Ni av ti fikk jobb igjen
I Nortura, morselskapet til Gilde og Prior, har 1500 arbeidsplasser forsvunnet i løpet av de siste åtte årene. 90 prosent har fått jobb igjen, i eller utenfor konsernet.
stig.christensen@lomedia.no
Dette er resultatet av en bevisst nedbemanningsprosess, der partene samarbeidet fra første stund. Nå har Fafo analysert nedbemanningsprosessen, som også er munnet ut i rapporten «Sammen er vi sterke», en historie om nedbemanning i Nortura.
Fafo-forskerne Dagfinn Hertzberg og Rolf Andersen påpeker at det er takket være en omstillingsavtale, kalt Gardermoavtalen, at ni av ti har fått ny jobb. Dagens leder av Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Jan Egil Pedersen, var sentral i arbeidet for ti år siden, da avtalen ble underskrevet. Spørsmålet nå er hva andre bedrifter kan lære i tilsvarende situasjon.
Styrket ut – Vi er kommet styrket ut av denne prosessen. Situasjonen ville vært mye verre uten avtalen. Det hele dreide seg om å etablere tiltak som skulle hjelpe folk med arbeid framover i livet, ikke sluttpakke, sier dagens konserntillitsvalgte, Bjørn Tore Kyllo i Nortura. Kluet var at man var tidlig ute med en avtale, før prosessen satte i gang.
På bedriftsnivå
De to forskerne påpekte at det som har skjedd ved Nortura er den norske modellen praktisert på bedriftsnivå. Det var i 1999 omstillingsavtalen ved Gilde, senere Nortura, ble forhandlet fram. Man fikk et vedtak om nedbemanning etterfulgt av et jobbsenter og omfattende tiltak for å skaffe ansatte nytt arbeid, enten det var i andre deler av konsernet eller utenfor bedriften.
Konkrete tiltak Det ble etablert et «Team personalstøtte» som arrangerte kartleggingssamtaler, jobbsøkerkurs og privatøkonomisk rådgivning. Forskerne påpekte på dagens Fafo-møte at det kan bli mye usikkerhet, rykter og handlingslammelse når nedbemanning settes på dagsorden.
– Derfor fikk de ansatte god oppdatering under hele prosessen.
Lokale styringsgrupper
Man etablerte også lokale styringsgrupper som oppsøkte andre bedrifter med det formål å «selge» sine ansatte.
– Det var lav terskel for kontakt, de ansatte fikk hjelp med en gang, fortalte forskerne. Man hadde et kollektiv å støtte seg til. Dermed har også rapporten fra Fafo fått tittelen «Sammen er vi sterke».
Bakgrunnen for at dette kunne skje var en godt fungerende samarbeidskultur i konsernet.
– Det var utviklet en sosial kapital som har høy verdi, også i krisetider, ifølge forskerne.
NNN-organiserte
Personaldirektør Jan Widar Iversen i Nortura viste en plansje over Norsk Kjøttsamvirke, som det het i 1998, med en rekke Gilde-bedrifter med til sammen nesten 6 000 årsverk. 4500 – 5000 av dem var organisert i NNN. Gildemerket var felles og omsetningen var nesten ti milliarder. Disse skulle så utvikles mot et konsern, og det var i denne prosessen man nedbemannet med 1500 arbeidsplasser. Alt skulle bli mer effektivt og økonomisk rasjonelt.
– Det var av stor verdi å ha dyktige tillitsvalgte, sa personaldirektør Iversen. De tillitsvalgte fikk avtale om representasjon i de styrende organer. De ble opprettet avtale om arbeidsutvalg og konsernutvalg, og det ble framsatt krav om lik behandling av de ansatte.
Omstilling koster
Omstillingskostnadene var 125 000 kroner per person, til sammen 187,5 millioner kroner.
– Alternativet hadde vært sluttpakke på seks måneder med 230 000 kroner på hver, eller 345 millioner kroner, mente personaldirektøren, som også la til at man her kan snakke om et samfunnsregnskap.
Fungerer i praksis
Statsråd Dag Terje Andersen kommenterte prosessen ved å si at dette var den norske modellen på bedriftsnivå.
– Det er fint å se at den fungerer i praksis på dette nivået, sa han.
– Vi har konkurranseevne og omstillingsevne i Norge. Det må vi ha i en globalisert økonomi, sa statsråden. Han omtalte kjernen i den norske arbeidslivsmodellen med stikkord som lovregulering, tariffavtaler og utvikling av praksis.
– Her har vi sett en planlagt omstrukturering som fungerer i praksis, sa arbeids- og inkluderingsministeren.
Har spart NAV
Ordstyrer og forskningssjef i Fafo, Jon Erik Dølvik, presiserte at partene har tatt et stort ansvar som har spart hele NAV-systemet for arbeid og ressurser.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie