JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lysbakken først i løypa

Audun Lysbakken er den mest trolige kandidaten til å ta over som partileder etter Kristin Halvorsen, men han får konkurranse – blant annet fra EL & IT-medlem Heikki Holmås.

Holmås er en av tre stortingsrepresentanter med medlemskap i EL & IT Forbundet, og er den første av flere SV-kronprinser som har flagget sitt kandidatur til å overta ledervervet. Dermed er det ikke sagt at han er fagbevegelsens automatiske førstekandidat. Uansett vil SVs forhold til de fagorganiserte være et viktig punkt når partiet de neste månedene skal “snu hver stein” i kampen for å komme på offensiven før Stortingsvalget i 2013.

Ny politikk

Audun Lysbakken gikk ikke i Holmås’ fotspor valgkvelden, men er klar på at SV de neste månedene må meisle fram en ny politikk med nye politiske mål der forholdet til fagbevegelsen blir et svært viktig punkt.

– For oss er det helt avgjørende å bli et bredere parti og da må vi få flere fagorganiserte med oss. Vi har vært det partiet som har stått fagbevegelsen nærmest politisk, samtidig som vi har tapt mange LO-medlemmer til andre partier – først og fremst Arbeiderpartiet. Resultatet vi fikk denne gangen er et varsko til fagbevegelsen. Høyres framgang peker mot 2013 og uten en bred oppslutning om alle de rødgrønne partiene blir det vanskelig å føre prosjektet videre, sier Audun Lysbakken.

Rød bombe

Nyheten om at Kristin Halvorsen trekker seg som partileder i 2012 var valgkveldens aller største bombe. At hun skulle gi seg før Stortingsvalget i 2013 var ventet, men ikke at det skulle skje fra talerstolen på Rockefeller. Det var ikke bare regnvann i ansiktene på SV’erne på valgvaken på Rockefeller mandag og det ble veldig stille i salen etter at Halvorsen og brorparten av de fremmøtte journalistene hadde forlatt rockescenen. Det var tid for ettertanke. – Vi visste nok at hun ville gi seg før neste valg, men det kom likevel overraskende at det skjedde nå og at hun ønsker at skiftet skal skje på et ekstraordinært landsmøte allerede neste år, forteller sentralstyremedlem i SV, EL & ITs forhandlingsleder Jan Olav Andersen.

Viser retning

Han fulgte hele valgvaken, som bar preg av at SV hadde gjort sitt dårligste valg på mange år. Det svake valgresultatet kom imidlertid i skyggen av Halvorsens avgang.

– Jeg har stor respekt for hennes beslutning. Hun er den av dagens partiledere som har sittet lengst og regien til Kristin kunne ikke ha vært bedre. Nå fikk vi fokus på det som skal skje videre, ikke dveling over et elendig resultat, sier Andersen, som har fulgt SV tett som medlem og tillitsvalgt siden midten av 80-tallet. Sogningen minnes tidligere kanonvalg og mener partiet i dag sliter med et strukturelt problem.

– Det er et paradoks at vi gjør det best når Arbeiderpartiet gjør det dårlig og blør når vi spiller Ap gode, slik vi har gjort de siste årene. Men vi har oppnådd mye i posisjon og jeg tror ikke det er mange i partiet nå som mener vi ikke burde ha vært med i regjering, uttaler Andersen. Han vil ikke utrope hvem som er fagbevegelsens kandidat til ledervervet. – Navn får vi komme tilbake til. Nå blir det diskusjoner om hvilken retning partiet skal ta. Her vil vi helt klart delta aktivt i debatten, avslutter Jan Olav Andersen.

Annonse
Annonse