JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker felles lov mot diskriminering

Regjeringen ønsker en felles lov mot diskriminering.

– Denne loven bør kunne være på plass innen 2012, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vernet mot diskriminering er i dag spredt i ulike lover avhengig av hva som er grunnlaget for diskrimineringen. Det er blant annet lovfestet forbud mot diskriminering på grunn av kjønn, seksuell orientering, nedsatt funksjonsevne, alder, politisk syn, etnisitet og religion.

Regjeringen legger nå fram en handlingsplan for å fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering.

– Vi må bruke de gode erfaringene fra kvinnekampen til å bli bedre på bekjempelse av annen type diskriminering, sier likestillingsministeren.

Flere plikter

Anniken Huitfeldt viser til at arbeidsplasser med over 50 ansatte fra nyttår ble pålagt aktivitets- og rapporteringsplikt for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Likestillings- og diskrimineringsombudet håndhever diskrimineringsloven og den nye aktivitets- og rapporteringsplikten. I handlingsplanen varsler regjeringen et utvidet samarbeid med arbeidslivets organisasjoner.

– NHO har i utgangspunktet vært litt skeptisk til aktivitets- og rapporteringsplikten, men organisasjonen har nå påtatt seg ansvaret for å lede dette arbeidet med en ny veileder til den nye plikten, sier ministeren.

– Blir ikke dette mye teori framfor praksis?

– Nei. Nettopp fordi vi satser på å jobbe sammen med arbeidslivets parter, så blir det konkret. Det er jo dette vi er så gode på i Norge. Målet er å integrere arbeidet mot diskriminering i det løpende daglige arbeidet, sier Huitfeldt.

Innvandrere

Hun peker på at personer med minoritetsbakgrunn er underrepresentert i arbeidslivet.

– Dette er det viktig å ha spesielt fokus på i en tid hvor arbeidsledigheten øker, sier Huitfeldt og legger til at arbeidsledigheten blant innvandrere er tre ganger høyere enn hos personer med norsk bakgrunn.

Flere studier viser også at innvandrere med høyere utdanning fra Norge ikke har like muligheter på arbeidsmarkedet som majoritetsbefolkningen.

Regjeringen vil samarbeide med arbeidslivets parter for å få enda bedre informasjon om holdninger blant arbeidsgivere og bedre statistikk om innvandrerandelen som er sysselsatt i privat, statlig og kommunal sektor fordelt etter kjønn, næring, yrke og religion, og andelen tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn.

Informasjon

Ministeren lover målrettede informasjonstiltak for å bekjempe diskriminering. Hun forteller at det skal utarbeides en veileder på hvordan aktivitets- og rapporteringspliktene skal følges opp og så skal ansatte i staten sendes på kurs i diskrimineringsjuss.

Justisdepartementet skal også styrke informasjonen om straffelovens vern mot hatefulle ytringer og handlinger.

– Det er viktig at personer som opplever hatkriminalitet anmelder dette, sier hun.

I tillegg arbeider regjeringen med en ny stortingsmelding hvor rettshjelpsordningen gjennomgås. Meldingen skal komme før sommeren, og her er målsettingen at terskelen for å få rettshjelp skal senkes. (ANB)

Annonse
Annonse