JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Millioner mot dumping

Fellesforbundet har planer om å bevilge 15 millioner kroner til neste års budsjett for å bekjempe useriøsitet i arbeidslivet, særlig sosial dumping. Og pengene skal brukes på utradisjonelle og nye metoder for å komme uvesenet til livs. – Vi er villige til å prøve det meste, sier forbundsleder Kjell Bjørndalen.23.11.2006
01:31
15.12.2013 23:50

Bjørndalen luftet en del spennende tanker og ideer da forbundsstyret var samlet til to dagers møte på Thorbjørnrud. Og fikk enstemmig støtte. På sitt neste møte i desember vil forbundsstyret bevilge 15 millioner – som et foreløpig engangsbeløp. I tillegg kommer det penger for oversetting og trykking av informasjonsmateriell til ulike østeuropeiske språk.

Mer enn noensinne

Pengene som skal brukes til dette viktige arbeidet, er betraktelig mer enn Fellesforbundet noen gang har satt av i et enkelt år for noen aktivitet. Dette gjøres fordi forbundet ønsker å prioritere arbeidet mot sosial dumping, sa Kjell Bjørndalen.

Forbundslederen gjorde det klart at han var imot å stenge grensene for arbeidsinnvandrere.

– Å stenge grensene er ikke i samsvar med de idealer jeg og forbundet tror på. Det er ikke polske eller baltiske arbeidstakere vi vil til livs. Det er bakmenn, stråmenn, personer som utnytter mennesker på det mest nedrige vi skal til livs, understreket han.

Verner om den nordiske modellen

Det finnes særlig to grunner for hvorfor Fellesforbundet engasjerer seg så sterkt mot sosial dumping.

– Den ene er solidaritet med dem som blir utnyttet, ofte på det groveste. Den andre er at vi ikke aksepterer at vår samfunnsmodell med ordnede lønns- og arbeidsvilkår gjennom tariffavtaler skal bli undergravd, påpekte Bjørndalen.

Forbundslederen la ekstra vekt på at Fellesforbundet måtte tenke strategisk i sitt arbeid mot sosial dumping - og at problemene bør tas før de kommer til Norge. Altså at forbundet prøver å forebygge sosial dumping. For å kunne gjøre det, må Fellesforbundet ha representanter i for eksempel Polen eller de baltiske land, mener Bjørndalen.

Informasjonskontor i Polen

Han så for seg at Fellesforbundet oppretter et midlertidig informasjonskontor i Polen med en eller to ansatte og at kontoret markedsføres i polske aviser. Det bør kunne knyttes juridisk hjelp til kontoret, og de som jobber der, må snakke polsk. Det opprettes et samarbeid med fagbevegelsen i Polen etter anbefalinger fra Fellesforbundets europeiske samarbeidsorganisasjoner. Hensikten med kontoret er å informere om reglene i norsk arbeidsliv, lønns- og arbeidsvilkår og arbeidstakerrettigheter.

Men Bjørndalen stoppet ikke der. Han spurte forbundsstyret om det kunne være en idé å inngå samarbeid med noen kafeer i enkelte norske byer hvor polakker kan samles, hvor forbundet stiller pc til disposisjon og hvor Fellesforbundets representanter stikker innom for å bistå de polske arbeiderne og for å organisere dem.

Polske møtesteder

Han viste i denne sammenheng til organisasjonen ”Sons of Norway” i USA og lanserte tanken om en ”polske arbeideres klubb” hvor folk, både nordmenn og polakker, kan samles og prate med hverandre. Klubben bør styres av polakkene selv slik at de får et eierforhold til den. Bjørndalen lanserte også ideen om å engasjere polske kunstnere til arrangementene.

Effektiv gruppe

Men før dette eventuelt blir virkelighet, vil Fellesforbundet samle flere kompetente medarbeidere som forstår seg på arbeidet mot useriøsitet og sosial dumping – fra både byggebransjen og verkstedindustrien, men også grønn sektor (skog- og landbruk) og eventuelt andre sektorer. Det skal være få mennesker som kommer med ideer, planlegger og setter dem om i praksis.

Bjørndalen lanserte flere mulige virkemidler i kampen mot sosial dumping:

– Konsulentfirmaer som har spesialisert seg på å gi informasjon til utenlandske bedrifter, er det mulig at de også er villige til å gi informasjon til arbeidere?

– Språkkurs i norsk etter initiativ fra Fellesforbundet – både i Norge og Polen. Bjørndalen mener at kurs i norsk er alfa og omega slik at de utenlandske arbeidere kan kommunisere med sine norske kolleger og får greie på sine rettigheter. Uten slik språkkunnskap har useriøse aktører lett spill, mener Bjørndalen.

– Det er et enormt behov for informasjon om det som foregår. Fellesforbundets tillitsvalgte gir ikke sjelden viktig info til Arbeidstilsynet. Derfor kunne det være en idé å finne (lovlige) metoder for å gi informasjon om sosial dumping og hvem som driver med den.

– Tolketjenester

– Informasjonsmateriell til de utenlandske arbeidere, både elektronisk og i papirform. Brosjyrene skal oppdateres jevnlig.

– Tettere samarbeid med de store byggherrene, kommuner, staten og seriøse norske eiendomsaktører.

– Hyppige kontaktmøter for Fellesforbundets avdelinger og bedriftsklubber – både for å utveksle erfaringer og for å sikre at klubbene ikke blir spilt ut mot hverandre (ved for eksempel innleie av utenlandske arbeidere).

– Jeg vil ikke at splid eller uenighet i egne rekker skal brukes av de useriøse til å så tvil om hva vi mener om sosial dumping, poengterte forbundslederen og lanserte flere mulige tiltak mot sosial dumping:

– Samarbeid mellom lokalavdelinger som har mange medlemmer med polsk og baltisk bakgrunnen (prøveprosjekt)

– Fellesforbundet bør også vurdere om det kan være mulig å registrere nasjonalitet eller språk til medlemmene med utenlandsk bakgrunn. Og forbundet vil se på forsikringsvilkårene deres.

– Fellesforbundet har tidligere sagt at det vil diskutere om det vil være hensiktsmessig å lage en forenkelt tariffavtale for utenlandske selskaper som arbeider midlertidig i Norge. Dette skal snart undersøkes nærmere.

For forbundslederen var det viktig ”at ikke noe tiltak skal være uprøvd i kampen mot useriøsitet og sosial dumping”. Og han viste til den forestående EU-utvidelsen fra 1. januar - med Romania og Bulgaria:

– Utfordringene blir ikke mindre.

Ambassaden takket nei

I utgangspunktet hadde Fellesforbundet tenkt å invitere den polske ambassaden til forbundsstyrets møte - for å snakke om arbeidsinnvandringen fra Polen til Norge, sett med polske øyne. For det er et faktum at Polen tappes for høyt kvalifisert arbeidskraft fordi de velger å ta seg jobb i andre land - som Norge.

Forbundet ville få ambassadens syn på arbeidsinnvandringen til Norge, hva som gjøres for at polske arbeidere ikke blir utnyttet på det groveste og det ville vite om det er noe Fellesforbundet og den polske i fellesskap kunne gjøre for å få bukt med utnyttelsen av mennesker.

Men ambassaden takket nei til invitasjonen. Den mente at den type spørsmål måtte besvares av det polske arbeids- og sosialdepartementet. Ambassaden fikk ikke noe svar på henvendelsen hjem og spurte til slutt Fellesforbundet hvorfor ikke de kunne reise nedover til Polen.

Forbundsstyret til Gdansk

Og det er nettopp dét Fellesforbundet har tenkt å gjøre. I februar reiser derfor hele forbundsstyret til Gdansk for å møte representanter fra polsk fagbevegelse og få et innblikk i fagbevegelsens rolle i Polen, dens innflytelse og arbeidsmetoder.

De skal dra på bedriftsbesøk og møte lokale tillitsvalgte. Og: de vil få en omfattende orientering om det polske arbeidsmarkedet, om inn- og utvandring og om lønns- og arbeidsvilkår.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.11.2006
01:31
15.12.2013 23:50Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

Øystein får ikke erstatning etter å ha blitt kvestet på jobb: – Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar


Flere saker