JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Kontakt stortingspolitikerne!

EL & IT Forbundet krever at regjeringen bruker reservasjonsretten. – Nå må fagforeninger og distrikter ta kontakt med stortingspolitikerne fra sine fylker, sier forbundssekretær Jan Henrik Larsen.

knut.viggen@lomedia.no

Larsen reagerer sterkt på at Arbeiderpartiets stortingsgruppe onsdag sa ja til å implementere vikarbyrådirektivet i norsk lov. På landsmøtet til EL & IT i vår ble det et klart nei til direktivet. Senere har andre forbund kommet med nei-standpunkt.

– I denne saken er det åpenbart at kunnskapen fra arbeidsplassene ikke har tilflytt stortingspolitikerne, sier Larsen, som siden landsmøtet har jobbet med problematikk rundt faste ansettelser kontra en stadig større bruk av innleie, bortsetting av arbeid, midlertidige ansatte og vikarer.

Dårligere arbeidsliv

EL & IT Forbundet har laget et debatthefte om temaet som i høst er blitt presentert på alle tre landstariffkonferanser i forbundsregi. Larsen sto selv for presentasjonen på to av konferansene og har mottatt mange tilbakemeldinger på at akkurat dette temaet er noe som opptar EL & ITere over hele landet.

– Et arbeidsliv med utstrakt bruk av vikarer gir et dårligere arbeidsliv, mener Larsen, som konstaterer at hensikten med direktivet er å fjerne restriksjoner i lover og avtaler mot bruk av vikarbyråer og alminneliggjøre en slik løsere tilknytning til arbeidslivet.

– Gjennom slike ansettelser kommer arbeidsgiverne unna de forpliktelser de ellers ville hatt overfor egne ansatte, sier Larsen og legger til at innføringen av direktivet betyr større fare for den enkelte arbeider å bli arbeidsløs, det vil føre til økonomisk utrygghet, dårligere opplæring i arbeidssammenheng og mindre mulighet for medbestemmelse på arbeidsplassen.

Mindre samhold

Larsen mener at det for fagbevegelsen vil bety svekkelse av samholdet på arbeidsplassen og at lønns- og arbeidsvilkårene i tariffavtalene utfordres. Når den enkelte arbeidstakers stilling i bedriften blir svakere, fører det til en maktforskyvning mellom arbeid og kapital, hevder Larsen.

– For samfunnet betyr det at hele vår samfunnsmodell som er bygd på faste ansettelser, organisering, medbestemmelse, avtaleforhandlinger og partssamarbeid undergraves, sier Larsen.

Likebehandling

Han mener likebehandlingsprinsippet som ligger i direktivet er positivt, men det kan innføres uavhengig av selve direktivet.

– Vi trenger ikke å innføre direktivets negative sider for å få innført et rettferdighetsprinsipp som likebehandling er, påpeker Larsen.

Annonse
Annonse