JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Førsteforhandleren

Annethvert år, når det er ordentlig tariffoppgjør, dukker han opp i kjent positur ved forhandlingsbordet – som kombinert brøytebil for sosiale reformkrav og vaktbikkje for at ikke lønnstilleggene blir større enn den konkurranseutsatte industrien kan leve med.

Seks ganger i Kjell Bjørndalens tid som leder for Fellesforbundet har LO vedtatt at tariffoppgjørene skal gjennomføres forbundsvist. Hver gang har Bjørndalen ledet forhandlingene for frontfaget som fastlegger den økonomiske rammen for hele lønnsoppgjøret. I tillegg er tunge reformkrav som avtalefestet pensjon og tjenestepensjon forhandlet fram på vegne av hele LO-fellesskapet.

Kastet inn i vervet

Vervet som forbundsleder ble nærmest kastet på ham i 1991. Like før det nystiftede Fellesforbundet skulle åpne sitt første ordinære landsmøte sprakk nyheten om at forbundets første leder, John Stene, hadde begått økonomisk utroskap. Dermed var det klart at han ikke kunne gjenvelges. Mannen alle da pekte på var lederen av forbundets Jern og metall-seksjon, 45 år gamle Kjell Bjørndalen.

Ryddegutt

Dermed falt det i hans lodd å lose organisasjonen mest mulig uskadd gjennom Stene-saken. I tillegg skulle en høyst uferdig sammenslutning av fem forbund sveises sammen til én organisasjon, et bo der regnskapstallene lyste illrødt skulle bringes på fote og en overdimensjonert administrasjon måtte slankes kraftig.

Personlig opplevde han særlig den siste jobben som tøff.

– Det var vanskelig å måtte erkjenne at vi var for mange, og så ta konsekvensene av det, sa han i et intervju med Magasinet for fagorganiserte foran landsmøtet i 1995.

Landsmøtet var imidlertid tilfreds med måten han hadde løst oppgavene på og gjenvalgte ham. Det samme gjorde landsmøtene i 1999 og i 2003, men nå er det slutt. Allerede i fjor passerte Bjørndalen 60 år. Dermed er han uaktuell for gjenvalg i år.

Valla-saken

Bjørndalen ble ikke populær i alle deler av LO-miljøet da han i vinter var den som tok initiativet til en ekstern gransking av konflikten mellom Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen. Enkelte mente han var ute etter å ta Valla. Selv hevder han hardnakket at det var erfaringene fra Stene-saken som motivertre handlemåten hans. Skulle organisasjonen komme noenlunde uskadd gjennom en slik sak, måtte alle fakta på bordet - raskt. Så fikk heller konsekvensene for de involverte personene bli som de måtte bli.

30 år på toppen

Når landsmøtet heves på torsdag gjenstår det bare å rydde kontoret, så er 30 års virke på forbundsnivå et avsluttet kapitel. Allerede i 1977 ble Bjørndalen ansatt i Jern- og Metallarbeiderforbundet. Før det hadde han arbeidet på skofabrikk, tynnplateverksted, støperi, mekanisk verksted, vulkaniseringsverksted og ved Noratel i Hokksund – og hatt en lang rekke lokale tillitsverv.

På Jern og Metalls landsmøte i 1986 ble han valgt som 1. sekretær, og da Fellesforbundet ble stiftet i 1988 ble han valgt som leder i Jern og Metall-seksjonen. Tre år senere inntok han lederstolen.

Politiker

Siden 1992 har Kjell Bjørndalen også sittet i Arbeiderpartiets sentralstyre. Ved kommunevalget i høst ble han også valgt inn i kommunestyret i Øvre Eiker.

Annonse
Annonse