JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk klimapolitikk går foran

Den svenske regjeringen vil redusere klimagassutslippene med 30 prosent i 2020 i forhold til 1990. Til sommeren inviteres miljøministere fra hele verden til Sverige for å diskutere de fastlåste klimaforhandlingene.

Den borgerlige regjeringen følger absolutt opp ambisjonene fra den sosialdemokratiske forgjengerens klimapolitikk. Faktisk heves lista et hakk høyere med beskjeden som kom i en kronikk i Dagens Nyheter i dag om at målsettingen er en reduksjon i utslippene av klimagass på 30 prosent, og ikke 25 prosent.

Støtter tyske krav

Statsminister Fredrik Reinfeldt og miljøminister Andreas Carlgren skriver at de støtter Tysklands tøffe krav for utslippsnivåene i EU i 2020. Tyskland har signalisert vilje til å mobilisere EUs klimapolitiske ambisjoner, også etter 2012 som er Kyoto-protokollens sluttår.

Vil utvide kvotehandel

Beskjeden kom samtidig som EUs miljøministere møtes i dag i Brussel for blant annet å diskutere handel med utslippskvoter.

– Vi vil at Sverige skal ta ledelsen både når det gjelder hva vi gjør hjemme og internasjonalt, skriver Reinfeldt og Carlgren.

Derfor vil den svenske regjeringen være en pådriver for at EU utvider det europeiske systemet med handel for utslippskvoter. Handelen må omfatte flere land og transportsektoren må inkluderes, mener regjeringen. Sverige har formannskapet i EU i 2009. Som et ledd i de svenske klimabestrebelsene har regjeringen derfor invitert verdens miljøministere til Sverige til sommeren.

Økonomisk hevestang

Sverige har allerede kuttet mer i klimagassene enn mange andre land ved å legge om fra olje til biobrensel. Drivhusgassene er redusert med over 40 prosent fra 1970-tallet, samtidig som økonomien har vokst med 36 prosent. Mellom 1990 og 2005 har utslippene minsket med sju prosent. Derfor vil det bli vanskeligere å få til ytterligere utslippsreduksjoner. Slike reduksjoner må kombineres med klimarelatert forskning, teknikkutvikling, rask introduksjon av ny teknikk og eksportsatsinger. Miljøutfordringene skal brukes som en økonomisk hevestang, skriver de to regjeringsmedlemmene.

Annonse

Flere saker

Annonse