JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anstendig arbeid på dagsorden

Statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet vil ta et krafttak for anstendige arbeidsvilkår globalt.08.05.2009
10:05
16.12.2013 09:57

nina.hanssen@lomedia.no

Det er ingen tvil om at Gry Larsen (33) har funnet seg til rette på sitt nye kontor i Utenriksdepartementet, som hun overtok etter Raymond Johansen.

Så har også Larsen vært opptatt av internasjonale spørsmål og arbeidstakernes rettigheter så lenge hun kan huske. I alle fall siden hun som 16-åring ble aktiv i AUF.

Lett henslengt med en brødskive i hånda, forteller Larsen om den sterke satsingen som den norske regjeringen nå ønsker for å styrke og samordne innsatsen for arbeidstakeres rettigheter på global basis.

Følger to spor

Regjeringens strategi på dette område er ikke nytt. Den ble lansert allerede høsten 2008 og er inspirert av, og har sitt grunnlag i ILOs globale ”Decent Work Agenda”, men er også en direkte oppfølging av det som står i Soria Moria-erklæringen.

– Vi følger to spor. Det ene er å følge opp regjeringens handlingsplan på 7 punkter om anstendig arbeid. I dette arbeidet samarbeider vi med andre departementer og samarbeidspartnere, blant annet med innspill fra partene i arbeidslivet og sivile samfunn. Det andre er at vi nå 1.januar i år satte ned en egen prosjektgruppe i Utenriksdepartementet som jobber med dette. Det er et 2-årig prosjekt som tar for seg de områdene av regjeringens strategi hvor vi i UD føler et sterkere ansvar, forteller hun.

Finanskrisen aktualiser

Den nyutnevnte statssekretæren, opprinnelig fra Jevnaker, nå bosatt i hovedstaden, mener at den internasjonale finanskrisen krever en sterkere innsats for å sikre arbeidstakerrettigheter.

– FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO har sagt at den globale arbeidsledigheten kan stige med 38 millioner i 2009 og muligens øke med 90 millioner på verdensbasis ved utgangen av 2010. Dette er dramatiske tall i seg selv, sier Gry Larsen, som selv er fagorganisert i NTL.

– I Norge rammer arbeidsledigheten enkeltpersoner, familier og hele lokalsamfunn, men her har vi heldigvis et godt sosialt sikkerhetsnett. Det er viktig å jobbe for å trygge arbeidsplasser, skape nye og sørge for at de som nå opplever ledighet raskt kommer tilbake i jobb, men det er også nødvendig at politikere og tillitsvalgte klarer å løfte blikket og være solidarisk med alle dem som blir rammet i land som ikke har et utbygd velferdssamfunn, sier hun.

Larsen minner om at dette ikke lenger er en krise som bare rammer finansnæringen, men at det mange steder utvikler seg til en sosial krise som rammer mennesker hardt.

Samarbeider med ILO

Etter å ha vært politisk rådgiver i samme departement siden19. oktober 2005, har hun jobbet med dette spørsmålet lenge.

– Vår regjering har styrke samarbeidet med ILO og økte bevilgningen i det toårige programsamarbeidet med ILO med 30 millioner, altså fra 70 millioner (2006-2007) til 100 mill nå i 2008-2009. Halvparten er strategisk øremerket til likestilling og arbeidet mot tvangsarbeid og barnearbeid, forteller hun.

I tillegg samarbeidet de også om en internasjonal konferanse om Decent Work i Oslo i fjor høst.

– For oss er det viktig å samarbeide med LO, NHO og andre som er opptatt av dette. Akkurat nå har vi også sett på hvilke andre land som også er opptatt av å få dette på dagsorden. Jeg vet at den nye amerikanske administrasjonen, blant annet visepresident Joe Biden, er veldig engasjert i dette, sier hun.

USA-samarbeid

I forrige uke var derfor en UD delegasjon i Washington for blant annet å diskutere dette med den amerikanske tenketanken Center for American Progress.

– For oss er det viktig å finne gode samarbeidspartnere, slik at vi kan lage en god og konkret slagplan for hvordan vi skal klare å løfte dette internasjonalt. Vi har også en løpende dialog med ILOs generaldirektør Juan Somavia, som også kommer til Oslo i forbindelse med LO-kongressen, sier hun.

Gry Larsen skal også ha møter med Juan Somavia, men vil også fortsette dialogen med blant annet LO.

– LO har mange kontakter. Vi skal samarbeide og gjøre hverandre gode, sier hun. Hun er stolt over at regjeringen jobber med dette temaet på flere fronter. Tre stortingsmeldinger fra Utenriksdepartementet har allerede omtale av viktigheten av decent work.

Vil påvirke WTO

– Vi vil sammen med ILO og andre partnere styrke arbeidstakernes rettigheter internasjonalt, men vi ønsker også å løfte dette i de internasjonale handelsreglene, blant annet i WTO. Et annet område vi vil jobbe med er å sørge for bedre samordning mellom de ulike politikkområdene. Norge og Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil sette dette på dagsorden under den kommende arbeidskonferansen som arrangeres av ILO i Geneve i juni. Statsråden har også i WTO understreket betydningen av anstendige arbeidsvilkår i handelspolitikken og i handelsavtaler.

- Kommer det nye runder i WTO vil vi ta opp dette med arbeidstakerrettigheter og argumentere for dette på en god måte. Jeg tror Norge har stor troverdighet knyttet til dette og vi blir ikke mistenkt for å ha en skjult agenda, sier Larsen.

Engasjert statssekretær

Gry Larsen har tross sin lave alder, lang politisk erfaring. Hun var blant annet leder i AUF fra 2002 til 2006, og har vært både nestleder og sentralstyremedlem i samme ungdomsparti.

I sin ”programerklæring” som nyutnevnt statssekretær fremhevet hun fire områder som hun vil fokusere ekstra på. Det er menneskerettigheter, humanitær nedrusting, kvinner i konflikter og seksualisert vold og arbeidstakeres rettigheter.

- Alle disse områdene er krevende, men det gjelder ikke å se begrensningene men mulighetene, sier en optimistisk statssekretær.

LO er positiv

Internasjonal sekretær Karin Beate Theodorsen synes det er flott at regjeringen nå ønsker å fokusere enda sterkere på arbeidstakernes rettigheter globalt.

– Fagbevegelsen er svært fornøyd med dette, særlig at dette blir et integrert program fra regjeringen der flere departementer må samarbeide om dette, sier hun. Karin Beate Theodorsen har i flere møter med utenriksdepartementet løftet flere hvor sentralt det er at UD leder an i koordineringen av ”decent work”- arbeidet sammen med NHD (Nærings- og handelsdepartementet) og AID (Arbeids- og Inkluderingsdepartementet). Nå ser de tillitsvalgte i LO fram til de konkrete politiske resultatene.

Regjeringen har økt støtten til ILO til 100 millioner i perioden 2008-2009. Halvparten av disse pengene er strategisk øremerket til arbeidet mot tvangsarbeid og mot barnearbeid.

Regjeringen arrangerte i fjor høst Decent Work konferansen i Oslo hvor Regjeringens strategi for anstendig arbeid ble lansert. Direktørene i både ILO og WTO var tilstede, og Utenriksministeren benyttet anledningen til å reise spørsmålet om arbeidstakerrettigheter i WTO.

Regjeringen har gjennom ILO økt støtten til arbeidstilsyn, som er blitt omtalt av sivilt samfunn og partene i arbeidslivet som et av de områdene det er viktigst å prioritere. Mange land har ratifisert ILO konvensjoner, mens implementeringen er mangelfull.

I forhandlingene om EØS-midlene har Norge foreslått at det gis støtte til tiltak som kan bidra til å styrke den sosiale dialogen mellom partene i arbeidslivet. Norge har blant annet foreslått at det opprettes et eget fond som fremmer et anstendig arbeidsliv og trepartssamarbeid i "nye" EU-land, hvor arbeidslivets parter kan søke om midler.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.05.2009
10:05
16.12.2013 09:57Mest lest

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

Meen Lakk og Karosseri holdt til i dette bygget da Kim Richard Larsen (innfelt) kom inn og kjøpte opp både bygget og firmaet. Fem måneder etter overtakelsen var firmaet slått konkurs.

Meen Lakk og Karosseri holdt til i dette bygget da Kim Richard Larsen (innfelt) kom inn og kjøpte opp både bygget og firmaet. Fem måneder etter overtakelsen var firmaet slått konkurs.

Tori Aarseth / Privat

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

NTL Nav: – Lokale forhandlinger i staten er i mange tilfeller rene trynetillegg

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

Tri Nguyen Dinh

Skipskokken er opprørt etter at Stortinget stemte for endring av særalder-reglene: – Kan bli starten på slutten

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Ole Palmstrøm/Colorbox.com

Noen elsker det, andre hater det. Seks ansatte viser fram sin nye arbeidsplass

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Nav beklager etter å ha bedt sosialhjelpssøker om å låne grill

PRINSIPPER: Tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen mener det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder.

PRINSIPPER: Tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen mener det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder.

Ole Palmstrøm

Regjeringens hjemmekontor-forskrift er for svak, mener NTL: – Ansatte må ikke bli presset til å jobbe hjemmefra

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass


Flere saker