JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever billigere parkering

Det må bli billigere å parkere ved sykehusene, mener KrF. Samtidig ønsker partiet å komme «cowboytendensene» i parkeringsbransjen til livs.

– Dagens ordning med skyhøye parkeringsavgifter ved sykehusene er usosial, sier Knut Arild Hareide, leder av KrFs programkomité, til Dagsavisen.

– Det sender et helt feil signal at det skal være forbundet med en stor kostnad å besøke syke og gamle, tilføyer han.

– Dyrt i lengden

– Bra forslag, er Arne Ørbergs umiddelbare reaksjon på muligheten for billigere sykehusparkering.

Hver gang han besøker sin gravide samboer på Ullevål universitetssykehus, må han ut med 22 kroner per time i parkeringsavgift.

Så langt har Ørberg bare vært der noen få ganger, men fram til samboeren har termin om tre uker, kan det bli mange flere besøk.

– Den samlede kostnaden kan bli stor hvis du jevnlig skal besøke noen som er innlagt i lang tid, påpeker den vordende førstegangsfaren.

Sist lørdag kunne Dagsavisen opplyse at norske bilister betaler 2,5 milliarder kroner i året i parkeringsavgift og parkeringsbøter. Beløpet vil bli vesentlig høyere i tida framover. Mange kommuner har nemlig bestemt seg for å heve parkeringsavgiften, og en rekke andre har vedtatt å innføre avgift på tusenvis av parkeringsplasser som så langt har vært gratis.

– Cowboytendenser

Samtidig fortsetter parkeringsselskapene å gi bøter til bilister som har parkert lovlig. Hver tredje som klager til Parkeringsklagenemnda får medhold. Andelen har holdt seg på samme nivå siden nemnda ble opprettet i 2004.

– Når så mange får medhold, avdekker det en praksis i parkeringsselskapene som ikke er god. Det kan virke som om det spekuleres i at folk ikke gidder å klage. Parkeringsbransjen synes å være preget av cowboytendenser, sier Hareide.

Han tror en slik taktikk kan være svært lønnsom.

– Jeg tror mange bare betaler parkeringsboten sin, selv om de mener at de aldri burde fått den, fordi de vet det innebærer mye jobb å klage. Det blir for mye byråkrati.

– Felles regelverk

Hareide mener nå at Samferdselsdepartementet og statsråd Liv-Signe Navarsete må rydde opp i parkeringsbransjen.

– Det er behov for et tydeligere felles regelverk for bransjen, sier han.

Bransjen må også bli flinkere til å informere sine kunder om hvordan de skal parkere riktig, slik at de unngår bøter, mener Hareide.

– Når det gjelder praksisen ved sykehusene, er det ikke parkeringsselskapene alene som har ansvaret. Men det må være andre og lavere prisnivåer der enn for eksempel på parkeringsplassene til shoppingsentre. (ANB)

* Haukeland universitetssykehus i Bergen er dyrest etter at prisen ble hevet til 30 kroner timen i fjor, på grunn av underskudd i driften, får Dagsavisen opplyst. Prisen per døgn er 210 kroner.

* Ved Rikshospitalet og Radiumhospitalet koster det 20 kroner timen i parkeringshusene, mens prisen for korttidsparkering er 28 kroner timen. Døgnprisen er 130 kroner.

* St. Olavs Hospital i Trondheim har parkeringsavgifter på mellom 16 og 18 kroner timen. Døgnprisen er 150 kroner.

* Ved Ullevål universitetssykehus koster det 22 kroner timen, uansett hvor man parkerer, mens døgnprisen er 160 kroner. Her, som ved de andre sykehusene, er det sykehusets ledelse som har bestemt prisnivået.

* Samlet må pårørende og pasienter ut med om lag 100 millioner kroner i året for å parkere utenfor landets sykehus. Dette går fram av beregninger som Aftenposten presenterte i september i fjor.

Annonse
Annonse