JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nyskaping skal gi bedre sykehus

Innovasjon Norge vil nå gi direkte støtte til innovasjon og nyskaping ved landets sykehus.

– Dette er helt nytt, og det bør være en solid motivasjon for helseforetakene til å inngå samarbeid med bedrifter og utvikle nye produkter og tjenester for helsevesenet, sier Innovasjon Norges Helge Kildal til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Arbeidet med innovasjon i helsevesenet bør styrkes. Det har ikke vært noen sterk kultur for systematisk innovasjonsarbeid i helsesektoren, sier Kildal.

Flere prosjekter

Spesialrådgiver Bjørn Grønli i forsknings- og utviklingsenheten i Helse Sør-Øst sier at dette er en meget god nyhet.

– Det vil innbære en god risikoavlasting, og vil helt sikkert øke antall innovasjonsprosjekter. Et tettere samarbeid mellom helsesektoren og næringslivet med fokus på innovasjon, bør utløse et stort potensial for bedre og mer effektive helsetjenester. Samtidig inviteres næringslivet til å utvikle nye produkter og tjenester. Dette åpner nye markeder for et næringsliv som ellers er sterkt preget av finanskrisen.

Gode ideer

Grønli mener at sykehusene har mange ansatte med gode ideer.

Tidligere har Innovasjon Norge bare kunnet gi støtte til leverandørbedriften, men nå åpnes det altså for å gi støtte til helseforetak som går i samarbeid med leverandører.

Innovasjon Norge har fått økt budsjettene for forsknings- og utviklingskontrakter fra 265 millioner i fjor til 330 millioner på årets budsjett.

– Helseforetak kan motta støtte hvis det er nødvendig å fristille personell og ressurser for samarbeidsprosjektet, sier Kildal.

Ikke kultur

– Helseforetakene driver en omfattende forskning, men i dag er det ikke kultur i helsesektoren for å utnytte forskning kommersielt. Nå kan vi få mulighet til å innrette oss på langvarig satsing på innovasjon og nyskaping, sier Kildal.

Han mener det er et paradoks at Norge har utviklet løsninger for mobilt røntgen, mens det er andre land som var først til å ta i bruk dette.

Satsingen på behovsdrevet innovasjon skjer gjennom et samarbeid mellom de regionale helseforetakene, Forskningsrådet og Innovasjon Norge og InnoMed. Helsedirektoratet bistår også.

Det konkrete virkemiddelet som brukes er Innovasjon Norges offentlige forsknings- og utviklingskontrakter (OFU). Et OFU-prosjekt er et forpliktende samarbeid mellom en offentlig virksomhet (kunden) som har et behov som ikke dekkes av eksisterende tilbud i markedet, og en leverandørbedrift som har en idé og kompetanse til å utvikle en løsning. (ANB)

Annonse
Annonse