JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker ny skattepolitikk

Sosialistisk Venstreparti vil ha en ny skattepolitikk som gir større frihet til å følge konjunkturene.

I sin innledning om nytt arbeidsprogram på landsmøtet i Bergen fredag sa nestleder Audun Lysbakken at det må være mulig å øke skattene i oppgangstider ved å øke skattleggingen av høye arbeidsinntekter og kapitalinntekter.

Han mener dette kan være nødvendig for å beholde gode offentlige tjenester og for å hindre at private tjenester tar mer og mer over.

– Økte skatter vil være lønnsomt for vanlige folk. Det er bedre å betale for gode offentlige tjenester over skatteseddelen enn å betale dyrt for private tjenester, sier han.

Står på for sine saker

SV har en annen politikk enn Arbeiderpartiet og delvis også Senterpartiet i flere sentrale spørsmål. Det gjelder klimapolitikken, spørsmålet om oljeboring i Lofoten og Vesterålen, tempoet i oljeutvinningen i generelt, likelønnsspørsmål og forholdet til Israel.

Lysbakken tente landsmøtedeltakerne med sitt innlegg der han gjorde det klart at SV ikke vil legge bort noen av sine saker.

– Aldri har noen regjeringsparti gått til valg på et så radikalt og dristig program som vårt, sa han til en oppildnet forsamling.

Han innrømmer at det er betydelig forskjell mellom de rødgrønne partiene, men understreker at dette ikke betyr at SV vil holde igjen på sine saker i valgkampen.

– Vi har allerede bevist at vi kan samarbeide, konkluderer han.

Betyr en forskjell

Lysbakken understreker at SV utgjør en forskjell, og viser til det er stor forskjell på politikken til Stoltenbergs første og andre regjering selv om statsministeren er den samme.

Han tror ellers at handlingsrommet for en eventuell Soria Moria II-erklæring vil være større etter valget i høst enn det var i 2005.

– Avgjørende for hva vi får igjennom er styrkeforholdet mellom de tre partiene og stemningen blant velgerne for de enkelte sakene, sier nestlederen.

Blant de prioriterte sakene i valgkampen for SV vil være å kjempe for en ny reformperiode for å bevare velferdsstaten som Lysbakken mener er under sterkt press fra høyresiden.

– Vi står ved et veiskille når det gjelder velferdsstaten. Dersom det offentlige ikke klarer å gi et godt tilbud, vil flere velge private løsninger. Dette vil øke forskjellene fordi folk med god råd vil velge dyre private tilbud, mens andre må nøye seg med et stadig dårligere offentlig tilbud, sier han.

Mange dissenser

Det er ingen tvil om at landsmøtet slutter opp om landsstyrets forslag til arbeidsprogram, men det er ingen mangel på endringsforslag. Landsmøtet har i utgangspunktet fått 733 avvikende forslag til behandling.

De mest omstridte dreier seg om bruk av heroin til behandling av rusmisbrukere, kvinnelig verneplikt, hvem som skal ha ansvaret for lærerutdanningen, og finansieringen av sykehus.

Arbeidsprogrammet skal sammen med regjeringsuttalelsen vedtas søndag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse