JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langt igjen til regjeringens økolandbruk

Økologisk landbruk har begrenset tiltrekningskraft på landets gårdbrukere. Landbruksforsker tviler på at regjeringen når sine økomål, selv med ekstraordinære krafttak.

Saken oppsummert

Forsker Ola Flaten ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) tror ikke norsk landbruk engang har kommet halvveis til målet om 15 prosent økodrift i 2015.

– Jeg tror ikke de har en sjanse. Det er veldig langt opp til målet om 15 prosent. I fjor kunne vi registrere at bare 3,9 prosent av det totale landbruksareal dyrkes økologisk. Tar vi ekstra i og legger inn karensarealet - jordbruksareal som klargjøres for økodrift - snakker vi likevel bare om 5,1 prosent i 2008, sier forskeren til NTB.

Han påpeker at nettotilvekst til økoproduksjon er svært liten. Mens nye kommer til, faller mange fra etter «pliktårene» som kreves for driftstilskudd.

Et NILF-prosjekt fra 2007 viser ifølge forskeren at spesielt to forhold forklarer manglende interesse for økologisk drift og hvorfor mange slutter etter få år: Altfor mye reguleringer og byråkrati, og dernest svak lønnsomhet.

Iallfall én optimist

De fire første månedene i år ble det registrert 104 nye økobønder. Men i samme periode falt 80 fra, slik at nettotilgang var bare 24, viser ferske tall fra Debio, kontrollinstansen som på vegne av Mattilsynet godkjenner økologisk produksjon i Norge.

Ved utgangen av 2008 var det registrert vel 403.000 dekar økoareal, 3,9 prosent av det samlede landbruksarealet i landet. I tillegg er 118.700 dekar under omlegging. I alt hadde vi 2.702 bruk som drev økologisk ved årsskiftet.

Ved utgangen av april var det totalt registrert 5.755 økologiske salgsprodukter i Norge.

Selv om det er langt igjen til mål, og noen vil altså si lenger enn langt, er daglig leder i Debio, Gjermund Stormoen, likevel optimist. Han mener å se en økende interesse, og forventer at regjeringen følger opp Landbruks- og matdepartementets handlingsplan for økodrift som ble lagt fram i januar.

– Men det er da også helt nødvendig hvis vi skal nå regjeringens eget mål om at 15 prosent av dyrket mark i Norge skal være økologisk innen 2015, sier Stormoen til NTB.

Bioforsk pusher

En av dem som jobber intenst med å få opp interessen, er Randi Berland Frøseth ved Bioforsk Økologisk på Tingvoll. Likevel må hun, i likhet med kollega Ola Flaten, innrømme at det skal mer enn et krafttak til for å nå målet. Men også hun synes å spore økt interesse blant bøndene, og øyner håp for fremtiden.

– Vi henter også kunnskap fra andre land. Vi ser at når flere legger om, virker det forsterkende også her. Og det fører til et bredere fagmiljø som igjen virker forsterkende, sier Frøseth, som leder prosjektet «Motivasjon for økologisk korn.»

Prosjektet startet i fjor, skal gå over tre år og er et samarbeid finansiert av Statens landbruksforvaltning.

– Men det er langt igjen til vi er selvforsynt: i 2008 var halvparten av kornet i økologisk kraftfôr importert, sier Frøseth.

Sammen med Hedmark er det mest økologisk dyrkingsareal i trøndelagsfylkene. 20 prosent vekst i 2008 gjorde at Nord-Trøndelag kom opp i 67.409 øko- og karensdekar. Med det passerte de Sør-Trøndelag som med 67.153 var det nest største økofylket i Norge. Hedmark dyrker 57.468 dekar økologisk. (ANB-NTB)

Regjeringens mål er at 15 prosent av dyrket mark i Norge skal være økologisk innen 2015. Det er langt igjen:

Ved siste årsskifte er prosentandelen 3,9. Når areal under omlegging til økodrift (karensareal) inkluderes, er andelen 5,1 prosent.

I 2000 var 1.840 bruk økologisk drevet. (andelen av all dyrket mark var 1,8 prosent).

2001: 2.099 (1,9), 2002: 2.303 (2,4), 2003: 2.466 (3,0), 2004: 2.484 (3,4), 2005: 2.496 (3,5), 2006: 2.500 (3,8), 2007: 2.611 (3,9), 2008: 2.702 (3,9).

Sør-Trøndelag (8,8 prosent øko +karensareal) og Buskerud (8,6 prosent øko+karens) er kommet lengst mot regjeringens mål om 15 prosent økologisk matproduksjon.

Rogaland er med 0,8 prosent lengst fra målet.

Debio kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge på vegne av Mattilsynet.

Begrepet økologisk er beskyttet og reguleres gjennom «økologiforskriften».

Alle økologiske matvarer som produseres eller importeres for salg i Norge skal ha godkjenning fra Debio.

Debio er forbrukerens garantist for at varer med Ø-merket er produsert på en miljøriktig og bærekraftig måte.

Debio kontrollerer både gårdsbruk, foredlingsbedrifter, pakkerier, omsetningsledd og importører. Kontrollen følger varene «fra jord til bord».

Debio utfører også kontroll og sertifisering på grunnlag av egne, privatrettslige regelverk som gjelder på områder som ikke er regulert av økologiforskriften, for eksempel akvakultur (oppdrettsanlegg) og skogbruk. (Kilde: Debio.no) (ANB-NTB)

Warning

Regjeringens mål er at 15 prosent av dyrket mark i Norge skal være økologisk innen 2015. Det er langt igjen:

Ved siste årsskifte er prosentandelen 3,9. Når areal under omlegging til økodrift (karensareal) inkluderes, er andelen 5,1 prosent.

I 2000 var 1.840 bruk økologisk drevet. (andelen av all dyrket mark var 1,8 prosent).

2001: 2.099 (1,9), 2002: 2.303 (2,4), 2003: 2.466 (3,0), 2004: 2.484 (3,4), 2005: 2.496 (3,5), 2006: 2.500 (3,8), 2007: 2.611 (3,9), 2008: 2.702 (3,9).

Sør-Trøndelag (8,8 prosent øko +karensareal) og Buskerud (8,6 prosent øko+karens) er kommet lengst mot regjeringens mål om 15 prosent økologisk matproduksjon.

Rogaland er med 0,8 prosent lengst fra målet.

Debio kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge på vegne av Mattilsynet.

Begrepet økologisk er beskyttet og reguleres gjennom «økologiforskriften».

Alle økologiske matvarer som produseres eller importeres for salg i Norge skal ha godkjenning fra Debio.

Debio er forbrukerens garantist for at varer med Ø-merket er produsert på en miljøriktig og bærekraftig måte.

Debio kontrollerer både gårdsbruk, foredlingsbedrifter, pakkerier, omsetningsledd og importører. Kontrollen følger varene «fra jord til bord».

Debio utfører også kontroll og sertifisering på grunnlag av egne, privatrettslige regelverk som gjelder på områder som ikke er regulert av økologiforskriften, for eksempel akvakultur (oppdrettsanlegg) og skogbruk. (Kilde: Debio.no) (ANB-NTB)