JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gravide leger mister jobben

Leger får ikke fornyet vikariatene sine når de blir gravide. Likestillingsnemnda mener sykehusene handler i strid med likestillingsloven.

– Det er en ukultur vi skulle vært ferdige med i Norge for lenge siden.

Slik beskriver Hege Gjessing, leder i Yngre legers forening (Ylf), diskrimineringen av leger som skal ut i permisjon overfor Dagsavisen.

Mange saker

Legeforeningen anslår at de har minst 20-25 klagesaker i året, der en gravid lege ikke får fornyet vikariatet sitt. De sakene Legeforeningen ikke får løst, går til Likestillingsnemnda. I alle sakene ender nemnda opp med at sykehusene bryter likestillingsloven. Gjessing mener tallene er enda høyere.

Noen saker løses lokalt, med lokale tillitsvalgte, og kommer derfor aldri til Legeforeningen. Noen leger tør ikke protestere, i frykt for å bli stemplet som bråkmakere i et lite sykehusmiljø.

Dagsavisen har vært i kontakt med flere leger som har mistet jobben når de ble gravide, men ingen ønsker å stå fram med navn.

– Vi var flere leger på samme sykehus som ikke fikk fornyet vikariatene våre, og alle var gravide. Absolutt alle andre fikk fornyet vikariatene sine, forteller en anonym kvinnelig lege.

Dyrt for sykehuset

NAV betaler fødselspermisjonen for lønn opp til 6G (seks ganger grunnbeløpet i folketrygden = 421 536 kroner). Mange leger tjener mer enn dette, og tariffavtalen mellom sykehusene og legene sier at arbeidsgiver skal betale resten av fødselspermisjonen. Dermed blir det kostbart å ha leger i fødselspermisjon.

– Etter hvert som sykehusene får trangere økonomi, opplever vi en økning i slike saker. Jeg tror det er en direkte sammenheng. Vi mener det bør jobbes mer med å forandre arbeidsgivers holdning til graviditet. Dette er tross alt ikke lovlig, sier Gjessing.

– Dette er i høy grad en reell problematikk, sier Henning Jakhelln, professor i arbeidsrett ved Universitetet i Oslo. Han støtter Gjessing i at det må jobbes med holdninger.

Må lyve om graviditet

Spekter, sykehusenes arbeidsgiverforening, innrømmer at arbeidsgivers holdninger er viktige.

– Vi må jobbe med ledelse og holdninger hos arbeidsgiver, for å unngå at slik diskriminering skjer. Spekter mener også at slik diskriminering er uakseptabel, sier Anne-Kari Bratten, viseadministrerende direktør i Spekter.

30. mars sendte en gruppe leger brev til barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt, der de tok opp problemet.

Huitfeldt sier at dagens fødselspermisjonsordning er til diskusjon.

– Jeg har ikke lest brevet fra legene, men vi er i gang med en utredning om fødselspermisjonen nå, sier hun. (ANB)

Annonse
Annonse