HMS på bygg i fritt fall
Over en tredjedel av norske bedriftsledere i byggebransjen som bruker østeuropeisk arbeidskraft, mener at dette kan skape farlige situasjoner. Men de gjør ingenting for å avverge farene. Dette er noen av funnene som blir presentert på Fafo Østforums årskonferanse i dag.
Nesten 20 prosent av bedriftene i bygge- og anleggsbransjen bruker eller har brukt arbeidskraft fra de nye EU-landene det siste året.
Den foreløpige konklusjonen i FAFO-prosjektet ”Østeuropeisk arbeidskraft på grenseløse vilkår?” må bli at arbeidet med og standarden på helse, miljø og sikkerhet (HMS) på mange norske byggeplasser er i fritt fall, og at en stor andel av bedriftene gir blaffen.
I formiddag presenteres første del av undersøkelsen, der 1244 bedriftsledere i byggebransjen har deltatt. Innpå 90 prosent mener HMS-kunnskapen hos østeuropeisk arbeidskraft er for dårlig. I tillegg til det store opplæringsbehovet innen HMS mener 80 prosent av bedriftslederne at det trengs opplæring i språk, og 70 prosent mener det er behov for opplæring i norske arbeidsmetoder.
Sikkerhetsrisiko
Dessuten synes nesten halvparten at bruk av østeuropeisk arbeidskraft gjør samordningen av HMS-arbeidet på byggeplassen vanskeligere. Dette er vel å merke bedrifter som selv bruker eller har brukt innvandret arbeidskraft det siste året.
For bedrifter som ikke bruker slik arbeidskraft, er skepsisen atskillig større. 67 prosent av disse trodde det ville bli samordningsproblemer på HMS-området.
Som nevnt mener også en av tre bedriftsledere at østeuropeere på egen byggeplass utgjør en sikkerhetsrisiko, og 17 prosent mener språkproblemer har ført til flere ulykker.
Trass i disse dystre tallene er det en tredjedel av bedriftene som ikke løfter en finger for å motvirke risikomomentene, for eksempel ved opplæringstiltak, bruk av tolk eller annet. Blant de minste bedriftene i bransjen, med mellom en og ni ansatte, er det halvparten som ikke gjør noe med saken.
Brutal virkelighet
Den bredt anlagte Fafo-studien skal samle inn og systematisere kunnskap om vilkårene til østeuropeiske bygningsarbeidere i Norge. Spørsmålene som Fafo-forskerne Anne Mette Ødegård og Sigmund Aslesen stiller seg, er hva arbeidsinnvandringen betyr for helse, miljø og sikkerhet på norske byggeplasser, og hva norske bedrifter gjør for å tilpasse seg denne arbeidskraften.
Undersøkelsen gjennomføres på oppdrag fra Fondsstyret for regionale verneombud i bygge- og anleggsbransjen, og er et samarbeidsprosjekt mellom Fellesforbundet, Arbeidsmandsforbundet, Maskinentreprenørene, Byggenæringens Landsforening (BNL), Arbeidstilsynet, Skattedirektoratet og Toll- og avgiftsdirektoratet.
Og fra de regionale verneombudene har forskerne fått saftige virkelighetsbeskrivelser, som forteller at sikkerhetskulturen er en helt annen hos østeuropeerne, både når det gjelder holdninger og bruk av utstyr. Hvilken norsk arbeider ville ha jobbet i en 4 meter dyp og 70 cm bred usikret grøft, der trafikken dundret forbi to meter unna?
Frykt for å bli sendt hjem og behovet for å tjene penger, avholder dem fra å protestere.
Må ta ansvar
Sigurd Aslesen peker på at det er det samlede HMS-ansvaret på byggeplassen som er viktig. Dette blir vanligvis ivaretatt av den norske hovedbedriften, og ikke et østeuropeisk leiefirma med folk i Norge.
– De norske byggebedriftene bør i større grad ta ansvar for opplæring sjøl, eller kontrollere at den blir gitt, sier han.
Manglende fokus på HMS er ikke et problem som har dukket opp med polakkene. Det er innvevd i et kompleks der lovbrudd på andre områder er en del av bildet. De firmaene som er kjeltringer på ett område, er det gjerne på flere andre eller alle. Dette er en del av det useriøse arbeidslivet.
Anne Mette Ødegård sier det slik:
– Mange useriøse bedrifter har fått en ekstra dimensjon i sin useriøsitet.
Bredt utvalg
Fafo-prosjektet i ikke i mål. Det materialet som legges fram på Fafo Østforums konferanse i dag, to år etter at EU ble utvidet østover, viser at det i det vesentlige er polakker og folk fra Litauen som er kommet hit for å jobbe i byggebransjen. Anleggsbransjen har merket lite til arbeidsinnvandringen så langt.
De 1244 bedriftene som har deltatt i spørreundersøkelsen, spenner fra småbedrifter til større bedrifter med over 100 ansatte. Norstat har gjennomført denne undersøkelsen.
Fafo-forskerne har dybdeintervjuet regionale verneombud, folk fra Arbeidstilsynet og andre nøkkelpersoner som har direkte erfaringer med østeuropeisk arbeidskraft.
Over sommeren skal de til med case-studier av et utvalg bygge- og anleggsplasser, og så blir det personlige intervjuer med arbeidsinnvandrere.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen