JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valla-råkjør skapte uro

Gerd-Liv Vallas råkjør mot regjeringen, spesielt under sykelønnsstriden i 2006, skapte store bekymringer og sterk uro i Arbeiderpartiet.

Dette kommer fram i et nytt trebinds verk om LOs historie som ble presentert torsdag.

Valla, som på det tidspunktet var LO-leder, framførte åpenlys kritikk som ble opplevd som særdeles problematisk i partiledelsen. Valla omtalte offentlig et forslag til endringer i sykelønnsordningen som idiotisk og hevdet at arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen løy.

I verkets siste bind henvises det til nylig avgåtte Ap-sekretær Martin Kolberg. Han mener LOs leder oppførte seg på en måte som skapte vanskeligheter og klart brøt alle normer og kjøreregler for det faglig-politiske samarbeidet.

Uvanlig form

– Det er i og for seg forståelig at hun reagerte. Men formen på reaksjonen var langt fra vanlig. Dette ble sett på som både problematisk og vanskelig og ble snakket om i partiledelsen, sier Martin Kolberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han kaller situasjonen utfordrende.

Kolberg mener likevel ikke at striden på noe tidspunkt var så alvorlig at det faglig-politiske samarbeidet mellom LO og Ap kunne sprekke for godt. Han avviser ikke at det var flere stridsspørsmål en sykelønnssaken.

– Men den skilte seg vesentlig ut i forhold til al tannet, sier han.

Historiker Trond Bergh, som har forfattet denne delen av LOs historie, skriver at Martin Kolberg mener at betydelige knuter i det faglig-politiske samarbeidet ble løst opp da Valla gikk av.

Flere stridigheter

Den tilspissede situasjonen i forhold til Arbeiderpartiet i Vallas tid, er imidlertid ikke enestående i fagbevegelsens historie. Både i 1980, tidlig på 90-tallet og i 2000-2001 var forholdet mellom fagbevegelsen og partiet anstrengt.

– LO har vist stor evne til å takle kriser, konkluderte Bergh.

Den kjente historikeren mener at valget av Tor Aspengren som LO-leder i 1969 representerte starten på den posisjonen LO i dag har i det norske samfunnet. Fra å vær en ren tarifforganisasjon, skapte fagbevegelsen seg en større plattform. Det har gitt grunnlag for at LO senere har engsasjert seg tungt i politisk aktivitet og sammen med Arbeiderpartiet tatt et utvidet ansvar for å prege samfunnsutviklingen.

Tre bind

Arbeidet med det nye historieverket, som utgis av Pax forlag, har pågått i flere år. Verket ble presentert på LO-kongressen torsdag, De tre bindene tar for seg ulike epoker i fagbevegelsens historie. Foruten Trond Bergh har historikerne Finn Olstad, Inger Bjørnhaug og Terje Halvorsen hatt ansvaret for innholdet i trebindsverket. (ANB)

Annonse
Annonse