JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Motmelding» om kraftbransjen

EL & IT Forbundet er lei negativ omtale av kraftbransjen. Nå skal en ny motmelding dokumentere samfunnseffektene av offentlig eide kraft- og nettselskaper.

knut.viggen@lomedia.no

Forbundsleder i EL & IT, Hans O. Felix, gikk i strupen på kritikerne av kraftbransjen under EL & IT Forbundets tredje og siste landstariffkonferanse.

Tillitsvalgte i energibransjen fikk høre at de kunne være stolte av sine arbeidsplasser og at uten dem ville det bli både mørkt, kaldt og tyst her til lands.

Kritikken

Samtidig var Felix ram i kritikken av aktører som Vår Strøm, opprettet etter initiativ fra Industri Energi og med Industri Energis energipolitiske rådgiver Are Tomasgård som daglig leder - inntil valget i høst. Tomasgård har i dag gått av som daglig leder av Vår Strøm og er i dag ordfører i Sørum kommune.

Det har falt EL & IT tungt for brystet at også Fagforbundet har sluttet seg til kritikken av høye strømpriser.

– Disse kreftene som er så bekymret for strømprisene, hvorfor er de ikke like bekymret for andre energikostnader? Spurte Felix, som understreket at han ikke var ute etter å fly bransjens eiere og bedriftslederes ærend.

– Men vi må kunne stå opp og tale bransjens sak når det blir presentert så mye sludder fra folk som egentlig bare rir særinteresser, sa Felix.

Kompetanseforskriften

Felix kom også inn på kompetanseforskriften, som fikk gjennomslag under landsmøtet i EL & IT i vår og som betyr at nettselskapene får frist til 1. juli 2013 til å oppfylle kravene om egenbemanning.

– Vi vet mange vil vente og ikke gjøre noe umiddelbart, men trenere og sabotere myndighetenes vedtak. Det skal vi gjøre noe med, sa Felix. Kompetanseforskriften var da også et eget punkt i forbindelse med landstariffkonferansen i Trondheim.

Motmelding

Forbundet ønsker å dokumentere samfunnseffektene av kommunalt/fylkeskommunalt eide og andelseide kraft- og nettselskaper. Til å hjelpe seg har forbundet engasjert Trøndelag Forskning og Utvikling. Prosjektet har en kostnadsramme på 300 000 kroner og er et samarbeid mellom forbundet og KS Bedrift. Prosjektet skal se for seg hvilken effekt offentlig eide kraft- og nettselskaper har på utviklingen i sine lokalsamfunn, enten det dreier seg om lokale arbeidsplasser, kjøp av varer og tjenester, skatter og avgifter, utbyttepolitikk eller andre lokale investeringer. Dette finnes det i dag begrenset kunnskap om, ifølge Felix.

– Totalt er det lav kunnskap om konkrete effekter av lokale og regionale energiselskap, sa Felix..

Kontrakten mellom partene KS Bedrift/EL & IT Forbundet og Trøndelag Forskning og Utvikling er klar for underskrivning og det skal leveres sluttrapport i løpet av mars 2012.

Annonse
Annonse