JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skulle gjerne delt kaka med flere

Regjeringen måtte i natt gi opp å få til en ny ordning for offentlige tjenestepensjoner. En langt dyrere ordning som ville vært enda mer sosial rettferdig mener statsminister Jens Stoltenberg.

nina.hanssen@lomedia.no

Det var en tydelig sliten, men opplagt og engasjert statsminister Jens Stoltenberg som møtte pressen i dag for å oppsummere resultatet av meklingen og veien videre.

Statsministeren holdt like godt et spontanseminar om pensjonsreformen, tjenestepensjon og APF for et fullsatt pressekorps. Og skulle gjerne hatt muligheten til å dele pensjonskaka med flere.

– Modellen som regjeringen foreslo, var en kake som både var dyrere og større. Jeg skulle gjerne delt ut flere og større kakestykker, sa Stoltenberg.

Men understreket samtidig at han var fornøyd med at alle nå var enige om et kompromiss.

Stoltenberg trakk likevel frem støtten som kombinasjonsmodellen hadde fått fra både Jan Davidsen i LO Kommune og YS.

Han leste høyt fra pressemeldingene til de organisasjonene som har presisert at de opprinnelig hadde støttet en annen modell.

– Jeg kan ikke si noe utenom det som er offentlig, men anbefaler dere om å lese riksmeklingsmannens møtebok med protokoll. Der kan dere lese alt om det fantastiske kombinasjonsalternativet som vi foreslo, sa Stoltenberg.

Byggestein på plass

– Begrunnelsen vår for å få på plass en ny pensjonsrefom er at vi ønsker et bærekraftig pensjonssystem, mer valgfrihet for den enkelte og ikke minst et mer sosialt rettferdig system, sa Stoltenberg.

Han har lenge bekymret seg for at dagens pensjonssystem har gitt klare usosiale utslag for blant annet deltidsarbeidende kvinner i små stillinger som nærmest har endt med null i pensjon.

Et nytt og bærekraftig pensjonssystem skulle han få til ved at folk skulle arbeide mer ved økt levealder, regulere pensjonene både med lønn og pris og at man skulle gjøre det mer lønnsomt å jobbe.

Dagens avtale om tjenestepensjon og AFP i offentlig sektor gjør det ikke mer lønnsomt for folk å jobbe. Tvert imot gir den mindre stimulans til arbeid enn i ny folketrygd, da det fortsatt er 66 prosent av sluttlønn etter 30 år som gjelder. Men Stoltenberg har i forhandlingene klart å få støtte for leveladersjusteringen og at fremtidige pensjoner reguleres med pris og lønn framover.

Dette mener statsministeren er underkommunisert i mediene.

– Det kan virke som om ingenting er endret gjennom forhandlingene. Det er jo ikke sant. Vi har fått en ny viktig byggestein på plass for å få til dette. Det er jeg glad for, sier han. Det er et troverdig system arbeidstakere kan stole på fordi det er sikret finansiering, sa han.

Skuffet

Jens Stoltenberg snakket varmt og lenge om pensjonsreformen.

Selv om han var glad for at partene kom til enighet i dag morges, skinte det igjennom at han også var litt skuffet over at han ikke maktet å overbevise de store arbeidstakerorganisasjoner om at regjeringens modell ville vært mer sosialt rettferdig for en del grupper.

Både Stoltenberg og statsrådene Dag Terje Andersen og Heidi Grande Røys var nå glad for at det er oppnådd enighet om tjenestepensjon i offentlig sektor.

Enigheten innebærer, ifølge regjeringens trio, at de sikrer gode pensjoner for ansatte i stat og kommuner, samtidig som Stortingets pensjonsforlik følges opp.

Løsningsorientert

Stoltenbergs entusiasme rundt sin egen modell overrasket journalisten, som lurte på hvorfor ikke regjeringen valgte å ta konflikt.

– Jeg er sosialdemokrat. Derfor har jeg lært meg å være opptatt av de mulige løsningene og kompromissene. Vi har funnet en løsning som er klart bedre enn den vi har i dag. De som tror at konflikt hadde ledet til en bedre modell, tror jeg tar feil, sa han.

Les brevet fra statsministeren til Riksmeklingsmannen .

Annonse

Flere saker

Annonse