Stiller ikke krav om minstelønn
Nesten halvparten av norske bedrifter som hyrer inn utenlandske underentreprenører, krever ikke innsyn i lønns- og arbeidsvilkår som tilbys, viser en fersk Fafo-rapport.
Like mange lar være å stille krav om et bestemt minstenivå når utlendingene tar oppdrag i kongeriket.
– De lukker øynene og lar det stå til, sa forskningssjef Jon Erik Dølvik under presentasjonen av forskningsresultatene.
Nye arbeidskraftstrategier?
Fafo-rapporten "Grenseløst arbeidsliv?" er basert på en intervjuundersøkelse blant samtlige bedrifter med mer enn ti ansatte i bygg og anlegg, utvalgte industribedrifter, rengjøring og hotell og restaurant i perioden januar til april i år. Hensikten var å vise om og hvorvidt norske bedrifter har endret sine arbeidskraftstrategier etter EU-utvidelsen i mai 2004.
Tallene de seks forskerne la fram, vitner om en radikalt endret sammensetning av det norske arbeidsmarkedet, med en sterk voksende andel av utenlandske aktører, enten som individuelle arbeidsinnvandrere eller som tjenesteytere, altså alt fra enmannsbedrifter til bedrifter med mange ansatte. Og det til tross for økt og vedvarende fokus på sosial dumping
Toger inn i verftene
Særlig ved norske verft har utviklingen i de siste månedene eksplodert. Nesten fire av ti verft bruker arbeidskraft fra Øst-Europa. Over halvparten av Norsk Industris medlemsbedrifter (over ti ansatte) benytter seg av utenlandsk arbeidskraft, 23 prosent av øst-europeisk arbeidskraft. 15 prosent av disse kommer fra Polen, 7 prosent fra Litauen, viser rapporten.
60 prosent av bedriftene som benyttet seg av østeuropeisk arbeidskraft, opplyste at det hovedsaklig dreide seg om stillinger som fagarbeidere - uten at det "dermed kan utledes at gjestearbeiderne faktisk var faglærte", påpeker forskerne. 3,4 prosent av de rekrutterte er folk med høyere utdanning (som ingeniører).
Del av den ordninære driften
Rapporten viser videre en klar dreining fra individuell ansettelse av øst-europeiske arbeidere til tjenesteyting, altså at utenlandske unterentreprenører hyres inn. I bygg og anlegg var 31 prosent av utenlandsk arbeidskraft individuelt ansatt, mens 54 prosent utførte en tjeneste for en norsk oppdragsgiver. I industrien er tallene 40 og 46 prosent.
Østeuropeiske arbeidstakere er blitt en del av bedriftenes ordinære drift. En av tre industribedrifter sier det - mot en av fire i byggebransjen. 46 prosent bruker dem for å ta produksjonstopper, altså for å rekke tidsfrister. Oppsiktsvekkende er også at 52 prosent av brukerbedriftene i industrien har bruk av utenlandsk arbeidskraft som fast del av deres ordinære arbeidskraftstrategier (45 prosent i bygg og anlegg).
Mangler arbeidskraft
Det er først og fremst tre motiver som er grunnen til at bedriftene benytter seg av østeuropeisk arbeidskraft: mangel på norsk arbeidskraft (91 prosent i bygg og anlegg, 77 prosent i industrien), ønsket om å redusere lønnskostnader (27 prosent i bygg og anlegg, 34 prosent i industrien) og økt fleksibilitet - særlig i arbeidstiden (26/27 prosent).
Svarene fra bedriftene at bruk av arbeidskraft fra de nye EU-landene faktisk virker etter deres hensikt: 71 prosent av brukerbedriftene i industrien sier at den har ført til mer fleksible arbeidstider. 59 prosent svarer at den har ført til reduserte lønnskostnader.
Krever ikke innsyn
Så var det de norske bedrifters krav om lønns- og arbeidsvilkår til dem som hyres inn - og kravet om innsyn, altså dokumentasjon. Som nevnt innledningsvis bryr halvparten av norske bedrifter som bruker arbeidskraft fra Øst-Europa seg ikke om hva arbeiderne får betalt og hvor lenge de jobber. Og de krever ikke innsyn i arbeidernes vilkår heller.
Blant bedrifter med tariffavtale stilte 43 prosent alltid eller ofte krav om bestemte lønnsvilkår, mot 35 prosent hos dem uten tariffavtale. Tallene er uavhengige av om bedriftene er tilknyttet en arbeidsgiverorganisasjon eller ikke, skriver forskerne.
Bryr seg ikke om allmenngjøring?
Til slutt to interessante "fotnoter": Etter allmenngjøringen innenfor byggfagene har bruk av enmannsbedrifter økt, altså tjenesteyter på østeuropeiske vilkår. Det mener 30 prosent av de spurte.
Nesten 40 prosent av bedriftene i bygg og anlegg som benyttet seg av tjenester fra Øst-Europa, oppga at de "sjelden eller aldri" hadde stilt bestemte krav om lønn eller bedt om innsyn i unternentreprenørene lønnsforhold. Under halvparten av brukerbedriftene (18 prosent) mente at allmenngjøringsvedtaket hadde ført til økte kostnader for dem.
"Det kan tyde på at en god del bedrifter ikke overholdt de nye bestemmelsene", skriver Fafo-forskerne.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Martin Guttormsen Slørdal
Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt
Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Lise Åserud / NTB
Professor om strømstøtte til bedrifter: – Staten skal ikke være en trygdekasse for næringslivet
Kommentar
Håvard Sæbø
«Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal