til sak mot staten.
Verftene tapte i Tingretten i januar 2010, men anket til Borgarting lagmannsrett. Verftene mener vedtaket om tarifflønn for alle er i strid med EØS-avtalen. Lagmannsretten er usikker og ønsker derfor at EFTA-domstolen uttaler seg i saken, før retten tar sin endelige beslutning.
Nå har EFTA-domstolen satt en startdato for sin behandling. 12. oktober skal norsk tariff-lønn på tiltalebenken i Luxembourg.
EU-domstolen har de siste årene avsagt fire dommer som har svekket muligheten til å ha nasjonale regler som likebehandler utenlandske og innenlandske arbeidere. Verftssaken vil avgjøre om Norge kan bruke vår “lov om allmenngjøring” for å sikre like vilkår for norske og utenlandske arbeidere. Saken får dermed stor betydning for europeisk arbeidsliv framover.
Like vilkår på tiltalebenken
Borgarting lagmannsrett ber Efta-domstolen ta stilling til en rekke spørsmål. Lagmannsretten spør om EUs utstasjoneringsdirektiv er til hinder for nasjonale regler på flere områder:
– Kan et EØS-land bruke lov om allmenngjøring for å sette en maksimal arbeidstid?
Tariffnemnda har avgjort at maksimal arbeidstid for alle på verftene er 37,5 timer, i tråd med tariffavtalen. NHO protesterer kraftig på dette, og mener det er i strid med EØS-retten å allmenngjøre en arbeidstid som er kortere enn de 40 timene som arbeidsmiljøloven fastsetter.
– Kan et EØS-land kreve at arbeidere må få kost, losji og reisekostnader dekt av arbeidsgiver, i de tilfellene de må reise langt for å komme til jobben?
Verkstedoverenskomsten, som brukes på verftene, har bestemmelser om kost og losji. Tariffnemnda har avgjort at disse bestemmelsene skal gjelde alle på verftene.
– Kan et EØS-land kreve at arbeidere som pendler langt til jobb, må få et fast tillegg på lønna?
Tariffnemnda har avgjort at alle som må overnatte hjemmefra skal ha et tillegg på lønna på omtrent 20 prosent. NHO protesterer også på dette.
Sosial dumping
Fellesforbundet og LO har gjennom flere år dokumentert sosial dumping ved norske verft. Etter EU-utvidelsen i 2004 har antallet øst-europeiske arbeidere ved verftene økt kraftig. Fellesforbundet har tidligere anslått at 50-80 prosent av ansatte på verftene og hos underleverandørene inne på verftene, er øst-europeere.
Mange av disse har hatt lønns- og arbeidsvilkår som ligger betydelig under norske tariff-vilkår.
Derfor ba LO om at deler av den norske tariffavtalen for verftene ble allmenngjort. Dette innebærer at minstelønn og enkelte andre vilkår blir lagt som et gulv for alle ansatte ved verftene.
Den statlig oppnevnte Tariffnemnda fattet i desember 2008 vedtak i tråd med LOs ønsker.
Det betyr at Arbeidstilsynet kan sjekke om øst-europeerne får lønn i tråd med norsk tariff. Arbeidsgivere som velger å betale under dette lønnsgulvet, får Arbeidstilsynet og eventuelt politiet på nakken.
…Mange spørsmål
Borgarting lagmannsrett stiller i alt åtte spørsmål til Efta-domstolen.
Tre av dem er nevnt tidligere i artikkelen, og dreier seg om nasjonale regler for arbeidstid, kost og losji, samt lønnstillegget for de som må bo hjemmefra.
I tillegg ber lagmannsretten EFTA-dommerne vurdere følgende fem spørsmål:
– Har andelen arbeidere som er dekt av tariffavtale noen betydning for om Tariffnemnda kan fatte vedtak om allmenngjøring?
– Skal den nasjonale rettsinstansen vurdere om minstelønn og andre vilkår i et vedtak om allmenngjøring er i overensstemmelse med EU-reglene om «fri flyt av tjenester»?
Kan formålet i lov om allmenngjøring være at utenlandske arbeidere skal være sikret likeverdige lønns- og arbeidsvilkår med norske arbeidere, eller er dette i strid med EUs «fri flyt av tjenester»?
De to siste spørsmålene dreier seg om forholdet mellom lønnsvilkår og konkurransehensyn.
Alle får være med
Efta-domstolen begynner 12. oktober med en åpen høring om verftssaken, der alle de 30 EØS-landene (EU+Island, Norge og Liechtenstein) får uttale seg.
Deretter skal de tre dommerne – en hver fra Liecthenstein, Island og Norge – avsi en dom. Denne dommen blir viktig når Borgarting lagmannsrett seinere skal behandle verftssaken.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat