JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dyre nederlag for Ap-ledelsen

Partiledelsen gikk på to sviende og kostbare nederlag på Ap-landsmøtet tirsdag. Bedre fylkesveier og mer tannhelse vil koste milliarder.

På disse områdene gikk landsmøtet litt lenger enn det ledelsen hadde planlagt, innrømmer statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg.

– Dette ønsket tar vi selvfølgelig med oss og kommer til å følge opp, sier Stoltenberg.

Statsministeren mener landsmøtet har vedtatt et offensivt program.

– Et program som vi ønsker skal koste, legger han til.

10 milliarder

– En fullskala tannhelsereform vil koste ti milliarder kroner i året, sa Ap-nestleder Helga Pedersen og advarte mot å gjøre kostbare tannvedtak som vil gå ut over prioriterte løft innenfor rusbehandling, kommunehelse, SFO og bedre skole.

Bare det tannhelseløftet som er foreslått av Arbeiderpartiets programkomité vil ifølge Pedersen koste en milliard kroner i året.

Ap-landsmøtet vedtok derfor å etablere gratis tannhelsekontroll for eldre over 75 år og fjerne egenandelen for 19- og 20-åringer hos skoletannlege.

Stor utålmodighet

Men Ap-landsmøtet gikk enda lenger og vedtok at også tannhelse skal bli en del av det offentlige helsetilbudet. Programkomiteen hadde foreslått at dette bare skulle være et mål «på lang sikt». Denne svake formuleringen virket som en rød klut på landsmøtet. Oslos Rune Gerhardsen var blant de utålmodige.

– Dette er ikke å gape for høyt, sa Gerhardsen og avviste at forslaget fra Oslo Ap vil tømme oljefondet. Han fikk tilslutning til at det skal settes et tak på den enkeltes utgifter til tannhelse.

Bedre fylkesveier

Ap-landsmøtet vedtok med klart flertall at de nye fylkesveiene må få en vekst i bevilgningene på linje med stamveiene. Kulturminister Trond Giske argumenterte sterkt imot en slik formulering, men måtte gi tapt.

Giske viste til at fylkeskommunene nå får 20 milliarder kroner i rentefrie lån for å bedre standarden på de riksveiene som nå blir fylkesveier.

– Vi er enige om at stamveinettet er det aller viktigste å prioritere, sa Giske og advarte mot å prioritere to ting like høyt.

Forsøkte å lure

Fylkesordfører Tore O. Sandvik gikk sterkt i rette med partifellen fra Sør-Trøndelag.

– Dette er et forsøk på å forvirre. Salen må ikke la seg lure, sa Sandvik og høstet kraftig applaus.

Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum jubler over Ap-vedtaket om fylkesveier.

– Sp og Ap mener nå det samme. Det innebærer at regjeringen må love en ekstra påplussing til fylkesveier i kommuneproposisjonen som legges fram i mai, sier den ferske Sp-nestlederen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Fylkesveiene er de lokale blodårene rundt omkring i landet. Vi har fått til et kjempeløft for veier og annen samferdsel i den nye transportplanen. Nå er det på tide med et like stort løft for fylkesveiene, sier Slagsvold Vedum.

Tar regningen

På pressekonferansen etter landsmøtet pruter Stoltenberg prislappen for et tak ned til 7,5 milliarder kroner.

– Det er prisen dersom taket settes på null, og der kommer jo ikke taket til å bli satt, legger statsministeren til. Han antyder at taket også kan gjøres inntektsavhengig.

Ekstrautgiftene til bedre fylkesveier mener Stoltenberg kan bli på 1,4 milliarder kroner.

– Det er håndterbart innefor opplegget for kommuneøkonomi der vi over fire år har plusset på 30 milliarder kroner, sier statsministeren. (ANB)

Annonse
Annonse