Dragkamp om pensjonene
Bilfabrikkene General Motors, Ford og Chrysler i USA er i store økonomiske vansker og vil kvitte seg med sine forpliktelser på pensjon og helseforsikring.
Bilfabrikkene er i vanskeligheter på grunn av sviktende salg og dermed manglende lønnsomhet. Det amerikanske bilarbeiderforbundet UAW (United Automobile, Aerospace and Agricultural Implement Workers of America) forhandler akkurat nå om nye tariffavtaler. Under forhandlingene strider partene særlig om fremtiden til helseforsikringene og pensjonene. De tre bilfabrikkene vakler på konkursens rand, og de skylder først og fremst på helseforsikringene og pensjonsforpliktelsene.
Vil bli kvitt pensjonsforpliktelsene
I de senere årene har UAW gitt fabrikkene konsesjoner. Det har dreid seg om høyere premieandel for arbeiderne, økte egenandeler og annet, men for de tre store bilfabrikkene er dette ikke lengre tilstrekkelig. De krever at forbundet går med på vidtgående endringer.
I dag har fabrikkene forpliktelser for mer enn 100 milliarder dollar i sine regnskaper. Disse ønsker de å fjerne ved å opprette en ny ordning der et fond overtar helse- og pensjonsforpliktelsene. Dette fondet skal i tilfellet administreres av bilarbeiderforbundet. For å opprette fondet vil fabrikkene sette inn et foreløpig ukjent antall titalls millioner dollar.
Kraftige lønnsnedslag?
Alternativet er sannsynligvis arbeidsgivernes krav om kraftige reduksjoner i lønn og andre ytelser.
Et helsefond, administrert av forbundet, er svært omstridt i UAW og andre deler av fagbevegelsen. Ansvar og risiko blir flyttet fra arbeidsgiverne til fagbevegelsen. Dersom dette fondet får økonomiske problemer, sitter bilarbeiderforbundet igjen med svarteper. Det kan få alvorlige konsekvenser i et land der fagbevegelsen står meget svakt.
Det er liten åpenhet rundt forhandlingene. I en artikkel i New York Times 4. september spekuleres det over hva som foregår, men ingen kan si noe sikkert. Til avisen uttaler Jim Stoufer, leder for Local 249 i Kansas City, at det har vært svært stille og at de synes å få høre mindre enn normalt om forhandlingene. Det går rykter om krav om lønnsreduksjoner på 20 til 30 prosent. Forbundet har ikke gjennomført de vanlige tiltakene for å informere om forhandlingene.
Konkurs ved streik
De nåværende avtalene gikk ut forrige fredag. New York Times siterer eksperter på bilindustrien som sier at en streik ville være oppsiktsvekkende, og at minst en av fabrikkene sannsynligvis ville gått konkurs. Dette er også ris bak speilet for arbeidsgiverne for å komme bilarbeiderforbundet i møte ettersom det forhandles samtidig med alle tre.
Spørsmålet om helseforsikringer og pensjonsordninger er uhyre viktig i et land der det ikke finnes et offentlig velferdstilbud som det er verdt å snakke om. De aller fattigste kommer inn under et offentlig program som heter «medicaid», som dekker omlag 30 millioner mennesker. De som tjener mer enn den øvre inntektsgrensen må enten betale for privat helseforsikring eller få helseforsikring gjennom en tariffavtale. En brukbar privat helseforsikring for en familie koster 14–15.000 dollar i året. 47 millioner amerikanere har ingen helseforsikring.
Bilarbeiderforbundet har omlag 640.000 yrkesaktive medlemmer og 500.000 pensjonister. Helseforsikringene dekker også deres familier, og det er derfor mange som vil bli berørt av endringene.
Rekrutteringskampanje
UAW prøver for n'te gang i løpet av de siste tyve årene å organisere arbeiderne ved Toyotas fabrikk i Georgetown i Kentucky som ligger i sørstatene. Der har fagbevegelsen ikke mange medlemmer. I privat sektor i USA er omlag 9 prosent av arbeiderne organisert, i sørstatene er tallet enda lavere.
Toyotas fabrikk i Georgetown er den eldste japanskeide bilfabrikken i USA med omlag 7 000 ansatte. Hemmelige planer er lekket ut om at Toyota ønsker å redusere arbeidskostnadene i Nordamerika med 300 millioner dollar frem til 2011. Dette har gitt kampanjen for å organisere arbeiderne ved fabrikken en ny giv. Hjelp til kampanjen får forbundet fra lokale aktivister, politikere og prester. Det er imidlertid usikkert om de lykkes i å organisere arbeiderne.
Høye krav til å få tariffavtale
Systemet i USA er slik at forbundet først må få underskrift fra mer enn halvparten av de ansatte for å kunne gjennomføre en avstemning om fagorganisering. Denne avstemningen må så få flertall for at forhandlinger om en overenskomst kan starte. I USA finnes svært få nasjonale overenskomster og knapt noen regionale eller bransjeoverenskomster. Hver enkelt tariffavtale sluttes med den enkelte fabrikken.
Signaleffekt
Fremgang ved Toyotas fabrikk i Georgetown vil derfor ikke få noen direkte følge for andre fabrikker som er eiet av Toyota. Men det vil være et tydelig signal om at det går an å organisere bilarbeidere også i sørstatene. Arbeiderne ved Nissans fabrikk i Smyrna i Tennessee har to ganger stemt nei til å organisere seg i bilarbeiderforbundet.
Kampanjen for fagorganisering ved Toyotas fabrikk i Georgetown kan du gi din støtte ved å gå inn på UAWs hjemmeside på denne linken http://www.unionvoice.org/campaign/Toyota og sende en ferdigskrevet støtteerklæring.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen