JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ansatte i Nortura skal skjermes

- Ni av ti oppsagte fikk nytt arbeid da selskap i nåværende Nortura omstilte seg forrige gang, og de ansatte skal ivaretas på samme gode måte også denne gang, sier konserntillitsvalgt Kay R. Kristoffersen.

Nortura gikk med et tap på 244 millioner kroner i første kvartal. Selskapet vil svare med oppsigelser av mellom 1 500 og 2 000 ansatte og muligens legge ned hele anlegg for å bedre lønnsomheten med 2,5 milliarder i løpet av tre år.

– Jeg vil ikke ta standpunkt til hvor mange ansatte som kan miste jobben, sier Kay R. Kristoffersen, som tiltrådte som konserntillitsvalgt 2. juni, dagen før Nortura varslet oppsigelser og nedleggelse. Les mer om kjøttgiganten

Bratt lærekurve

–Lærekurven var i bratteste laget, men bedrifter i konsernet har vært gjennom mange omstillinger i min tid som tillitsvalgt. I det videre arbeid skal de ansattes interesser prioriteres, sier Kay R. Kristoffersen.

Forbundssekretær Svein-Erik Simonsen i Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet (NNN) sier at det har blitt kuttet og kuttet i produksjonen de siste 8-10 åra, mens administrasjonen har vokst og bøndene

Tung ryggsekk

–Historisk sett har Simonsen rett. Tillitsvalgte har gitt klart uttrykk for ”sekken” har blitt for tung. Nå må også administrasjonen, stab- og støttefunksjonen tåle å bli vurdert i kommende omstillingsprosess. Selv vil jeg ikke henge meg opp i om det er 1 000 eller 2 000 som kan miste jobben. Jeg forholder meg til fakta, at vi står foran en omfattende prosess, som vil strekke seg over flere år. Vårt viktigste redskap er omstillingsavtalen, som har vist seg svært hensiktsmessig. Forrige gang vi brukte den aktivt, fikk ni av ti oppsagte annet arbeid. Riktignok var prosessen den gangen ikke fullt så omfattende, men alvorlig nok for de berørte. Mer om Norturas børsmelding og forbundssekretær Simonsens kommentar

Nedlegges slakterier?

Hva blir din viktigste oppgave som tillitsvalgt i hele konsernet?

– Når vi nå skal gå gjennom alle sider av virksomheten, se på kostnader og inntjeningsmuligheter.

– Vil slakterier bli nedlagt?

– Det er en reell mulighet for dette, men standpunkt er ikke tatt.

Priset seg ut av markedet?

Har Nortura priset seg ut av markedet?

– Nortura har økt prisene relativt mye fordi konsernet er redd for å miste tilførselen av råstoff. Leverandørene er identiske med våre eiere, altså bønder, og de vil ha mest mulig for sine produkter. Vi er helt avheng av volum for å utnytte kapasiteten ved våre slakterier og foredlingsanlegg. Tap av volum kan føre til nedleggelse av slakteri. Derfor bør vi se nærmere på bruk av prisdifferanser.

De mest lønnsomme for oss er store produsenter i nærheten av slakteriene, mens små leverandører i grisgrendte strøk representerer ekstrakostnader på til sammen 100 millioner kroner. Derfor er det å hente en gris og noen geiter en utfordring, ikke bare økonomisk, men også av hensyn til dyrehelsa. Dyr skal ikke fraktes lenger enn 8 timer, påpeker Kay R. Kristoffersen.

Lavpriskjedene tar markedsandeler

Nortura selv fremhever to hovedårsaker til negativt driftsresultat.

Det første er at råvareprisen på kjøtt øker uten at denne kompenseres i sluttmarkedet, altså pris til forbruker. Ikke bøndenes skyld, sier produsent

Det andre er at inntektene og volumet av produkter er lavere fordi forbrukerne er mer prisfokusert og handler mer i lavpriskjeder. Dette forsterkes ved at forbrukerne samtidig kjøper butikkenes egne billigmerker på bekostning av etablerte merkevarer som Gilde og Prior.

Virksomhet i 15 fylker

Gilde og Prior er Norturas mest kjente merkevarer. Nortura er et samvirkeforetak, som eies av 28 100 bønder, har en omsetning på ca 17 milliarder kroner, industrivirksomhet i 37 kommuner fordelt på 15 fylker og ca 6 500 medarbeidere.

–Taper Nortura i konkurransen med kjøttdiskene i Sverige?

– Så vidt jeg vet selges ikke våre produkter i Sverige, men vi merker konkurransen, ikke minst på grunn av valutaforskjellen. Også vi må senke prisene, noe vi også gjør når lagrene fylles, men det er ikke alltid like lett å finne balansen mellom det å tjene litt eller gå i tap, sier konserntillitsvalgt Kay R. Kristoffersen.

Hvorfor så store variasjoner?

Undersøkelsen om kjøttpriser som VG offentliggjør i dag, viser at Gilde taper i konkurransen. Det er snakk om vesentlig forskjell i pris mellom produkter fra Gilde og Prior og tilsvarende produkt i Kiwi og Rema. Forklaringene på forskjellen spriker. Coop kjøper kylling fra Nortura, men kan likevel selge den opp til 40 prosent billigere fordi den dropper utgifter til markedsføring. Andre påpeker forskjell i kvalitet. En viktig årsak til at forbrukerne velger de rimeligste produktene er finanskrisa, svarer Kay R. Kristoffersen.

Annonse
Annonse