JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse og klasse

Brutaliseringen av arbeidslivet var et perspektiv flere talere etterlyste i pensjonsdebatten. Hvordan skal man nå fram til APF-alder?

Tor Arne Korsmoe fra Østfold Fagforening viste til alle innleggene om AFP i løpet av debatten.

- Den reelle pensjoneringsalderen er 58,4 år, mens AFP’en ikke slår inn før 62. Vi må ikke glemme IA-avtalen og forpliktelsene til å tilrettelegge arbeidsplassene.

Det heter seg at man skal ”stå i arbeid” til 67 år. I realiteten er det jo bare dem som sitter, som holder i jobben til de fyller 67, sa Korsmoe, til latter fra salen.

Lenger ferie ikke nok

Steinar Krogstad, konserntillitsvalgt fra Veidekke, fulgte opp dette momentet.

- Problemet er at folk ikke holder ut i arbeidslivet til de fyller 62 år, sa han. Av de siste tusen som sluttet i Veidekke, var det 20 prosent som gikk av med AFP, og 80 prosent gikk av som uføre. For å holde på de eldre arbeidstakerne, tilbyr bedriften nå folk over 62 år seks ukers betalt ekstra ferie. Men det er visstnok bare en som har spurt om ordningen foreløpig, sa Krogstad.

Han pekte på at de store forskjellene i helse er et klasseproblem. Fellesforbundet må ta tak i dette, og jobbe for at arbeidslivet legges til rette slik at medlemmenes levealder kan øke.

Forbruksvare

Harry Magga fra Innherred Fagforening pekte på at arbeidsdagen består av krav om effektivitet og å få ferdig produktene og tjenestene. Dette fører til masse overtid.

- Men ingen tar temperaturen på arbeidslivet. Jeg sitter med inntrykket av at vi arbeidsfolk er blitt forbruksvare. Så blir folk uføretrygdet og AFP-pensjonister, sa Magga.

Han er selv "et offer" som sliter. Hendene tåler ikke mer, fortalte han, og viste salen et bandasjert håndledd. Han viste til at han ennå ikke er fylt 60 år, og ser seg selv som et eksempel på forbruksvare. Derfor er han klar til å streike for å få en AFP som sørger for at folk kan gå av med verdighet.

RVO i hotell

Også i hotellbransjen er det mange utfordringer i arbeidsmiljøet. Tore Skjelstadaune fra forbundsstyret og Oslo Servitørforening løftet fram forslaget om regionale verneombud i hotell- og restaurantbransjen. Regionale verneombud i den bransjen vil ha store arbeidsmiljøproblemer å gripe fatt i. Her er det ikke snakk om usikre stillaser, men dårlig psykososialt arbeidsmiljø, skiftplaner og arbeidskontrakter. Derfor må hotell- og restaurantansatte utvikle sin egen RVO-ordning, sa Skjelstadaune.

Røykfrie hotell

Et av arbeidsmiljøproblemene hotellansatte møter, er røykfylte rom. De ansatte føler et sterkt ubehag, og hiver til slutt etter pusten, når de går fra røykerom til røykerom på et hotell for å gjøre rent, sa Mary Ann Tjelde fra Oslo Hotell og Restaurant. Hun fortalte at hun røyker sjøl. Likevel ville hun av solidaritet med sine kolleger slå et slag for forslaget om røykfri hoteller. Forslaget lyder slik:

”Alle arbeidstakere skal ha et røykfritt arbeidsmiljø. Også renholdere på hotell.”

Annonse
Annonse