Ja til Hotell og Restaurant
– Sammenslutningen med Fellesforbundet er riktig for oss, konstaterte forbundsleder Eli Ljunggren, da avtalen med Hotell og Restaurant var blitt klappet gjennom på Fellesforbundets representantskapsmøte i ettermiddag.
Med det enstemmige vedtaket i Fellesforbundets øverste organ i landsmøteperioden er sammenslutningen spikret, med mindre Hotell og Restaurants landsmøte i mai vil det annerledes. HRAFs forbundsstyre klubbet sammenslutningsavtalen igjennom på sitt møte 4. januar. Avtalen er bygd over samme lest som sammenslutningsavtalen med Grafisk i forfjor.
– Jeg er veldig, veldig glad for vedtaket, og for at det er enstemmig, sa Eli Ljunggren, da hun takket forsamlingen på vegne av medlemmer, tillitsvalgte og ansatte i Hotell og Restaurant.
Konkurranseutsatt
Hennes forbund står ikke lenger foran skifteretten – man har klart å snu økonomien. HRAF ser på Fellesforbundet som en meget god partner, fordi de to forbundene har så mye til felles, sa Ljunggren og nevnte næringspolitikk og tariffpolitikk.
– Det er mange rundt oss som tenker små tanker. Er dere gærne, skal dere gå inn i industrien, er en reaksjon jeg har fått en del ganger. Men er det noen bransje som er konkurranseutsatt, så er det oss, med internasjonale hotellkjeder osv.
Verdig og ryddig
Hun sa videre at prosessen med å utmeisle sammenslutningsavtalen hadde vært både verdig og ryddig, og at Fellesforbundet hadde levd opp til sitt motto som troverdig og sterkt.
– Kjøttvekta er selvsagt veldig viktig, det ser vi blant annet oppe i LO-huset nå om dagen, sa hun til humring i salen.
A-, B- og C-medlemmer
Ljunggren understreket sterkt behovet for å prioritere det lokale fagforeningsarbeidet i hennes bransje. Og nettopp her har Fellesforbundet sin store styrke – det lokale apparatet. Det gjelder nå å gå inn i dette apparatet og bygge opp hotell-, restaurant- og reiselivssektoren.
I dag bærer bransjen preg av stort sprik mellom store og små avdelinger. I Oslo har forbundet en stor og velfungerende avdeling, mens for eksempel de 18 medlemmene i Honningsvåg nærmest må betraktes som C-medlemmer, fordi de har ikke noe apparat å støtte seg på. Og det er jo urettferdig, når de betaler samme kontingent som alle andre, sa Ljunggren engasjert.
Stort mangfold
Men også Hotell og Restaurant har noe å by på. Blant annet 120 nasjonaliteter. Forbundet har videre arbeidet mye med likestilling og integrering, selv om det ikke er direkte programfestet.
– Hvis Hotell og Restaurant går inn i Fellesforbundet 1. juni i år, vil kvinneantallet i Fellesforbundet bli doblet. Og det vil jo bli spennende, sa hun til applaus fra den mannsdominerte salen. Dessuten vil aldersgjennomsnittet i Fellesforbundet gå ned med 10 år. Gjennomsnitts-HRAF-eren er 30 år, og dermed yngre til å møte utfordringene, sa Eli Ljunggren.
Kjell Bjørndalen sa han er både stolt og kry over at Fellesforbundet blir sett på som velfungerende og attraktivt. Og ikke minst er han stolt og kry over avdelingene og klubbene som bistår medlemmene direkte.
Full innsats
– Det var først og fremst vårt lokale apparat som var begrunnelsen fra HRAF for å søke seg til oss, sa han.
Og sa med det at initiativet til sammenslutningen var kommet fra Hotell og Restaurant. Det var ikke slik at Fellesforbundet så seg omkring for å sluke mindre forbund rundt seg, sa han i forbindelse med den organisasjonsdebatten som kom opp i forkant av sammenslutningsvedtaket.
Kampvillig
– Alle skal være klar over at HRAF-området ikke er av de enkleste å gi seg i kast med. Men jeg har tro på at vi skal klare det. Med full innsats fra alle ledd i forbundet skal vi skape gode arbeidsvilkår for ansatte i hoteller, restauranter og reiseliv, sa Bjørndalen.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Nav-tillitsvalgt ber om mer penger: – En 55-åring som har vært ti år uten jobb, står ikke først i køen
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen