JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal lokkes til urnene

– Arranger en egen TV-konkurranse for politisk engasjert ungdom.

Det foreslår norsk-tyrkiske Dilek Ayhan. Bakgrunnen er at regjeringen ber om forslag til tiltak som kan øke valgdeltakelsen blant innvandrerungdom.

I går samlet statssekretær Libe Rieber-Mohn og politisk rådgiver Hadia Tajik (begge Ap) unge fra en rekke innvandrerorgansasjoner for å diskutere hvordan man kan få opp valgdeltagelsen blant ungdom med minoritetsbakgrunn. Møtet var det sjette og siste i en serie dialogmøter i Arbeids- og inkluderingsdepartementets regi.

Traust og kjedelig

Dilek Ayhan, generalsekretær i Norges tyrkiske ungdomsforbund, synes valgkampen i Norge er for traust. Hun har akkurat vært på studietur til USA sammen med andre europeiske ungdomsledere for å lære av erfaringene derfra.

– Jeg ønsker meg programmer på TV alá Idol der unge som var gode på politisk retorikk stilte opp og folk stemte på dem de synes er flinkest, sier Ayhan.

Hun mener også norske skolevalg er kjedelige og kunne trenge en oppfriskning.

– Politikk må bli noe spennende og gøy. Det hadde vært fint om kjente politikere stilte opp på skolene og TV-kanalene filmet slik at unge følte de ble tatt mer på alvor, sier Ayhan.

Bare før valg

Ahamba Chimaobi fra African Youth Norway er oppgitt over at politikere bare tar kontakt med innvandrermiljøer rett før valg for å sanke stemmer. Han har inntrykk av at norske politikere synes alt som har med minoriteter å gjøre er vanskelig å snakke om.

– Politikerne burde sendes på kurs. Når de skal snakke om noe som har med etnisitet å gjøre, svetter de veldig mye. De synes det er betent og vanskelig og tør ikke si noe, sier Chimaobi.

Han mener politikerne har vært påfallende tause i mediene i forbindelse med for eksempel Ali Farah-saken og Obiora-saken, og mener derfor de må ta på seg deler av skylda for at unge med minoritetsbakgrunn ikke stemmer.

– Ungdom får sitt inntrykk av samfunnet hovedsaklig gjennom media. Når politikere ikke vil uttale seg om de sakene ungdom er opptatt av, får de en følelse av at det ikke er vits i å bruke stemmeretten, mener Chimaobi.

Opptatt av det samme

Statssekretær Libe Rieber-Mohn (Ap) mener dialogmøtet var konstruktivt og nyttig.

– Jeg synes kanskje det beste som ble sagt på møtet var slagordet «stem og bestem». For å få innflytelse må man bruke stemmeretten. Mange pekte også på at det er viktig å bli sett og hørt, sier Rieber-Mohn. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse