Elever får ikke nok rådgivning
Grunnlaget for å finne sin utdannings- og yrkesretning bør gjøres over flere år. Men på ungdomsskolen er kun et halvt årsverk per 250 elever satt av til rådgivning.
csd@lomedia.no
I februar kom Sintef med en rapport om rådgivningstjenesten på landets ungdomsskoler. Der kommer det frem at ressursene til rådgivning ikke har endret seg siden 1973. Samtidig har rådgiverens rolle blitt mye mer omfattende enn den var for 40 år siden. Ikke minst fordi de siste skolereformene ikke gjør det så enkelt å finne frem i jungelen av tilbud og retninger.
– Det nytter ikke å ta i et skippertak blant elevene en uke før søknadene skal sendes. Drømmesituasjonen ville vært å ha så gode ressurser at vi kunne gjort rådgivningsjobben systematisk. Da kunne vi gitt elevene en grundig innføring i hva arbeidslivet er, samt lære dem å kjenne slik at vi kunne hjulpet dem på rett vei, sier Hans Magnus Johansen, leder for Rådgiverforum i Norge.
Vil hjelpe
Johansen mener det er mer tid med elevene som er svaret på hvordan rådgiverne skal kunne redusere frafall og feilvalg i videregående skole. Og det må tilrettelegges for at rådgiverne skal kunne kurses slik at de er oppdatert til å kunne bistå elever med informasjon om alle yrkes- og studieretningene som elevene kan velge blant. Det mener Johansen ville redusere frafallet betraktelig.
– Det ideelle er å doble dagens ressurser. Da vil rådgiveren i langt større grad få den nødvendige kontakten med elevene, sier Johansen.
Også elevene i som er blitt spurt i Sintef-undersøkelsen etterlyser mer tid sammen med rådgiverne.
Gjøres tiltak
Men det gjøres grep allerede i dag. Et prosjekt som ble startet i fjor høst, og som tilbys ved enkelte ungdomsskoler, er arbeidslivsfag. Her får elevene i 10.-klasse muligheten til å «smake» på forskjellige yrkesfag fremfor å ta studiefordypning. Prosjektet er ikke ferdig evaluert, men mange har erfaringer med at faget hjelper dem til å velge riktig. Andre skoler opererer med god gammeldags arbeidsuke, noe som også kan hjelpe elevene å finne ut hva arbeidslivet kan tilby dem. I tillegg har ungdomsskolene innført faget Utdanningsvalg fra høsten 2008. Her jobber elevene systematisk med spørsmål om yrker og utdanningsvalg i framtida.
– I mitt fylke Telemark får elevene i 9.- og 10.-klasse hospitere en dag eller to på videregående som del av faget Utdanningsvalg. Da er de med på undervisningen i forskjellige fag, noe som har hjulpet flere til å finne ut hva de vil eller ikke vil, sier Johansen. Han mener at dette viser at ungdomsskolene tar frafalls- og feilvalgsproblematikken på alvor.
– Dette kombinert med mer rådgivning kunne redusert frafallet ytterligere. Vi vil nok aldri fange opp alle, men det vil i hvert fall gjøre situasjonen bedre, fastslår Johansen. Han oppfordrer også fagforeninger og forbund, inkludert EL & IT, til å ta kontakt.
– På denne måten kan vi få til gode samarbeid, og vi rådgivere kan lære mer om de fagene og yrkene. Det kan gjøre rådgivningen bedre, og vi kan gi elevene grundig informasjon om hvilke jobbmuligheter som venter dem når utdanningen er fullført, sier Johansen.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Bent Høie
Leif Martin Kirknes