JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danmark ned i 2. divisjon?

Danmark er på vei ned i annen divisjon fordi arbeidsledigheten stiger raskere enn i land som dansker sammenlikner seg med. Ledigheten blant metallarbeidere har steget med 500 prosent.

Ledigheten registrert i danske Metals ledighetskasse har steget med 500 prosent fra august i fjor til mai i år. Mens a-kassa hadde 850 ledige på heltid i august, var tallet oppe i 5 135 i mai.

Passiv arbeidsminister

– Situasjonen på det danske arbeidsmarkedet er dypt alvorlig. Hver eneste uke siden januar i år har over 2 000 personer mistet jobben og dermed fått inntekten nesten halvert, sier hovedkasserer Torben Poulsen i Dansk Metal.

– Det eneste vi hører fra arbeidsministeren er at hun vil gjøre alt hun kan. Men da det ikke skjer noe som helst, må vi nok se i øynene, at hun verken vil eller kan gjøre noe som helst, sier Torben Poulsen.

Dansk ledighet mot 5,5 pst

Veksten i den danske arbeidsledigheten har steget fra 3,1 prosent til 5,5 prosent, altså en vekst på hele 2,4 prosent fra april i fjor til april i år, melder LO i Danmark.

Etter mange år der Danmark har ligget helt i topp når det gjelder lav ledighet, er Danmatrk nå på vei ned i annen divisjon. Danmark, Nederland og Norge har tilhørt den gruppe land som har hatt lavest ledighet.

Se til Norge

– Mens Norge registrerte en vekst i arbeidsledigheten på 0,8 prosent til 3,2 prosent i april, har Danmark fått en ledighet på 5,5 prosent. Dette skyldes at den norske regjeringen har valgt å satse massivt på offentlige investeringer for å bekjempe krisa, sier Jan Kæraa Rasmussen, sjeføkonom i dansk LO.

Jan Kæraa Rasmussen viser til at den danske regjeringen har unnlatt å gripe effektiv inn med offentlige tiltak. Den ar heller satset på skattefritak.

–Det kommer ikke mange arbeidsplasser ut av privat sparing eller feriereiser til utlandet, sier sjeføkonomen lakonisk.

Annonse
Annonse