JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Millioner mot dumping

Fellesforbundet har planer om å bevilge 15 millioner kroner til neste års budsjett for å bekjempe useriøsitet i arbeidslivet, særlig sosial dumping. Og pengene skal brukes på utradisjonelle og nye metoder for å komme uvesenet til livs. – Vi er villige til å prøve det meste, sier forbundsleder Kjell Bjørndalen.23.11.2006
01:31
15.12.2013 23:50

Bjørndalen luftet en del spennende tanker og ideer da forbundsstyret var samlet til to dagers møte på Thorbjørnrud. Og fikk enstemmig støtte. På sitt neste møte i desember vil forbundsstyret bevilge 15 millioner – som et foreløpig engangsbeløp. I tillegg kommer det penger for oversetting og trykking av informasjonsmateriell til ulike østeuropeiske språk.

Mer enn noensinne

Pengene som skal brukes til dette viktige arbeidet, er betraktelig mer enn Fellesforbundet noen gang har satt av i et enkelt år for noen aktivitet. Dette gjøres fordi forbundet ønsker å prioritere arbeidet mot sosial dumping, sa Kjell Bjørndalen.

Forbundslederen gjorde det klart at han var imot å stenge grensene for arbeidsinnvandrere.

– Å stenge grensene er ikke i samsvar med de idealer jeg og forbundet tror på. Det er ikke polske eller baltiske arbeidstakere vi vil til livs. Det er bakmenn, stråmenn, personer som utnytter mennesker på det mest nedrige vi skal til livs, understreket han.

Verner om den nordiske modellen

Det finnes særlig to grunner for hvorfor Fellesforbundet engasjerer seg så sterkt mot sosial dumping.

– Den ene er solidaritet med dem som blir utnyttet, ofte på det groveste. Den andre er at vi ikke aksepterer at vår samfunnsmodell med ordnede lønns- og arbeidsvilkår gjennom tariffavtaler skal bli undergravd, påpekte Bjørndalen.

Forbundslederen la ekstra vekt på at Fellesforbundet måtte tenke strategisk i sitt arbeid mot sosial dumping - og at problemene bør tas før de kommer til Norge. Altså at forbundet prøver å forebygge sosial dumping. For å kunne gjøre det, må Fellesforbundet ha representanter i for eksempel Polen eller de baltiske land, mener Bjørndalen.

Informasjonskontor i Polen

Han så for seg at Fellesforbundet oppretter et midlertidig informasjonskontor i Polen med en eller to ansatte og at kontoret markedsføres i polske aviser. Det bør kunne knyttes juridisk hjelp til kontoret, og de som jobber der, må snakke polsk. Det opprettes et samarbeid med fagbevegelsen i Polen etter anbefalinger fra Fellesforbundets europeiske samarbeidsorganisasjoner. Hensikten med kontoret er å informere om reglene i norsk arbeidsliv, lønns- og arbeidsvilkår og arbeidstakerrettigheter.

Men Bjørndalen stoppet ikke der. Han spurte forbundsstyret om det kunne være en idé å inngå samarbeid med noen kafeer i enkelte norske byer hvor polakker kan samles, hvor forbundet stiller pc til disposisjon og hvor Fellesforbundets representanter stikker innom for å bistå de polske arbeiderne og for å organisere dem.

Polske møtesteder

Han viste i denne sammenheng til organisasjonen ”Sons of Norway” i USA og lanserte tanken om en ”polske arbeideres klubb” hvor folk, både nordmenn og polakker, kan samles og prate med hverandre. Klubben bør styres av polakkene selv slik at de får et eierforhold til den. Bjørndalen lanserte også ideen om å engasjere polske kunstnere til arrangementene.

Effektiv gruppe

Men før dette eventuelt blir virkelighet, vil Fellesforbundet samle flere kompetente medarbeidere som forstår seg på arbeidet mot useriøsitet og sosial dumping – fra både byggebransjen og verkstedindustrien, men også grønn sektor (skog- og landbruk) og eventuelt andre sektorer. Det skal være få mennesker som kommer med ideer, planlegger og setter dem om i praksis.

Bjørndalen lanserte flere mulige virkemidler i kampen mot sosial dumping:

– Konsulentfirmaer som har spesialisert seg på å gi informasjon til utenlandske bedrifter, er det mulig at de også er villige til å gi informasjon til arbeidere?

