JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omstillingsloven

Eiere som har tenkt å legge ned virksomheter må melde fra til myndighetene når de har tenkt å legge ned virksomheten. Dette foreslår regjeringa i et høringsnotat om Lov om omstilling som den la fram fredag.

Omstillingsloven skal ersatte den gamle ervervsloven, men ifølge næringsminister Dag Terje Andersen er det et stort fortrinn ved omstillingsloven. Den nye loven vil gjelde alle bedrifter fra det øyeblikket loven er vedtatt. Ervervsloven omfattet utelukkende bedrifter som byttet eier.

Et krav fra fagbevegelsen har vært at eieren har plikt til å selge bedriften hvis det i en nedleggelsesprosess kommer reelle tilbydere på banen. Dette kravet kom sterkt etter at Union i Skien ble nedlagt til tross for at det eksisterte reelle tilbud. Regjeringen mener at et slikt påbud vil stride mot EØS-avtalen og fremmer ikke forslag om det.

I stedet fremmer regjeringen forslag om en meldeplikt og lovfestet drøftingsplikt ved nedleggelse. Regjeringen gjør drøftingsbestemmelsen i Hovedavtalen til en del av Arbeidsmiljøloven. Andersen mente at det ville være med å styrke arbeidstakernes rettigheter.

Departementet drøfter muligheten for å opprette en egen finansieringsordning slik at de ansatte kunne kjøpe sine egne arbeidsplasser. Departementet avviser en slik ordning fordi den vil stride om EØS-avtalens krav om fri flyt av kapital. De mener også at det er lite hensiktsmessig å innføre ordninger som er rettet mot nedleggingstruete bedrifter. De generelle ordningene bør være nok.

Det er fylkeskommunen som skal motta melding om bedriftsnedleggelse og det er den som skal sørge for at andre instanser, som NAV, får beskjed. Regjeringen er usikker på hvor store bedrifter, 30 eller 50 ansatte, ordningen skal omfatte. De håper på tilbekemelding på dette under høringsrunden.

Hvis denne loven hadde vært virksom i 2005, ville 300 bedrifter vært omfattet om grensa var for 30 ansatte. Hadde grensa vært 50 ansatte vil 150 bedrifter måtte melde om nedleggelser.

– Dette ser interessant ut, sier nestleder i LO, Roar Flåthen, til LO-Aktuelt. Men han vil ikke kommentere detaljer før LO har behandlet forslaget på vanlig vis.

Annonse
Annonse