Ja til Hotell og Restaurant
– Sammenslutningen med Fellesforbundet er riktig for oss, konstaterte forbundsleder Eli Ljunggren, da avtalen med Hotell og Restaurant var blitt klappet gjennom på Fellesforbundets representantskapsmøte i ettermiddag.
Med det enstemmige vedtaket i Fellesforbundets øverste organ i landsmøteperioden er sammenslutningen spikret, med mindre Hotell og Restaurants landsmøte i mai vil det annerledes. HRAFs forbundsstyre klubbet sammenslutningsavtalen igjennom på sitt møte 4. januar. Avtalen er bygd over samme lest som sammenslutningsavtalen med Grafisk i forfjor.
– Jeg er veldig, veldig glad for vedtaket, og for at det er enstemmig, sa Eli Ljunggren, da hun takket forsamlingen på vegne av medlemmer, tillitsvalgte og ansatte i Hotell og Restaurant.
Konkurranseutsatt
Hennes forbund står ikke lenger foran skifteretten – man har klart å snu økonomien. HRAF ser på Fellesforbundet som en meget god partner, fordi de to forbundene har så mye til felles, sa Ljunggren og nevnte næringspolitikk og tariffpolitikk.
– Det er mange rundt oss som tenker små tanker. Er dere gærne, skal dere gå inn i industrien, er en reaksjon jeg har fått en del ganger. Men er det noen bransje som er konkurranseutsatt, så er det oss, med internasjonale hotellkjeder osv.
Verdig og ryddig
Hun sa videre at prosessen med å utmeisle sammenslutningsavtalen hadde vært både verdig og ryddig, og at Fellesforbundet hadde levd opp til sitt motto som troverdig og sterkt.
– Kjøttvekta er selvsagt veldig viktig, det ser vi blant annet oppe i LO-huset nå om dagen, sa hun til humring i salen.
A-, B- og C-medlemmer
Ljunggren understreket sterkt behovet for å prioritere det lokale fagforeningsarbeidet i hennes bransje. Og nettopp her har Fellesforbundet sin store styrke – det lokale apparatet. Det gjelder nå å gå inn i dette apparatet og bygge opp hotell-, restaurant- og reiselivssektoren.
I dag bærer bransjen preg av stort sprik mellom store og små avdelinger. I Oslo har forbundet en stor og velfungerende avdeling, mens for eksempel de 18 medlemmene i Honningsvåg nærmest må betraktes som C-medlemmer, fordi de har ikke noe apparat å støtte seg på. Og det er jo urettferdig, når de betaler samme kontingent som alle andre, sa Ljunggren engasjert.
Stort mangfold
Men også Hotell og Restaurant har noe å by på. Blant annet 120 nasjonaliteter. Forbundet har videre arbeidet mye med likestilling og integrering, selv om det ikke er direkte programfestet.
– Hvis Hotell og Restaurant går inn i Fellesforbundet 1. juni i år, vil kvinneantallet i Fellesforbundet bli doblet. Og det vil jo bli spennende, sa hun til applaus fra den mannsdominerte salen. Dessuten vil aldersgjennomsnittet i Fellesforbundet gå ned med 10 år. Gjennomsnitts-HRAF-eren er 30 år, og dermed yngre til å møte utfordringene, sa Eli Ljunggren.
Kjell Bjørndalen sa han er både stolt og kry over at Fellesforbundet blir sett på som velfungerende og attraktivt. Og ikke minst er han stolt og kry over avdelingene og klubbene som bistår medlemmene direkte.
Full innsats
– Det var først og fremst vårt lokale apparat som var begrunnelsen fra HRAF for å søke seg til oss, sa han.
Og sa med det at initiativet til sammenslutningen var kommet fra Hotell og Restaurant. Det var ikke slik at Fellesforbundet så seg omkring for å sluke mindre forbund rundt seg, sa han i forbindelse med den organisasjonsdebatten som kom opp i forkant av sammenslutningsvedtaket.
Kampvillig
– Alle skal være klar over at HRAF-området ikke er av de enkleste å gi seg i kast med. Men jeg har tro på at vi skal klare det. Med full innsats fra alle ledd i forbundet skal vi skape gode arbeidsvilkår for ansatte i hoteller, restauranter og reiseliv, sa Bjørndalen.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Kommentar
Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»
Hans-Christian Gabrielsen på fanemarkeringen mandag: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-lederen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Håvard Sæbø
Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne
Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken
Erlend Angelo
Bilkonsern gir koronabonus til 4.000 ansatte
PÅ JOBB: Grensependler Karin Stacke er bioingeniør, med høyst viktig kompetanse i koronatider.
Privat