JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det må lønne seg å satse på miljø

LO-lederen om klimapolitikk, kjøp av kampfly, Telenor-sjefens millionlønn, samfunnssikkerhet og Arbedistilsynet. Les hele sommerintervjuet23.06.2011
07:17
16.12.2013 16:27

sym@lomedia.no

Etter noen ukers miljødebatt hvor mye har dreid seg om LOs holdning til klimaforliket på Stortinget, ønsker LO-lederen å vise at fagbevegelsen miljøengasjement er langt bredere.

- Debatten har bare fokusert på en del av klimautfordringene hvor vi har sagt det vi hele tiden har ment: Vi må ikke gjennomføre nasjonale tiltak som rammer verdens mest miljøvennlige industri. Flytter denne industrien til land med svakere miljøreguleringer enn Norge, øker utslippene. Da er det miljøet og klimaet som blir skadelidende. Det er en samlet internasjonal innsats som avgjør om vi lykkes i klimakampen. Men, la nå den delen av debatten ligge. Det er i hverdagen, ute på arbeidsplassene og privat, vi kan flytte på de små steinene som samlet gir store resultater, sier LO-lederen til FriFagbevegelse/LO-Aktuelt.

Tror på ny teknologi

Han viser blant annet til revideringen av hovedavtalen mellom LO og NHO hvor LO fikk gjennomslag for at det ytre miljø og klima skal være en del av samarbeidet ute på bedriftene.

- Og noe som er undervurdert i den offentlige debatten er betydningen av å ta i bruk ny teknologi. Bare tenk på belysningen i kontorer og offentlige bygg. Det er mye å hente på energisparing. Og det vil ikke bare frigjøre fornybar energi , det vil også begrense behovet for å importere miljøskadelig kullprodusert kraft, påpeker LO-lederen.

Roar Flåthen understreker også behovet for å satse enda sterkere på utbygging av kollektivtrafikk spesielt rundt de store byene. Han advarer også mot en utvikling hvor mer gods fraktes på vei.

- Vi må få bygd terminaler og den nødvendige infrastrukturen slik at gods kan fraktes på jernbane og til sjøs.

Men LO-lederens hovedbudskap er at det må oppleves lønnsomt og fornuftig å satse miljøvennlig. - Enten det gjelder å stimulere til utviklingen av nye løsninger, teknologi og produkter, eller forbedre eksisterende. Vi må bruke både avgifts- og kvotesystemet, og vi må ved bruk av anbud verdsette hensyn til miljø og klima, fastslår LO-lederen.

Tariff og miljø

Han avviser ikke at miljø også kan bli en del av framtidige lønnsoppgjør.

– Det er ingen ny politikk, sier han, og trekker fram både etter- og videreutdanning og tjenestepensjon som eksempler på reformer som en del av lønnsoppgjørene.

- Alle må ta ansvar, men lønnstakerne skal også ha sin del av verdiskapingen. Det kan ikke være slik at vanlige lønnsmottakere er de som gjennom lønnsoppgjørene skal ta hele ansvaret og betale for det.

Og selv om SSB gjennom sine framtidsprognoser har varslet økt kjøpekraft og høye lønnstillegg fram mot 2014, så er LO-lederen mer nøktern.

- Vi tar ett oppgjør av gangen. De økonomiske utsiktene kan snu nærmest over natta. Og internasjonalt har vi fremdeles mørke skyer over oss. Jeg tror jeg har sagt det i alle innlegg – små og store – at finanskrisen ikke er over. Det får vi bekreftet hver eneste dag i mediene, sier Flåthen. Og legger til at planleggingen av neste hovedoppgjør starter allerede i høst.

Telenorsjefens lønn

Ifølge VG tok Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas ut 18 millioner kroner i lønn i 2010. I forbindelse med sammenbruddet i Telenors nett har det kommet krav om at det må ryddes opp i konsernsjefens lønn. Telenors styreleder mener derimot at opsjonsavtalen ikke kan reforhandles.

- Det er jo ikke bare Baksaas som har lønninger som går langt utover det vi kan forsvare, påpeker Flåthen.

– Og det er vanskelig å forstå at noen må tjene så mye for å kunne gjøre en god jobb. Samtidig må LO som organisasjon respektere inngåtte avtaler. Og vi er godt fornøyd med at regjeringen har grepet fatt i statlige lederlønninger. Nå får vi se hvordan de nye ordningene fungerer i praksis, sier han.

LO-leder Roar Flåthen er mer bekymret over sammenbruddet i telenettet og hva det innebærer av utfordringer for samfunnssikkerheten.

- Vi må lære av dette og tidligere tilfeller. Vi lever i et høyteknologisk samfunn som er helt avhengig av at infrastrukturen fungerer enten det gjelder for bank eller sykehus. Dette er en utfordring som politikerne må ta på alvor, sier en bekymret LO-leder.

Arbeid avgjørende for integrering

Innvandring har også vært et aktuelt tema de siste ukene med rapporter fra inkluderingsutvalget og Brochmann-utvalget som har sett på hvordan velferdsordningene påvirkes av innvandring. Arbeid er sentralt i begge utredningene.

- Skal vi lykkes med å integrere er arbeid helt avgjørende, mener også Flåthen, som er opptatt av å få flere kvinner med minoritetsbakgrunn inn i arbeidslivet.

Samtidig har mange innvandrere i arbeidslivet også synliggjort at vi ser en klassedeling. Arbeiderpartiets sekretær Raymond Johansen advarte i forrige utgave av LO-Aktuelt mot at vi får et A- og B-lag i arbeidslivet.

- Det at du jobber med renhold eller i en annen servicebransje, betyr ikke at du tilhører et B-lag. Det som er viktig er om det er en bransje preget av seriøsitet, eller om det forekommer mye useriøsitet. Tariffavtale og fast ansettelse er avgjørende. For LO har det i alle år vært viktig å ha et lavlønnsperspektiv i vår lønnspolitikk, med blant annet garantibestemmelser, konstaterer Flåthen.

Han deler bekymringene til Raymond Johansen og krever en opprydning i offentlig sektor.

- Både staten og KS må ta sitt arbeidsgiveransvar på alvor. Og jeg mener at staten som sitter på pengene, må legge føringer overfor kommunene. Bruken av vikarer må begrenses til det vikarene er ment å dekke opp. Og grunnbemanningen må styrkes framfor å bruke vikarer, krever LO-lederen.

Han ønsker også å vurdere om organiseringen av Arbeidstilsynet kan endres slik at arbeidet mot sosial dumping og svart økonomi kan bli mer tydelig.

- Vi må styrke tilsynene og gi dem mer myndighet til å slå ned på lovbrudd.

Kampfly og gjenkjøp

Ingen vet hvor mye de 56 kampflyene som skal erstatte dagens F-16 kommer til å koste. LO-lederen påpeker at LO verken har valgt fly eller bestemt at det skal kjøpes kampfly.

- Men Norge er et lite land og trenger et høyteknologisk forsvar. Den debatten vi nå opplever hadde vi også rundt kjøpene av F-16. Og i en ideell verden hadde vi kunnet bruke disse pengene på andre ting. Nå forholder vi oss til at det skal kjøpes nye kampfly. Og da er den industrielle delen og gjenkjøp viktig for LO, sier Flåthen til FriFagbevegelse/LO-Aktuelt.

Han understreker at ringvirkningene ved store forsvarsinvesteringer har vist seg å være store for norsk næringsliv langt utover våpenindustrien.

- Det har gitt oss tilgang på teknologi vi ellers ikke hadde fått, mener en LO-leder som går sommeren i møte med stor tiltro til at regjeringen håndterer dette på en god måte.

Født 15. januar 1950 på Kongsberg i Buskerud.

Yrkesbakgrunn som mekaniker på Kongsberg Våpenfabrikk (KV).

Tillitsvalgt for Jern og Metall (senere Fellesforbundet) på KV og forretningsfører i Kongsberg Jern og Metall.

Distriktssekretær for Fellesforbundet i Buskerud fra 1989.

Hovedkasserer i Fellesforbundet fra 1992.

Nestleder i LO fra 2001.

Konstituert som LO-leder da Gerd-Liv Valla trakk seg fra vervet 9. mars 2007.

Valgt som ny LO-leder av LOs representantskap 17. april samme år. Gjenvalgt på kongressen i 2009.

Sitter også i sentralstyret i Arbeiderpartiet, samt i styret for flere internasjonale faglige sammenslutninger.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.06.2011
07:17
16.12.2013 16:27Mest lest

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

Colourbox

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Jan-Erik Østlie

Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

Ble permitterte da koronaen traff:

Ole Palmstrøm/Teknisk museum/Katharina Dale Haakonsen

For én er «ha-det-gøy-kontoen» helt tom. En annen har funnet drømmejobben

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

Ole Palmstrøm

Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere enkeltansatte: – Alt står og faller på kundens dagsform, sier HKs nestleder

Bakgrunn: Ole Palmstrøm

Unge har fått dårligere oppfølging etter at Nav-reformen ble innført, konkluderer forskere

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste sakene fra Sps landsmøte

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

Tri Nguyen Dinh

Skipskokken er opprørt etter at Stortinget stemte for endring av særalder-reglene: – Kan bli starten på slutten

PROTEST: Jørn Davidsen og Glenn Lauvik (t.h.) reiste fra Bergen til dagens markering foran Stortinget. De kaller gavepakken fra regjeringen for glanspapir uten innhold.

PROTEST: Jørn Davidsen og Glenn Lauvik (t.h.) reiste fra Bergen til dagens markering foran Stortinget. De kaller gavepakken fra regjeringen for glanspapir uten innhold.

Fagforbundet

Snart kan røykdykkere jobbe til de er 70, etter at krav om tidligpensjon fjernes

JAKT: Demonstrantar jaktar på kontraktarbeidarar som har gøymd seg på Menstad laste- og losseplass.

JAKT: Demonstrantar jaktar på kontraktarbeidarar som har gøymd seg på Menstad laste- og losseplass.

Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

90 år sidan Menstadslaget: Her er historia om eit vendepunkt i norsk arbeidsliv

Brannfare ved et avfallsanlegg i Fredrikstad førte til at arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet) grep inn mot Unios streik i kommunesektoren. Mandag ble også Unios streik i Oslo stanset. (Arkivfoto)

Brannfare ved et avfallsanlegg i Fredrikstad førte til at arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet) grep inn mot Unios streik i kommunesektoren. Mandag ble også Unios streik i Oslo stanset. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Uklart om regjeringen får flertall for streikestans

VALGKAMP: Vi har et valg å vinne, var LO-leder Peggy Hessen Følsvik til LOs representantskapsmøte. Her sammen med sin statsministerkandidat, Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.

VALGKAMP: Vi har et valg å vinne, var LO-leder Peggy Hessen Følsvik til LOs representantskapsmøte. Her sammen med sin statsministerkandidat, Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.

Erlend Angelo

LO-lederen: – Erna Solberg har klart å få fram skillet mellom høyre og venstre i politikken

FORHANDLERE: Ragne Opsahl og Bente Opheim Sving tror alt skal gå bra på Ullersmo, men savner bedre styring med flyttinga.

FORHANDLERE: Ragne Opsahl og Bente Opheim Sving tror alt skal gå bra på Ullersmo, men savner bedre styring med flyttinga.

Eirik Dahl Viggen

Forhandlinger om ny turnus og lengre reisevei tærer på kreftene for tillitsvalgte ved Ila fengsel

PLAN FRA 2015: – Min beslutning om å sitte fram til 2023 har vært planen fra jeg ble valgt i 2015, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

PLAN FRA 2015: – Min beslutning om å sitte fram til 2023 har vært planen fra jeg ble valgt i 2015, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Jan Olav Andersen går av som forbundsleder i 2023


Flere saker