Vil lokke utvandrere hjem
Den rumenske handelsministeren Iuliu Winkler ber flere norske bedrifter følge i Aker Yards (bildet) fotspor og investere i Romania. Han håper det kan være med på å lokke noen av de opp mot to millionene utflyttede rumenerne hjem.
Ministeren trakk fram Aker Yards som et suksessrikt eksempel på at utenlandsk kapital kan være med å bygge opp Romanias næringsliv da han besøkte Norge denne uka.
Noen masseutvandring av rumenske arbeidere i kjølvannet av Romanias EU-medlemskap – slik mange europeiske land har fryktet – tror ikke ministeren på.
– Vil dere ønske dem velkommen da, var hans retoriske svar da han fikk et direkte spørsmål om dette under et seminar arrangert av Fafo Østforum.
– Før nyttår leste vi i media om at land som England fryktet en invasjon av rumenere og bulgarere. Nå, den 29. januar har jeg ikke hørt om noen slike tilfeller. Og – hva sa vi? De som har ønsket å flytte fra Romania har allerede gjort det, utdypet Winkler.
Millioner utenlands
Masseutvandringen fra Romania skjedde for fem-seks år siden. I dag anslås det at minst 1, 6 millioner, ja – kanskje nærmere 2 millioner – jobber i andre europeiske land. Bulgaria regner med at de har rundt en million utenlandsarbeidere.
De fleste rumenerne har flyttet til Spania, Hellas og Italia.
– Det er mulig at noen flere vil flytte utenlands, spesielt i sektorer som har et stort behov for arbeidskraft og betaler godt. Men hvis du spør meg om det er fare for invasjons av rumener, er svaret nei! De har allerede flyttet.
Mange har blitt godt etablert i sine nye hjemland, Winkler fortalte at i Spania har allerede en kommune fått sin første rumenske borgermester og flere steder var det rumenere som fikk nyttårsbarnet i år.
Mangler arbeidskraft
Selv om han sikkert er glad på deres vegne, er han ikke det for landet. For Romania mangler arbeidskraft, spesielt innenfor bygg- og anlegg men også i en rekke spesialistyrker. For bygg- og anleggsbransjen som har hatt en boom de siste årene er det prekært.
– Arbeidsutvandringen er et stort tap for landet, men samtidig en styrke idet at de bestemmer seg for å komme hjem. De må bare høre på hjertet sitt&
Winkler har tenkt å lokke med mer enn følelser, for han er ikke i tvil om at det må skje noe med lønnsnivået og levestandarden de kommende årene.
På EU-nivå om fire-fem år
– Om fire-fem år håper vi at lønningene er oppe på gjennomsnittsnivået i EU og at det vil føre til at rumenere kommer hjem igjen og finner seg arbeid, sa Winkler.
Fagbevegelsen i Romania regner med en gjennomsnittlønn på rundt 1000 kroner måneden, men den varierer mye fra bransje til bransje.
Winkler understreket behovet for utdanning og etterutdanning, spesielt innenfor IT-bransjen. Det pågår også et reformarbeid for å styrke utdanningen i Romania.
Vil ha sterkere arbeidsgivere
En representant fra NHO var nysgjerrig på styrkeforholdet mellom fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonen, og om den sosiale dialogen fungerte. Handelsministeren ga uttrykk for et ønske om en sterkere arbeidsgiverside.
Fagbevegelsen har historisk sett hatt stor oppslutning, og gjennom det vært sterke. I dag sliter en svekket og fragmentert fagbevegelse med å rekruttere medlemmer og med å samles om en felles politikk, men det nevnte ikke Winkler. Derimot sa han:
– Vårt private næringsliv er ungt, også våre arbeidsgivere. De har ikke sett nødvendigheten av å organisere seg tidligere. Det vil endre seg. Jo større og flere private arbeidsgivere vi får, dess mer makt vil arbeidsgiverne få, mente Winkler.
Han viste til at landet for fire år siden fikk en arbeidslov som etter hans mening er i favør arbeidstakerne.
– I den sosiale dialogen er nøkkelen et bedre balanseforhold mellom partene i arbeidslivet, mente Winkler, som understreket at regjeringen tok den sosiale dialogen seriøst.
Tre av fire bedrifter private
Fra å være totalt kontrollert av staten har det private næringsliv gjort sitt inntok i Romania de siste årene. Winkler fortalte at 73 prosent av all virksomhet nå er på private hender, og mange er utenlandske. Romania er blitt et ettertraktet land å investere i, noe handelsministeren ønsker velkommen.
– Statens tilstedeværelse i økonomien blir mindre og mindre. Regjeringen vil at den skal bli minst mulig, sa Winkler.
De legger til rette for det blant annet gjennom lave skatter. Winkler forventer at den økonomiske veksten vil ligge rundt 6 prosent de fem-seks neste årene. I fjor var den 7, 8 prosent.
– Vi tror på økte utenlandske investeringer, for eksempel fra Norge, sa handelsministeren, som tegnet dette bildet av Romania som investeringsmål:
– Romania er et land som spiller etter reglene. Det er stabilt og velorganisert, og kampen mot korrupsjon er en suksess.
Det er ikke alle enige med ham i. Som første EU-land vil Romania, sammen med Bulgaria, bli fulgt med argusøyne og kontrollert i deres kamp mot nettopp korrupsjon.
Aker-suksess
Tyskland og Italia ligger på topp når det gjelder utenlandske investeringer i Romania. Norge kommer så langt ned som på 33. plass med sine 195 selskaper. Winkler trakk fram Aker Yards som med flere skipsverft har vært en suksess i Romania.
Romania og Bulgaria ble EU-medlemmer fra 1. januar i år.
Det forhandles nå om å gjøre dem til en del av EØS-området også.
Landene er de fattigste i EU, og mange har fryktet massiv arbeidsutvandring i kjølvannet av EU-medlemskapet.
En rekke land, deriblant Norge, har innført overgangsregler for å begrense arbeidsinnvandringen fra Romania og Bulgaria.
195 norske selskaper har investert i Romania.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie