Vaktbikkja gir seg
Denne helga samles Transportarbeiderforbundet til landsmøte i Tromsø. Der skal de velge ny ledelse – og ta avskjed med en av de mest markante forbundslederne i LO-familien.
linesch@lo-media.no
Når Per Østvold går av som forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund mener mange LO mister en av de få, men nødvendige frittalende stemmene. Selv er ikke Østvold så opptatt av at han karakteriseres slik. Men han mener det er viktig at noen tør å si ifra, uansett hva det måtte dreie seg om. Ikke minst til sittende regjeringer, enten det er Ap, SV, Høyre eller Frp som regjerer. LO må være vaktbikkje overfor makthaverne, og Ap må voktes i like stor grad som Frp, understreker Østvold.
– LO må være villig til å gå på barrikadene for medlemmenes interesser uten å ta taktiske hensyn til hva regjeringen mener.
Roar tåler det meste
Slik var det ikke tidligere, da måtte partiboka (altså Aps) være på plass slik Østvold opplevde det.
– LO er blitt mye bedre. Det er levelig for de av oss som ikke er medlemmer av Ap også nå. Og Roar (red.anmerk: Flåthen) er veldig inkluderende og tåler det meste, sier Østvold.
SV best på likelønn
Han er medlem av SV. Under det siste landsmøtet gikk han ut av sentralstyret, men har ifølge seg selv kjempet seg til en posisjon lokalt i Oslo SV.
– Å være medlem av SV har vært et bevisst valg. Jeg ville ikke trives i Ap på grunn av utenriks- og EU-politikken, og ikke minst likelønnspolitikken. SV har en mye bedre likelønnspolitikk.
Gikk LO til høyre eller venstre?
Diskusjonen om LO-kongressen førte LO mer til høyre eller venstre er han ikke så opptatt av. Men:
– Jeg lar meg i hvert fall ikke blende av folk som er venstre i form og høyre i innhold. Det var en del av dem under kongressen.
Østvold innrømmer at han godt kunne tenkt seg et mer venstreorientert LO i fundamentale spørsmål.
– Tenk deg et LO som var mot NATO, medlemskap i EU, mot pensjonsreformen osv. drømmer han.
– Men LOs politikk er slettes ikke så gæli på de fleste områdene, legger han til.
Og stort sett er de enige i for eksempel LOs sekretariat også. Det er bare så sjelden det skrives om det.
– LO gjør mye bra og får til mye bra, sier Østvold, men forter seg å legge til:
– Vi må passe oss for ikke å bli for kjedelige.
Ble forbannet
Østvold stemme har også vært hørt når det har vært bråk internt i LO. Han sa fra under stormen rundt tidligere LO-leder Gerd Liv Valla. Og han sa klart fra under valgene på sist LO-kongress. Behandlingen av tidligere LO-sekretær Rita Lekang og nestleder Geir Mosti, begge fra Fagforbundet gjorde Østvold forbannet. Og han sa det fra talerstolen. Østvold forteller at mange i ettertid ga han ros for det.
– Mange var glad for at noen sa fra om at det var uakseptabelt å valse over Rita Lekang på en slik brutal måte. Jeg ble nok ikke populær i Fagforbundet for at jeg sa i fra. Men det gir jeg blaffen i, ikke minst nå når jeg skal gå av, sier Østvold og ler.
– Jeg ville nok gitt blaffen uansett.
Gidder ikke være taktisk
Kanskje har han gått glipp av noe, ikke alltid blitt inkludert i ”det gode selskap” nettopp fordi han er den han er, men det synes å bry han lite.
– Jeg gidder ikke ta taktiske hensyn. Det er ikke så viktig for meg å være så populær i alle kreter.
Østvold har til tider vært ofte å se i avisene, i debattprogrammer på tv og i ulike radiokanaler. Han får av og til høre det av andre forbundsledere. Selv er Østvold forundret over at ikke flere forbundsledere bruker mediene mer.
– Det er ingen tvil om at med en synlig ledelse så får medlemmene noen og identifisere seg med. Og medlemmene gir tilbakemelding om at de syns det er ålreit at jeg er synlig.
Fristet til journalistboikott
Likevel – det har hendt at Østvold har angret på at han har uttalt seg til medier.
– Å ja! Flere ganger når jeg ser oppslagene i ettertid tenker jeg: Å nei, nå har du latt deg lure igjen, Per!
Da irriterer han seg ikke lenge, foruten noen ganger når han virkelig har følt seg feilsitert eller -tolket. Da innrømmer han at fristelsen til å boikotte en journalist eller et medium er stor. Han har faktisk gjort det også.
Stolt over bussamarbeid
Når Østvold nå gir seg etter tre perioder som forbundsleder syns han det er vanskelig å finne fram kun noen få saker som har vært viktige og som han vil huske spesielt.
– Konflikter, kanskje. På godt og vondt.
Noe husker han imidlertid. Og noe er han også stolt av å ha vært med på.
– Jeg bidro til at forbundene innenfor buss-sektoren begynte å snakke sammen. Ikke jeg alene, men jeg skal ha en del av æren for det.
Han nevner også buss-streiken i 1998, at han var med å stemme ned LO-oppgjøret i 2000 og matstreiken i 2004.
Skjønte hva HK ville
Derimot er han helt klar når han skal nevne en ting han gjerne skulle ha gjort, men ikke har fått til:
– Det er ingen tvil om at jeg har brukt de siste åtte årene som forbundsleder på å få lagt ned forbundet.
Han mener Forbund 1-prosessen, der en rekke forbund i servicesektoren forsøkte å slå seg sammen, endte i en katastrofe.
– Jeg vet at HK og noen andre gir meg skylda, men jeg er ikke helt enig i det. Vi var langt inne i prosessen da jeg plutselig skjønte at HK bare skulle innlemme oss i deres forbund. Da jeg skjønte det, våknet jeg.
I dag mener han det var en tabbe å gape så høyt. Det ble for mange forbund.
Frir til Erna Hagensen
Noe påtrengende behov for å slå seg sammen med andre mener Østvold at forbundet ikke har i dag.
– Vi øker i antall medlemmer og er større enn noen sinne, påpeker han.
– Men det er politisk riktig. Organisasjonskonflikter kommer til å ta livet av oss alle én dag, legger han til.
– Det har blitt så surt etter Forbund 1 prosessen at det har vært vanskelig å begynne på an igjen. Kanskje det blir lettere når jeg går av, filosoferer han videre.
– Min etterfølger bør gjøre seg lekker for Erna Hagensen. Hvis Arbeidsmandsforbundet kommer på banen og kan tenke seg å lage en samferdsel og service-forbund, så må Poskom og Transportarbeiderforbundet ta det dødsens alvorlig.
Bedre å gå litt for tidlig
Østvold bestemte seg allerede for fire år siden for å gå av som leder på dette landsmøtet.
– Men det var ingen som trodde jeg mente alvor.
Ifølge Østvold er det ingen mening i å sitte for lenge som leder.
– Det er bedre å gå av ett-to år før tiden, enn ett år for sent. Hvis man venter for lenge, så tipper det hele over. Det er bedre at folk sier at jeg gikk av for tidlig, enn at de sier: Endelig ble vi kvitt ham.
– Jeg syns egentlig jeg har vært leder lenge nok, jeg.
Skal fortsette med «ærlig arbeid»
Østvold skal fortsette i forbundet. Han skal bli utreder – ikke spesialrådgiver for det oppfatter han som litt jålete – med samferdsel og EU som hovedoppgaver.
– Jeg skal fortsette med ærlig arbeid. Og jeg kommer til å gjøre en god jobb. Jeg ser på framtida uten bekymring. Det blir hyggelig og så skal jeg ha det morsomt. Og noen 37, 5 timers uker blir det ikke. Det blir nok mer.
Når forbundet avslutter landsmøtet har enten dagens nestleder Lars M. Johnsen eller forbundssekretær Roger Hansen (55) overtatt Østvolds plass. Den avtroppende lederen har avstått fra å kommentere valget. Han er imidlertid opptatt av en ting:
– Jeg håper de klarer å være venner etter valget.
Og så lover han:
– Jeg skal ikke bli noen syvende far i huset.
Mest lest
SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.
Privat
Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Debatt
Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.
Anna Granqvist
«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning