Uenige om y-veien
Energimontør og stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap) vil utvide y-veien. Han støttes blant annet av LO, men Utdanningsforbundet er uenig.
knut.viggen@lomedia.no
Nylig besøkte Truls Wickholm Høgskolen i Ålesund. Der fikk han prøve seg på å styre en stor supplybåt inn mot en oljerigg. Det skjedde riktignok i simulator, men opplevelsen ga mersmak.
– Jeg fikk en litt sånn Star Trek-følelse der jeg satt i stolen med to joy-stick’er i hendene og drev fort mot riggen i fem meter høye bølger, ler stortingsmannen og EL & IT’eren.
Enda mer interessant ble det da han fant ut at han med fagbrev som energimontør var kvalifisert til å følge y-veien mot nautiker-yrket.
Som nautiker kan man ha både tekniske stillinger og lederstillinger, så vel nasjonalt som internasjonalt og man kan bli både navigatør og kaptein.
Mange muligheter
Ap-politikeren mener dette bare er et eksempel på det han kaller skjulte skatter i utdanningssystemet. Y-veien gir mange mulighet til å ta fagbrev og etterpå gå videre på ingeniørlinjer. Det synes Wickholm er vel og bra. Likevel mener han at ordningene bør styrkes og breddes ut. Selv tilhører han første kull Reform 94-elever.
– Vi var en gjeng med 15-åringer på Holmlia som bestemte oss for å bli elektrikere. Det valget har jeg ikke angret på, men jeg er opptatt av at det bør være økt mobilitet i utdanningssystemet, sier Truls Wickholm.
Matcher ikke
Han frykter dagens system ikke matcher de ønskene bedriftene har. Nylig var Wickholm på en konferanse der bedriftseier Gunvor Ulstein uttalte at hun var bekymret for at vi kan risikere å få ingeniører som ikke har sett en båt. Det er en bekymring Truls Wickholm har forståelse for.
– Hjemmefra vil rådene fra foreldrene som regel være studieforberedende fag, men med y-veien eller andre og enda mer åpne løsninger kan vi få til flere muligheter, sier Wickholm.
Flere muligheter
Han synes ikke y-veien skal være noe særegent, men at ungdommene som er motivert for det og ønsker det, skal kunne gå videre sin utdanning uten at de må være en del av et spesielt system. Nå skal Kunnskapsdepartementet se om y-veien er riktig dimensjonert. Wickholm mener den ikke er det og at langt flere gutter og jenter som står på kanten av en utdanningsvei må få enda flere muligheter i utdanningssystemet. Dette jobber han spesielt for i utdanningsfraksjonen på Stortinget.
I dag velger nesten ni av ti som har foreldre med høyere utdanning studiespesialisering, fremfor en yrkesfaglig opplæring. Wickstrøm tror statusen på yrkesfaglig opplæring blir høyere hvis elevene blir studieforberedt uavhengig av utdanningsprogram.
Uenig med LO
Selv om både LO og NHO tidligere har støttet forslag om å utvide y-veien, er det ikke alle som er enige i dette. Utdanningsforbundet støtter for eksempel ikke forslaget om å opprette et løp der barne- og ungdomsarbeidere med fagbrev kan søke på førskolelærerutdanningen gjennom y-veien.
– Vi er klar over at y-veien har fungert godt for dem som har fagbrev i elektrofag og ønsker å bli ingeniører. Men nå er myndighetene i gang med en helt ny førskolelærerutdanning. Da ønsker vi ikke at det åpnes for en alternativ vei inn i yrket i konkurranse med den nye utdanningen, sier sentralstyremedlem Evy Ann Eriksen til fagbladet Utdanning.
Y-veien er i dag en yrkesfaglig vei til ingeniør.
Dersom du har valgt yrkesfaglig retning i videregående og har fått fagbrev, er du kvalifisert til å starte på ingeniørstudier via y-veien. Disse studiene er spesielt tilrettelagt for personer med fagbrev.
Nå snakkes det om å utvide y-veien slik at den gjelder langt flere.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Tormod Ytrehus