Dokken dukker i organisasjonen
«Å få folk med» er alle organisasjons-arbeideres oppgave. Det er også tittelen på boka til lederen av LOs organisasjonsavdeling, Ståle Dokken, der han stiller seg kritisk til mange vedtatte «sannheter».
torgny.hasaas@lomedia.no
– Den sosiale virkeligheten er mangfoldig, framtida er uforutsigbar og umulig å kontrollere i alle detaljer, sier Ståle Dokken til LO-Aktuelt. I boka «Å få folk med» tar han et oppgjør mot dagens dominerende organisasjonstenking. Han avviser systemtenkingen som innebærer at alt kan bestemmes på forhånd.
Gyver løs
Siden 1974 har Dokken jobbet med organisasjonsarbeid. Han har vært fagforeningsleder, rockeorganisator, statsministerens høyre hånd og har arbeidet mange år i LO-systemet. Dokken har en mastergrad i organisasjonsendring fra University of Hertfordshire.
I boka bruker han LO som arbeidsplass og LO som organisasjon for å finne eksempel når han gyver løs på den rådende organisasjonstenkinga, systemtenking. Systemtenking er rådende i de fleste organisasjoner. Denne tenkinga innebærer at et vedtak på toppen i en organisasjon sildrer ned i de ulike underliggende ledd og blir kopiert korrekt og utført i samsvar med ledernes intensjoner med vedtaket.
Fem personer
Dette argumenterer Dokken i mot. «Hvorvidt vi […] skal lykkes med å få fart i arbeidet i en lokal LO-avdeling, handler mer om relasjoner enn om perfekte beskrivelser. Verden skapes, men knapt etter tegning», skriver han.
– Det er ikke mulig for noen å ha kontroll over store organisasjoner. Det er ikke engang mulig i nære forhold. Men det er dette som er den rådende organisasjonstenkinga i dag, systemtenkinga bygger på oppfatninger om at det er en lineær årsakssammenheng mellom de planer som blir lagt, de beslutninger som fattes og de resultatene som oppnås. Vår erfaring viser at det ikke fungerer slik, slår Dokken fast.
Dokkens tilnærming kalles kompleksitetstenking. Han mener dette er mer verdifullt for å forstå organisasjoner og bedre egnet som grunnlag for rekrutteringsarbeid.
Dokken er opptatt av relasjoner og at hver enkelt relasjon er unik, og ikke bare det, de forandres hele tida.
Et eksempel: Fellesforbundets ledelse er en liten gruppe mennesker, fem personer. Arve Bakke (AB), Anders Skattkjær (AS), Hans-Christian Gabrielsen (HCG), Steinar Karlsen (SK) og Eli Ljunggren (EL). Utad kan de betraktes som en enhet. Men i virkeligheten er det minst ti relasjoner:
AB – AS
AB – HCG
AB – SK
AB – EL
AS – HCG
AS – SK
AS – EL
HCG – SK
HCG – EL
SK – EL
Og egentlig kan det betraktes som dobbelt så mange. Arve Bakke har nok et annet forhold til Anders Skattkjær enn Anders Skattkjær har til Arve Bakke. En relasjon mellom to mennesker kan betraktes begge veier. Hvis en tredje person kommer til, endres også relasjonene mellom de to første.
LO-liv
11. mai åpner LO-kongressen. 315 personer møtes. I stedet for å betrakte kongressen som ett element, LO-kongressen, går det an å betrakte LO-kongressen som nesten 100 000 relasjoner. (Formelen for antall relasjoner er: n*n-1. n er antall personer.)
Kongressen er i realiteten slutten av en lang prosess av komplekse prosesser mellom tusener av medlemmer og tillitsvalgte, som hele veien har blitt påvirket av det som skjer i deres omgivelser.
– Ingen kan, eller bør, ha full kontroll på det som skjer før og under en LO-kongress. Det betyr ikke at ting er «ute av kontroll ». Kontrollen ligger i de sosiale relasjoner som er LO. Hvis vi har gode og robuste relasjoner, gir det styrke i LO s arbeid. Dårlige relasjoner gir problemer, sier Dokken til LO-Aktuelt.
Derfor ønsker Dokken seg at mangfoldet dyrkes, og derfor heter også boka: «Å få folk med».
Lederlønninger
Systemtenking blir også brukt for å forsvare at toppledere kan skaffe seg så enorme lønninger. Hvis topplederes beslutninger faktisk fikk de effekter som systemteoriene forfekter, så ville det vært logisk at topplederne som er ansvarlige for disse beslutningene, skal få slike lønninger. Dokken avviser dette.
Kompleksitetsforskningen avviser at ledere kan styre en organisasjasjon som en mekanisk innretning. Ledere kan delta som alle andre i sine lokale situasjoner, ledergrupper. Ledere har vanligvis mer innflytelse enn andre, men de voldsomme overdrivelser av lederes betydning, både når det går bra og dårlig, trenger kraftig nyansering, er et viktig poeng i boka.
Dokken har skrevet en lærebok i organisasjonsteori. Han bruker sitt LO-liv som eksempel. Og om du er uinteressert i organisasjonsteori, så er historiene fra Folkets Hus’ øverste etasje grunn nok til å lese boka. Det er adskillig mer varme og humor i dem, enn de vi har hørt fra Yssen og Valla.
LO-Aktuelt nr. 6/2009
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie