JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må etterbetale 20 mill. i lønn

Avtalen var at de polske murerne på anodeprosjektet i Mosjøen skulle ha lønn etter allmenngjøringsloven fra 1. januar. Men pengene kom ikke. Da gikk Fellesforbundet på barrikadene! Nå må Elkem/Alcoa ut med rundt 20 millioner kroner i etterbetaling.

Som Magasinets nettavis skrev tidligere, har det pågått en langvarig strid om lønningene til polske arbeidere ved anodeanlegget. Anlegget ble påbegynt i 2005. Offisiell åpning er satt til 30. august i år.

Elkem Aluminium eies 50 prosent av amerikanske Alcoa. Via sitt utbyggingsselskap Bechtel har Alcoa leid inn underentreprenører, som igjen har leid inn polske under-underentreprenører.

Meldte seg inn

De polske elektrikerne var først ute med å organisere seg. Etter mye rabalder meldte 150 polske elektrikere seg inn i El & IT Forbundet. Det ble tegnet tariffavtale som ga dem en lønnsøkning fra 50 til 140 kroner timen.

Så var det Fellesforbundets tur. Om lag 300 stål- og montasjearbeidere organiserte seg, og fikk norsk tarifflønn.

Nektet å følge allmenngjøring

Murerne som bygger opp ovnene i anodeverket, var det verre med. Anodeovnene bygges av murstein. Arbeidstilsynet har gitt pålegg om at lov om allmenngjøring også gjelder murerne. Elkem og Alcoa gikk likevel ikke med på at loven gjelder de ca. 140 polske murerne i firmaet RYS Ryszard Weremczuk, som er leid inn via det portugisiske firmaet Fonter.

– Vi er fortsatt ikke enige i at ansatte ved RYS kommer inn under allmenngjøringsavtalen, sa byggeleder for Alcoa, Craig Taylor, til Helgeland Arbeiderblad tidligere i år.

Ville klage

Derfor ville eierne klage på Arbeidstilsynets pålegg.

– Hvis vi ikke får medhold i klagen, skal ansatte i RYS etterbetales fra 1. januar. Eierne har satt av penger til dette på sperret konto, fortalte Elkem Aluminiums direktør og byggeleder Per Otto Ustad til Helgeland Arbeiderblad.

Harde forhandlinger

Fellesforbundet har vært i flere lange og harde forhandlinger med folk fra Elkem, Alcoa, Mosjøen Anodeprosjekt og Bechtel. I slutten av april kom en løsning på bordet: Murere skal ha utbetalt norsk lønn, minimum 132 kroner timen for faglærte. Forbundet forventer også at de allmenngjorte lønningene vil bli justert opp.

I siste avsnitt av forhandlingsprotokollen heter det at ”Fellesforbundet forutsetter at når resultatet av anken foreligger, vil begge parter rette seg etter pålegget, slik at saken kan avsluttes”.

Men det ble aldri fremmet noen klage fra Elkem til styret for Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet fulgte ikke opp

Etter forhandlingsrunden lovet RYS via advokat Kirsti Stokland at det skulle ordnes opp med betalingen, og at Arbeidstilsynet ville få dokumentert bankoverføringene når de var klare.

Men Arbeidstilsynet fulgte aldri opp fristene de selv satte for å få dokumentasjon på bordet.

Enige til slutt

Et heftig forhandlingsmøte forrige torsdag (7. juni) ga fullt gjennomslag for Fellesforbundets krav. Ifølge avtalen mellom Elkem/Alcoa og Fellesforbundet skal den enkelte murer få etterbetalt et beløp basert på en timelønn på 123 kroner (inkludert håndpengene). De som kan dokumentere godkjent fagutdannelse eller tilsvarende kompetanse, skal etterbetales etter en sats på 132,25 kroner.

Etterbetalingen gjelder fra 1. januar i år, og skal være gjennomført innen 30. juni.

Gjelder 260 mann

Per Otto Ustad, Elkem Aluminiums leder på utbyggingsprosjektet, opplyser at avtalen gjelder 260 mann. Det er ikke det polske murerfirmaet, men Elkem/Alcoa som må ut med pengene som forbundet forhandlet fram, på samme måte som de har måttet ta solidaransvar og dekke opp andre underentreprenørers underbetaling av elektrikere og stålmontører på anodeanlegget. Dette koster dem bortimot 60 millioner kroner.

– For å etterbetale murerne må vi ut med 2,3 millioner euro (ca. 20 millioner kroner), opplyser Alcoas stedlige direktør Craig Taylor.

Klagebrev i vente

– Bare blide fjes å se blant murerne, rapporterte LO-koordinator Geir Myrflott dagen etter.

Det som står igjen på Fellesforbundets agenda etter turen til Mosjøen, er et klagebrev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet over Arbeidstilsynets rolle i denne saken.

Annonse
Annonse