– Språkkurs i norsk etter initiativ fra Fellesforbundet – både i Norge og Polen. Bjørndalen mener at kurs i norsk er alfa og omega slik at de utenlandske arbeidere kan kommunisere med sine norske kolleger og får greie på sine rettigheter. Uten slik språkkunnskap har useriøse aktører lett spill, mener Bjørndalen.

– Det er et enormt behov for informasjon om det som foregår. Fellesforbundets tillitsvalgte gir ikke sjelden viktig info til Arbeidstilsynet. Derfor kunne det være en idé å finne (lovlige) metoder for å gi informasjon om sosial dumping og hvem som driver med den.

– Tolketjenester

– Informasjonsmateriell til de utenlandske arbeidere, både elektronisk og i papirform. Brosjyrene skal oppdateres jevnlig.

– Tettere samarbeid med de store byggherrene, kommuner, staten og seriøse norske eiendomsaktører.

– Hyppige kontaktmøter for Fellesforbundets avdelinger og bedriftsklubber – både for å utveksle erfaringer og for å sikre at klubbene ikke blir spilt ut mot hverandre (ved for eksempel innleie av utenlandske arbeidere).

– Jeg vil ikke at splid eller uenighet i egne rekker skal brukes av de useriøse til å så tvil om hva vi mener om sosial dumping, poengterte forbundslederen og lanserte flere mulige tiltak mot sosial dumping:

– Samarbeid mellom lokalavdelinger som har mange medlemmer med polsk og baltisk bakgrunnen (prøveprosjekt)

– Fellesforbundet bør også vurdere om det kan være mulig å registrere nasjonalitet eller språk til medlemmene med utenlandsk bakgrunn. Og forbundet vil se på forsikringsvilkårene deres.

– Fellesforbundet har tidligere sagt at det vil diskutere om det vil være hensiktsmessig å lage en forenkelt tariffavtale for utenlandske selskaper som arbeider midlertidig i Norge. Dette skal snart undersøkes nærmere.

For forbundslederen var det viktig ”at ikke noe tiltak skal være uprøvd i kampen mot useriøsitet og sosial dumping”. Og han viste til den forestående EU-utvidelsen fra 1. januar - med Romania og Bulgaria:

– Utfordringene blir ikke mindre.

Ambassaden takket nei

I utgangspunktet hadde Fellesforbundet tenkt å invitere den polske ambassaden til forbundsstyrets møte - for å snakke om arbeidsinnvandringen fra Polen til Norge, sett med polske øyne. For det er et faktum at Polen tappes for høyt kvalifisert arbeidskraft fordi de velger å ta seg jobb i andre land - som Norge.

Forbundet ville få ambassadens syn på arbeidsinnvandringen til Norge, hva som gjøres for at polske arbeidere ikke blir utnyttet på det groveste og det ville vite om det er noe Fellesforbundet og den polske i fellesskap kunne gjøre for å få bukt med utnyttelsen av mennesker.

Men ambassaden takket nei til invitasjonen. Den mente at den type spørsmål måtte besvares av det polske arbeids- og sosialdepartementet. Ambassaden fikk ikke noe svar på henvendelsen hjem og spurte til slutt Fellesforbundet hvorfor ikke de kunne reise nedover til Polen.

Forbundsstyret til Gdansk

Og det er nettopp dét Fellesforbundet har tenkt å gjøre. I februar reiser derfor hele forbundsstyret til Gdansk for å møte representanter fra polsk fagbevegelse og få et innblikk i fagbevegelsens rolle i Polen, dens innflytelse og arbeidsmetoder.

De skal dra på bedriftsbesøk og møte lokale tillitsvalgte. Og: de vil få en omfattende orientering om det polske arbeidsmarkedet, om inn- og utvandring og om lønns- og arbeidsvilkår.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.11.2006
01:31
15.12.2013 23:50Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Mads Tindvik

Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Leif Martin Kirknes

450 Widerøe-piloter bytter fagforbund

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

Debatt

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.

USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.

Jan-Erik Østlie

Mehmet ble sagt opp: – Vinner jeg og beholder jobben, kan de finne på masse rare ting i framtida for å bli kvitt meg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017


Flere saker