JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rungende nei til vikarbyrådirektivet

Neste års hovedoppgjør handler ikke bare om solidaritet. Det handler også om å bekjempe vikarbyrådirektivet.

csd@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

Leder for forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen, er ikke i tvil. Tariffavtaler, utviklingen og utbedringen av dem, er forbundets og hele fagbevegelsens viktigste oppgave. Andersen hadde flere punkter han ville belyse og åpnet debatt rundt under dagens tariffpolitiske debatt, blant annet at neste vårs oppgjør må bli et solidaritetsoppgjør. Det var likevel andre ting i innledningen som vekte mye debatt blant delegatene. Å innlemme i EUs vikarbyrådirektiv i norsk lov kan bli et faktum hvis stortinget går inn for dette. Dette får EL & ITs medlemmer til å se rødt.

- Blir vikarbyrådirektivet implementert i norsk lov, kan vi komme i den situasjonen at tariffavtalene våre blir overkjørt av direktivet, sier Andersen.

Overveldende enighet

Det er ingen tvil. Så godt som samtlige deltakere under tariffkonferansen for Landsoverenskomsten for elektrofagfolk (LOK), støtter Andersens innspill om vikarbyrådirektivet. EL & IT må stille krav om at stortinget går for et veto mot implementering av direktivet. Distrikt Oslo og Akershus ønsker at redaksjonskomiteen tar med i kravene at forbundene med LO i spissen må øve press på regjeringen slik at ikke EU tar over styringen av hele Europa. De mener at tiden er moden for å fokusere på et sunt arbeidsliv med gode velferdsholdninger, statlig styring av infrastruktur og verne om våre norske grunnlover. Når det gjelder vikarbyrådirektivet er Nina Farnes-Hansen skremt over muligheten for at det skal kunne inngås langt dårligere tariffavtaler med direktivet.

Distrikt Rogaland er også bekymret over regjeringens ønske om å implementere vikarbyrådirektivet. De mener at vikarbyrået vil føre til at grobunnen for organisering vil forsvinne.

Gode rotasjonsordninger

Det er likevel ikke bare vikarbyrådirektivet som opptar delegatene på LOKs landstariffkonferanse. Flere ser for seg at vårens hovedoppgjør skal bli et solidaritetsoppgjør. Andersen spurte hvem forbundet skal vise solidaritet med. Torstein Kiland fra distrikt Agder, hadde et innspill til dette. Ved forrige hovedoppgjør kom det flere klare krav til gode rotasjonsordninger som anleggsmontører kan leve med. Det har lenge vært ønske å få tariffestet 14-21-ordningen eller 14-28-ordningen, men ved forrige oppgjør ble ingen av disse kravene innfridd. I etterkant har det kommet reaksjoner på dette. Nå krever flere at tiden er inne for å gjøre noe mer.

- Jeg mener at vi må vise solidaritet med våre egne medlemmer under vårens hovedoppgjør, og sørge for at de som reiser får en bra rotasjonsordning og en ordentlig avtale om dette på plass, sier Kiland og får støtte av Tore Sunde fra distrikt Hordaland og Sogn og Fjordane.

God debatt

Forhandlingsleder i EL & It Forbundet, Jan Olav Andersen, fulgte spent med på debatten og satte pris på det store engasjementet.

- Det viser at EL & IT står for en klar politisk linje, at de er klart imot direktivet og skal kjempe for at våre tariffavtaler videreføres, sier Jan Olav Andersen og er godt fornøyd med den tariffpolitiske debatten.

Annonse

Flere saker

Annonse