JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Villig til å droppe krona

Tømrer Jan Arne Abrahamsen er åpen for å gi fra seg lønnstillegget. Hvis sjefen gjør det samme.

– Jeg har tatt dette opp med styret i klubben i bedriften. Vi er villige til å diskutere en utsettelse eller bortfall av årets sentrale kronetillegg, sier Jan Arne Abrahamsen, hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet i Bjørn Bygg i Tromsø.

– Dette dreier seg om solidaritet. Hvis det kan bidra til å holde en mann ekstra i arbeid, så betyr det mye mer enn en krone ekstra i timelønn, mener han.

Seint tirsdag kveld ble LO og NHO enige om årets mellomoppgjør i privat sektor: En krone i tillegg pr. time for de fleste, og et tillegg på to kroner for lavtlønnede.

Avtalen inneholder også en økonomikrise klausul. En klausul som åpner for at partene lokalt kan avtale at de sentrale kronetilleggene kan bortfalle eller utsettes.

Forutsetningen er altså enighet, at de ansatte sier ja til dette.

Toppledelsen må bidra

Hovedtillitsvalgt Jan Arne Abrahamsen utelukker ikke at dette kan bli et tema i bedriften han arbeider i, Bjørn Bygg. Det er vel kjent at bygg- og anleggsbransjen er hardt rammet av økonomikrisen.

– Vi vil ta det opp internt med bedriftsledelsen. Men forutsetningen er at alle andre i bedriften må bidra med det samme. Også toppledelsen, understreker Abrahamsen overfor Nordlys.

Regiondirektør Arne Eidsmo ved NHO Troms tror at utsettelse eller bortfall av årets sentrale kronetillegg kan bli et tema i en god del bedrifter i fylket.

– Jeg vil anta at en del bedrifter, ut fra den vanskelige økonomiske situasjonen nå, vil ta kontakt med de ansatte for å se på mulighetene for å utsette tilleggene, sier han.

Han viser til at fiskeindustribedrifter sliter med svekket lønnsevne grunnet store lagre av fisk man ikke får solgt. Også i bygg- og anleggsbransjen og i hotell- og restaurant er det tøffe tider.

– Selv om det ikke er snakk om de store beløpene, så kan en utsettelse av kronetilleggene bidra til en konsolidering av situasjonen for enkelte bedrifter, påpeker Eidsmo.

LO-sekretær Jan Elvheim i Troms har så langt ikke fått noen konkrete signaler om lokale bedrifter som ønsker å forhandle med de ansatte om utsettelse eller kutt av årets sentrale kronetillegg.

– Men jeg blir ikke overrasket om dette skjer, sier distriktssekretær Elvheim.

Helt uaktuelt

Hovedtillitsvalgt Roy Svartsund på Radisson SAS hotell i Tromsø er krystallklar i sin holdning:

– Vi er ikke villige til å gi fra oss ett øre av de sentrale tilleggene. Årets lønnsoppgjør er kraftig moderat, for å si det mildt.

– De fleste av oss ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, og får to kroner i tillegg. Det er ikke noe som øker levestandarden for våre medlemmer.

– Derfor tror jeg de fleste av oss vil være negative til å gi fra seg eller utsette tilleggene vi har fått, sier Svartsund, som også er nestleder i Tromsø hotell- og restaurantarbeiderforening. (ANB)

Annonse
Annonse