Frykter de havner på gata
Underbetalte, arbeidsløse og nå også hjemløse. Situasjonen for de ukrainske helsearbeiderne på Vestlandet blir stadig vanskeligere.
De fire kvinnene som møter Dagsavisen i et lysegrått hus i utkanten av Haugesund, er fortvilte.
Kvinnene har fått føle moderne menneskehandel fra fattige land på kroppen. De ble betalt 100 kroner dagen for heldagsstillinger av bemanningsfirmaet Norsk Helsepersonell AS (NH). Det førte til at LO anmeldte NH for sosial dumping, noe som i sin tur første til at ingen i gruppen på 24 ukrainere som kom til Norge i fjør høst, har jobbet siden midten av januar.
Nå må de i tillegg finne seg et nytt sted å bo, etter at NH ikke lenger vil la dem bo gratis og har stanset utbetalingen på 100 kroner dagen.
Kvinnene lever av almisser fra venner. LO Haugesund har satt i gang en kronerulling, og har i løpet av denne uken samlet inn godt over 1000 kroner.
– Vi venter og venter. Men det skjer ingenting. Vår situasjon er veldig vanskelig, vi må tjene penger her for å betale tilbake pengene vi har lånt for å kunne komme til Norge, sier Elena Khatynska.
De fire kvinnene har fått første avslag på søknad om arbeidstillatelse fra UDI, og venter nå på behandlingen av anken. Lite tyder på at de vinner fram.
Usikker framtid
Av de 24 ukrainske helsearbeiderne som kom til Norge i fjor høst har sju reist hjem, mens 11 venter på at deres refleksjonssøknad – en slags pustepause mens saken utredes, som gir rett til sosiale goder i Norge i seks måneder – skal behandles.
Resten av gruppen håpet i det lengste på at NH skulle holde løftene om å skaffe visum og finne dem en jobb. Men den gang ei.
– Vi har fått tilbud om å reise hjem til Ukraina, men det er alt. Og vi kan ikke reise hjem, for vi skylder masse penger i Ukraina. Hvordan skal vi kunne betale tilbake pengene vi har lånt, spør Elena Golodna.
– Dette er ikke hva vi ble lovet. Jeg sluttet i jobben min for å reise til Norge. Og nå, med denne krisen, finnes det ikke en eneste jobb for sykepleiere i Ukraina, sier Lilliana Lyga, som er nyutdannet sykepleier.
De sju som allerede har reist hjem, har ikke fått jobb i hjemlandet. De ble lovet oppfølging fra NH, men har ikke hørt noe på lang tid. Sjansen for at de skal kunne komme tilbake til Norge er minimal etter at de har brutt loven og jobbet uten arbeidstillatelse.
43 ukrainere på vent
Samtidig venter 43 ukrainere på å komme til Norge. De har alle betalt 1.000 dollar for språk- og tilpasningskurs.
23 av de ventende ukrainerne ble rekruttert av Norsk Helsepersonell, og har ventet i snart et halvt år på å komme til Norge etter endt kurs. I mars brøt de med NH, og kontaktet det Tjøme-baserte firmaet Bull Kompetanse AS (BK). BK har rekruttert de siste 20 for egen maskin, bekrefter daglig leder Wenche Bull-Gjertsen.
Når de ventende ukrainerne kommer til Norge, er fortsatt i det blå.
– Vi fokuserer nå på å skaffe de som har ventet i månedsvis arbeidskontrakter og alle nødvendige autorisasjoner og papiper. Dette er en vanskelig situasjon, så vi må ta det skritt for skritt, sier Bull-Gjertsen. (ANB)
24 ukrainske helsearbeidere betalte 1000 dollar for språk- og opplæringskurs i Ukraina, og kom til Norge i fjor høst. De ble forespeilet minst 20.000 kroner i måneden i Norge.
Ukrainerne fikk utbetalt 100 kroner per dag for å inngå i turnustjeneste på helseinstitusjoner, ofte i vikarstillinger opp mot 100 prosent.
I januar ble arbeidsgiveren Norsk Helsepersonell AS (NH) og fire kommuner politianmeldt av LO for brudd på utlendings- og straffeloven. Anmeldelsen beskriver også drapstrusler.
I mars anmeldte også UDI NH for brudd på utlendingsloven. Ukrainerne hadde jobbet uten visum, og var på mens de jobbet heller ikke godkjent av Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH).
11 av ukrainerne har søkt såkalt refleksjon i Norge, en rett til opphold i seks måneder mens saken utredes. Sju har reist hjem. De resterende, som valgte å forholde seg til NH, mistet i forrige uke sine utbetalinger fra firmaet, samt retten til å bo i leiligheter finansiert av NH.
* I Ukraina sitter to ny kull på tilsammen 43 personer og venter på å komme til Norge. (ANB)
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås