JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vaktbikkja gir seg

Denne helga samles Transportarbeiderforbundet til landsmøte i Tromsø. Der skal de velge ny ledelse – og ta avskjed med en av de mest markante forbundslederne i LO-familien.05.06.2009
12:59
16.12.2013 10:27

linesch@lo-media.no

Når Per Østvold går av som forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund mener mange LO mister en av de få, men nødvendige frittalende stemmene. Selv er ikke Østvold så opptatt av at han karakteriseres slik. Men han mener det er viktig at noen tør å si ifra, uansett hva det måtte dreie seg om. Ikke minst til sittende regjeringer, enten det er Ap, SV, Høyre eller Frp som regjerer. LO må være vaktbikkje overfor makthaverne, og Ap må voktes i like stor grad som Frp, understreker Østvold.

– LO må være villig til å gå på barrikadene for medlemmenes interesser uten å ta taktiske hensyn til hva regjeringen mener.

Roar tåler det meste

Slik var det ikke tidligere, da måtte partiboka (altså Aps) være på plass slik Østvold opplevde det.

– LO er blitt mye bedre. Det er levelig for de av oss som ikke er medlemmer av Ap også nå. Og Roar (red.anmerk: Flåthen) er veldig inkluderende og tåler det meste, sier Østvold.

SV best på likelønn

Han er medlem av SV. Under det siste landsmøtet gikk han ut av sentralstyret, men har ifølge seg selv kjempet seg til en posisjon lokalt i Oslo SV.

– Å være medlem av SV har vært et bevisst valg. Jeg ville ikke trives i Ap på grunn av utenriks- og EU-politikken, og ikke minst likelønnspolitikken. SV har en mye bedre likelønnspolitikk.

Gikk LO til høyre eller venstre?

Diskusjonen om LO-kongressen førte LO mer til høyre eller venstre er han ikke så opptatt av. Men:

– Jeg lar meg i hvert fall ikke blende av folk som er venstre i form og høyre i innhold. Det var en del av dem under kongressen.

Østvold innrømmer at han godt kunne tenkt seg et mer venstreorientert LO i fundamentale spørsmål.

– Tenk deg et LO som var mot NATO, medlemskap i EU, mot pensjonsreformen osv. drømmer han.

– Men LOs politikk er slettes ikke så gæli på de fleste områdene, legger han til.

Og stort sett er de enige i for eksempel LOs sekretariat også. Det er bare så sjelden det skrives om det.

– LO gjør mye bra og får til mye bra, sier Østvold, men forter seg å legge til:

– Vi må passe oss for ikke å bli for kjedelige.

Ble forbannet

Østvold stemme har også vært hørt når det har vært bråk internt i LO. Han sa fra under stormen rundt tidligere LO-leder Gerd Liv Valla. Og han sa klart fra under valgene på sist LO-kongress. Behandlingen av tidligere LO-sekretær Rita Lekang og nestleder Geir Mosti, begge fra Fagforbundet gjorde Østvold forbannet. Og han sa det fra talerstolen. Østvold forteller at mange i ettertid ga han ros for det.

– Mange var glad for at noen sa fra om at det var uakseptabelt å valse over Rita Lekang på en slik brutal måte. Jeg ble nok ikke populær i Fagforbundet for at jeg sa i fra. Men det gir jeg blaffen i, ikke minst nå når jeg skal gå av, sier Østvold og ler.

– Jeg ville nok gitt blaffen uansett.

Gidder ikke være taktisk

Kanskje har han gått glipp av noe, ikke alltid blitt inkludert i ”det gode selskap” nettopp fordi han er den han er, men det synes å bry han lite.

– Jeg gidder ikke ta taktiske hensyn. Det er ikke så viktig for meg å være så populær i alle kreter.

Østvold har til tider vært ofte å se i avisene, i debattprogrammer på tv og i ulike radiokanaler. Han får av og til høre det av andre forbundsledere. Selv er Østvold forundret over at ikke flere forbundsledere bruker mediene mer.

– Det er ingen tvil om at med en synlig ledelse så får medlemmene noen og identifisere seg med. Og medlemmene gir tilbakemelding om at de syns det er ålreit at jeg er synlig.

Fristet til journalistboikott

Likevel – det har hendt at Østvold har angret på at han har uttalt seg til medier.

– Å ja! Flere ganger når jeg ser oppslagene i ettertid tenker jeg: Å nei, nå har du latt deg lure igjen, Per!

Da irriterer han seg ikke lenge, foruten noen ganger når han virkelig har følt seg feilsitert eller -tolket. Da innrømmer han at fristelsen til å boikotte en journalist eller et medium er stor. Han har faktisk gjort det også.

Stolt over bussamarbeid

Når Østvold nå gir seg etter tre perioder som forbundsleder syns han det er vanskelig å finne fram kun noen få saker som har vært viktige og som han vil huske spesielt.

– Konflikter, kanskje. På godt og vondt.

Noe husker han imidlertid. Og noe er han også stolt av å ha vært med på.

– Jeg bidro til at forbundene innenfor buss-sektoren begynte å snakke sammen. Ikke jeg alene, men jeg skal ha en del av æren for det.

Han nevner også buss-streiken i 1998, at han var med å stemme ned LO-oppgjøret i 2000 og matstreiken i 2004.

Skjønte hva HK ville

Derimot er han helt klar når han skal nevne en ting han gjerne skulle ha gjort, men ikke har fått til:

– Det er ingen tvil om at jeg har brukt de siste åtte årene som forbundsleder på å få lagt ned forbundet.

Han mener Forbund 1-prosessen, der en rekke forbund i servicesektoren forsøkte å slå seg sammen, endte i en katastrofe.

– Jeg vet at HK og noen andre gir meg skylda, men jeg er ikke helt enig i det. Vi var langt inne i prosessen da jeg plutselig skjønte at HK bare skulle innlemme oss i deres forbund. Da jeg skjønte det, våknet jeg.

I dag mener han det var en tabbe å gape så høyt. Det ble for mange forbund.

Frir til Erna Hagensen

Noe påtrengende behov for å slå seg sammen med andre mener Østvold at forbundet ikke har i dag.

– Vi øker i antall medlemmer og er større enn noen sinne, påpeker han.

– Men det er politisk riktig. Organisasjonskonflikter kommer til å ta livet av oss alle én dag, legger han til.

– Det har blitt så surt etter Forbund 1 prosessen at det har vært vanskelig å begynne på an igjen. Kanskje det blir lettere når jeg går av, filosoferer han videre.

– Min etterfølger bør gjøre seg lekker for Erna Hagensen. Hvis Arbeidsmandsforbundet kommer på banen og kan tenke seg å lage en samferdsel og service-forbund, så må Poskom og Transportarbeiderforbundet ta det dødsens alvorlig.

Bedre å gå litt for tidlig

Østvold bestemte seg allerede for fire år siden for å gå av som leder på dette landsmøtet.

– Men det var ingen som trodde jeg mente alvor.

Ifølge Østvold er det ingen mening i å sitte for lenge som leder.

– Det er bedre å gå av ett-to år før tiden, enn ett år for sent. Hvis man venter for lenge, så tipper det hele over. Det er bedre at folk sier at jeg gikk av for tidlig, enn at de sier: Endelig ble vi kvitt ham.

– Jeg syns egentlig jeg har vært leder lenge nok, jeg.

Skal fortsette med «ærlig arbeid»

Østvold skal fortsette i forbundet. Han skal bli utreder – ikke spesialrådgiver for det oppfatter han som litt jålete – med samferdsel og EU som hovedoppgaver.

– Jeg skal fortsette med ærlig arbeid. Og jeg kommer til å gjøre en god jobb. Jeg ser på framtida uten bekymring. Det blir hyggelig og så skal jeg ha det morsomt. Og noen 37, 5 timers uker blir det ikke. Det blir nok mer.

Når forbundet avslutter landsmøtet har enten dagens nestleder Lars M. Johnsen eller forbundssekretær Roger Hansen (55) overtatt Østvolds plass. Den avtroppende lederen har avstått fra å kommentere valget. Han er imidlertid opptatt av en ting:

– Jeg håper de klarer å være venner etter valget.

Og så lover han:

– Jeg skal ikke bli noen syvende far i huset.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.06.2009
12:59
16.12.2013 10:27Mest lest

Ida Bing

Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

Colourbox

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Jan-Erik Østlie

Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Uføretrygdede kan ha fått flere tusen kroner for lite fra Nav

Ble permitterte da koronaen traff:

Ole Palmstrøm/Teknisk museum/Katharina Dale Haakonsen

For én er «ha-det-gøy-kontoen» helt tom. En annen har funnet drømmejobben

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen stopper streiken i Oslo kommune

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

Ylva Seiff Berge

Slik har Jan Bøhler påvirket Senterpartiet etter overgangen fra Ap

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

Kathrine Geard

Petter kjører buss på heltid, uten fast arbeidstid eller rute: – Det eneste jeg vet er at jeg har fri lørdag og søndag

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

Ole Palmstrøm

Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere enkeltansatte: – Alt står og faller på kundens dagsform, sier HKs nestleder

Bakgrunn: Ole Palmstrøm

Unge har fått dårligere oppfølging etter at Nav-reformen ble innført, konkluderer forskere

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste sakene fra Sps landsmøte

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundets leder ut mot Sp-vedtak: – Gjør valgkampen vanskelig, sier Eggum

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

Svein Tofteng

Rekordhøy støtte til EØS-avtalen, viser ny måling


Flere saker