JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mulig storstreik fra neste uke

Meklingen for 750.000 offentlig ansatte går inn i siste uke. 30.000 kan bli tatt ut i streik.

Dette scenarioet skjer dersom partene ikke blir enige før 27. mai.

I staten kan i første omgang rundt 12.500 bli tatt ut i streik, mens Fagforbundet onsdag varsler plassfratredelse for rundt 13.600 personer i kommunesektoren. I Oslo kommune som er et eget tariffområde, er det varslet plassfratredelse for rundt 2.200 personer.

Felles krav

Meklingen dreier seg i første rekke om pensjon. De fire hovedsammenslutningene, LO, YS, Unio og Akademikerne leverte inn felles krav da meklingen startet, og de står fortsatt sammen i avslutningsfasen.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim har tidligere advart mot at oppgjøret skulle bli ordnet på kammerset mellom Regjeringen og LO. Han konstaterer at dette ikke har skjedd så langt.

– Partene er årvåkne på at så ikke skal skje. Kravet er et uttrykk for at vi står overfor en felles utfordring, sier han til NTB.

Han sier at partene må finne en løsning natt til 27. mai. Staten har ennå ikke kommet med noe pensjonstilbud, men Kvalheim understreker at det arbeides på mange fronter.

Leder i LO Stat, Morten Øye, sier at tidsaspektet blir krevende.

– Det gjenstår fortsatt mye jobb. Pensjonsspørsmålet er svært krevende. Bare det å forankre eventuelle forslag i egen organisasjon krever tid. Derfor blir det en travel innspurt for alle parter, sier han.

66-30-65

Nøkkeltall for pensjonskravet er 66-30-65. Hovedsammenslutningene krever av en pensjon at offentlig ansatte når de er 65 år, skal være sikret 66 prosent av sin sluttlønn i pensjon, forutsatt 30 års opptjening i pensjonskassen.

Regjeringen ser derimot ut til å ønske seg den såkalte påslagsmodellen som går ut på at man tjener opp en viss prosent av lønna hvert år man er i arbeid.

Når man går av, blir opptjeningsbeløpet delt på antall år man gjennomsnittlig kan forvente å være pensjonist. Denne ordningen er tilpasset den nye folketrygden der alle arbeidsår skal telle, og at pensjonen blir høyere jo lenger man jobber. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse