Felles bauta til ingeniør og rallar
Ingeniørene, fagarbeiderne og rallarene som bygde Notodden-samfunnet for over 100 år siden, har fått felles bauta. Den ble avduket i helga og er plassert utenfor Hydros bedriftshistoriske samling.
Derimot står statuen over rallaren i sentrum av Notodden. Den er utført av Dyre Vaa og er en av de flotteste av de mange skulpturene som er reist over denne yrkesgruppa. Også Vaas skulptur viser rallaren med spett.
– Rallaren bar alltid spettet med den tyngste delen foran seg, forklarer museumsleder Bjørnar Johansen.
Iført rallarhatt og buserull i Rallarrommet i museets annen etasje fortalte han om den industrielle utviklingen på Notodden, stedet som blir kalt Norsk Hydros vugge. I et annet rom i samme etasje finner vi alle de medaljer og ordener som ble tildelt Sam Eyde, men det ligger mer kraft og spenning over beretningene om rallarene, over 2.000 stykker på det meste.
Kampen om arbeid
– Det gikk bud ut til hele landet om at anleggsarbeidere måtte komme til Heddalsvatnet. De som kom først, fikk arbeid, forklarte Bjørnar Johansen.
– Og de kom, fra alle kanter av Norge, fra Sverige og Finland for å bygge fabrikk, kraftanlegg og dam. Svælgfos kraftverk ble satt i gang 2. oktober 1907. Det var den gang Europas største og leverte kraften til fabrikken.
– Lønna var ussel, og arbeidet hardt for både mennesker og dyr. Datidens dyrevern var meget bekymret over hestene. I tillegg til lønna fikk anleggsarbeiderne vinterfór til to kyr, forteller Bjørnar Johansen og fortsetter:
– Vi kan ikke dokumentere at det fantes danske rallare. De passet nok best som timeskrivere.
Utenlandsk kapital
Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab ble stiftet 2. desember 1905 med hovedsete nettopp på Notodden. Notodden Salpeterfabrik ble etablert 9. juli 1904 og satt i drift 2. mai 1905, altså rett før unionsoppløsningen med all den usikkerheten den førte med seg. Likevel maktet selskapet å skaffe utenlandsk kapital til et prosjekt som gav en fabrikk, som var den første i verden som fremstilte syntetisk salpetergjødning etter Birkeland-Eyde-metoden. Marcus Wallenberg hentet kapital fra Frankrike.
Utenfor museet, til venstre for inngangen, står en statue i full størrelse av oppfinneren Kristian Birkeland, vel fortjent. Han bandt luftens kvelstoff i den elektromagnetiske lysbue. Og på den andre siden av inngangen, står altså bautasteinen over ingeniører, fagarbeidere og rallare, en av de få der samtlige yrkesgrupper er minnet på samme stein. Ett ingeniørnavn skal nevnes. Det er ingeniør Sigurd Kloumann, som i en alder av 26 år fikk ansvaret for anleggsvirksomheten.
Anleggskokka
En yrkesgruppe som ofte blir oversett når fortiden skal minnes, er anleggskokka.
– Rallarkokka kokte for 32 mannfolk og vaska klærne deres, opplyste Bjørnar Johansen.
Han har tydeligvis ikke glemt kvinnene, heller ikke oversett de ansattes organisasjoner. I Rallarrommet henger fanen til Notodden Jern og Metall Arbeiderforenings fane, stiftet 28. oktober 1906 og Hydroarbeidernes Forening, avd. 19 av NKIF, stiftet 19. januar 1908. Hvorfor Arbeidsmandsforbundet ikke var representert, fikk vi aldri vite.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk