JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere dør på jobb

Hele 44 prosent av arbeidsulykker med dødsfall registreres ikke av Arbeidstilsynet. Dette utgjør rundt 20 dødsfall hvert år.

Disse oppsiktsvekkende resultatene framkommer i en studie som blir omtalt i siste utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening.

– Det alvorlige ved en så upålitelig statistikk er at man kan bli villedet til å undervurdere risikoen og behovet for forebygging av ulykker, sier arbeidslivsforsker Ebba Wergeland til Dagsavisen.

75 ukjente dødsfall

Wergeland, som arbeider som overlege hos Arbeidstilsynet i Oslo, har utarbeidet den nye studien i samarbeid med Finn Gjertsen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og Johan Lund ved Universitetet i Oslo.

Utgangspunktet er rapporterte arbeidsskadedødsfall i perioden 2000-2003. Arbeidstilsynet registrerte 171 slike dødsfall blant personer bosatt i Norge i denne perioden. Wergeland og hennes kolleger fant 214 etter å ha kryssjekket med Folkehelseinstituttets dødsårsaksregister. Men heller ikke Dødsårsaksregisteret er fullstendig.

– Vi går nå videre til Nav og forsikringsselskapene og regner med å finne flere der. Vårt estimat er at det totalt var 246 personer som omkom i arbeidsulykker fra 2000 til og med 2003, sier Wergeland.

– Jeg er overrasket over funnene. Vi mistenkte at ikke 100 prosent av arbeidsskadedødsfallene ble registrert, men jeg trodde ikke at så mange ble oversett.

Livsfarlig transport

Hele 18 av dødsulykkene som Arbeidstilsynet ikke registrerte, var transportulykker.

– Transportulykkene utgjør en stor del av dødsulykkene. Arbeidslivet er inne i en utvikling i retning lange skift og mye nattarbeid. Vi vet at dette fører til økt risiko for ulykker. Trøtte sjåfører og trøtte arbeidstakere er mer utsatt for skaderisiko enn andre. Så lenge vi ikke blir advart av statistikken, vil denne utviklingen kunne fortsette, advarer Wergeland.

Arbeidstilsynet har også oversett sju fallulykker med dødelig utfall, 12 ulykker som skyldtes «ikke-levende mekaniske krefter» og seks dødsulykker med andre årsaker.

Melder ikke fra

Samtidig viser det seg at innrapporteringen av dødsulykker som også er arbeidsulykker, er mangelfull. Dette kan blant annet skyldes at avtaler mellom politiet og Arbeidstilsynet har vært litt uklare.

Videre er bare ett av ni dødsfall i Forsvaret blitt registrert, kun tre av sju dødsfall innen helse- og sosialtjenestene og ikke flere enn 17 av 28 dødsfall i Nord-Norge og på Svalbard.

– Hva gjøres for å få en mer fullstendig statistikk?

– Arbeidstilsynet forsøker å lære av det vi har erfart, men vi vil også være avhengige av at det samme skjer i Dødsårsaksregisteret. Dette arbeidet vil antakelig kreve mer ressurser, svarer Wergeland. (ANB)

Annonse
Annonse