JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig økning i arbeidsledigheten

Arbeidsledigheten øker kraftig, og aller størst økning er det for unge menn og ansatte i bygg- og anleggsbransjen.

Arbeidsledigheten har på ett år økt med 20.500 personer, en økning på 46 prosent, ifølge ferske tall fra Nav. 65.200 personer var registrert som helt ledige hos Nav ved utgangen av januar. Det utgjør 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

– Ledigheten økte kraftig i januar, og vi må tilbake til begynnelsen av 1990-tallet for å finne en like kraftig vekst i ledigheten, sier Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Han påpeker at det fortsatt er lav ledighet i Norge og viser til at det var flere ledige i september 2006.

Bygg- og anlegg

Sammenlignet med januar i fjor har ledigheten økt i alle yrkesgrupper bortsett fra innen undervisning, der det nå er 4 prosent færre ledige enn på samme tid i fjor.

Som på slutten av 2008 er det ansatte i bygg- og anleggsbransjen som er mest utsatt, med en økning i ledigheten på 129 prosent på ett år. 5,2 prosent av ansatte i bygg- og anlegg er nå arbeidsledige, og økningen har vært sterkest for jernbindere, tømrere, snekkere og forskalingssnekker. Ledigheten for industriarbeiderne er på 4,1 prosent.

Det er menn i aldersgruppen 20-29 år som er mest utsatt for å miste jobben. Denne gruppen har hatt den sterkeste årsveksten i antallet ledige med 86 prosent i januar. Kvinner i samme aldersgruppe har hatt en økning i ledigheten det siste året med 25 prosent.

Alle fylker

Arbeidsledigheten har økt i alle fylker, men Vest-Agder, Oppland og Vestfold er de fylkene som har hatt den sterkeste økningen i antallet ledige det siste året, alle med en økning på 64 prosent.

Rogaland og Sogn og Fjordane er de to fylkene med lavest ledighet, med henholdsvis 1,4 prosent og 1,8 prosent ledighet. Finnmark og Nord-Trøndelag er fylkene med høyest ledighet, 4,1 prosent for Finnmark og 3,4 prosent i Nord-Trøndelag.

Det har også blitt mer enn tre ganger så mange permitterte det siste året. Ved utgangen av januar var 8.300 personer permittert, herav 5.500 på heltid. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse